Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

Hronika

Linkovi

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika 15. - 21. feb. 2002

Prethodna nedelja             Sledeca nedelja

hronika vesti (arhiva)

Poseban link: Sudjenje Slobodanu Milosevicu i reakcije na njega

HTV skinuo s programa „Latinicu“ o deustašizaciji

Vojvodanske stranke pišu novi ustav Srbije

MICUNOVIC: Ocekujem kompromis unutar DOS

VOJISLAV KOSTUNICA: Moguca sedista drzave i u Beogradu i u Podgorici

Blic, 20. feb.

HTV skinuo s programa „Latinicu“ o deustašizaciji

ZAGREB - U ponedeljak uvece HTV je pred samo emitovanje skinula s programa emisiju Denisa Latina „Latinica“, sa temom: „Treba li nam zakon o deustašizaciji“. Umesto toga emitovala je americki film „Grimizna plima“! U kratkom obrazloženju receno je da se emisija o deustašizaciji skida s programa, jer da nije napravljena u skladu sa profesionalnim novinarskim standardima. Kao glavni razlog naveden je prilog novinarke Elizabete Penic pod nazivom „Croatien Lager“, posebno njen komentar (uz slike iz logora u Dretelju, snimljene 1993. godine) da je „šest desetljeca poslije (Jasenovca i drugih ustaških logora) zloglasni Tudmanov režim dokazao da se koncentracioni logori još uvijek doimaju kao ljupko rješenje manjinskog pitanja“. Glavnoj urednici HTV Jasni Ulagi-Valic posebno je zasmetala kvalifikacija Tudmanovog režima - „zloglasni“. Upuceni tvrde da je verovatno i važniji razlog za skidanje emisije prilog Ljubice Letinic o Lordanu Zafranovicu – razgovor s autorom (u Pragu), uz inserte iz njegovog filma „Testament“, koji je pre pocetka rata snimao za Televiziju Zagreb, ali koji nikada nije prikazan na Hrvatskoj televiziji. Urednik „Latinice“ Denis Latin izjavio je da je šokiran zabranom emisije o deustašizaciji, koja je napravljena „vrlo profesionalno“, a koja „tretira inicijativu Istarskog demokratskog sabora iz 1998. godine da se donese zakon o deustašizaciji Hrvatske“. Tim bi se zakonom zabranili simboli iz vremena ustaške vladavine, kao i politicke stranke koje „promicu to razdoblje hrvatske povijesti“. Latin je nakon zabrane emisije porucio: „Pitanje deustašizacije bitno je za Hrvatsku i skidanje moje emisije taj proces nece zaustaviti.“

Emisija „Latinica“ koncipirana je tako da u njoj o svakoj temi razgovaraju gosti koji zastupaju razlicite „strane“. Neke emisije izazivaju burne reakcije javnosti (takav je na primer bio slucaj nakon prikazivanja dokumentarnog filma Bože Kovacevica „Oluja nad Krajinom“ i rasprave o zlocinima u „Oluji“), no ovo je prva zabrana „Latinice“ nakon dolaska nove vlasti pre dve godine.

Blic, 20. feb.

Miodrag Isakov, lider Reformista Vojvodine, najavio rad na promeni Ustava 

Vojvodanske stranke pišu novi ustav Srbije 

NOVI SAD (Beta) - Vojvodanski savez odlucio je u ponedeljak uvece da hitno pristupi izradi nacrta ustava Srbije u kojem ce posebna pažnja biti posvecena buducem položaju Vojvodine.

Vojvodanski savez cini 14 stranaka i nevladinih organizacija sa sedištem u Vojvodini, koje su potpisnice platforme o autonomiji pokrajine. Medu clanicama su i tri stranke vladajuceg DOS - Reformisti Vojvodine, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvodanskih Madara.

- Dogovorili smo se da hitno, u najskorije vreme, izradimo nacrt nacela ustava Srbije i u okviru toga autonomije Vojvodine. Nastavicemo da delujemo u skladu sa osnovnim principima vojvodanskih partija bez obzira na omnibus zakon i Zakon o lokalnoj samoupravi, koji ne zadovoljavaju potrebe Vojvodine ni na koji nacin - izjavio je predsednik Reformista Vojvodine Miodrag Isakov. On je agenciji Beta rekao da su i pored toga vojvodanske stranke u Skupštini Srbije glasale za navedene zakone, jer im je stalo do toga da proces vracanja autonomije pocne, kao i da pocne proces decentralizacije Srbije. - U okviru procesa decentralizacije ocekujemo da ce Vojvodina, kao i vojvodanske opštine i gradovi, dobiti nadležnosti koje im pripadaju - kazao je lider vojvodanskih reformista. On je rekao da je Vojvodanski savez nezadovoljan zbog cinjenice da je omnibus zakon u Skupštini Srbije usvojen „tek nakon velike prinude od strane vojvodanskih partija“.

- Mi smo jako nezadovoljni sadržajem tog zakona, ali smo ipak zadovoljni što je usvojen jer znaci priznanje Srbije da autonomija Vojvodine postoji i da treba da bude veca nego što je sada - kazao je Isakov. On je ocenio da ce „oni koji su doneli omnibus zakon“ pokušati da ucine „prevaru“.

- Oni ce pokušati da predstave omnibus zakon kao njihov poklon Vojvodini i njihovu dobru volju da nam ‘daju’ nešto od ovlašcenja. Mi na to necemo nasesti i nastavicemo borbu za istinsku autonomiju Vojvodine - istakao je Isakov.

Suština platforme o autonomiji Vojvodine, koje su stranke i nevladine organizacije iz Vojvodanskog saveza potpisale prošlog leta, jeste zalaganje za zakonodavnu, sudsku i izvršnu autonomnu vlast u pokrajini. - Dogovorili smo se da nastupamo zajednicki i da ubuduce medu nama više ne bude nikakvih razlika u nastupima prema DOS i drugim strankama na politickoj sceni Srbije - naveo je još Isakov. On je naveo da ce u okviru Saveza biti formirano koordinaciono telo koje ce ciniti predstavnici Srema, Banata i Backe, predstavnici svih nacionalnih zajednica u Vojvodini i tri najjace stranke iz Vojvodanskog saveza - RV, SVM i LSV.

Danas, 20 feb.

Sinoc odrzan sastanak Predsednistva Demokratske opozicije Srbije 

MICUNOVIC: Ocekujem kompromis unutar DOS

Beograd - Bice postognut kopromis - rekao je juce predsednik Demokratskog centra Dragoljub Micunovic najavljujuci sednicu Predsednistva Demokratske opozicije Srbije koja je pocela u vreme zakljucenja ovog izdanja. Micunovic je ocenio da je "atmosfera dobra". Najavljujuci dvevni red predsednik DC i predsedavajuci DOS rekao je da ce Predsednistvo razmatrati povratku Demokratske stranke Srbije u Vladu Srbije, ali i da ce se razgovarati o koalicionom sporazumu koji ce regulisati pravila ponasanja koalicionih partnera i preciznije resiti pitanje kvoruma u oba parlamenta. Sef poslanickog kluba DOS u Skupstini Srbije Cedomir Jovanovic najavio je da ce na sastanku biti reci i o rekonstrukciji Vlade Srbije, sprovodjenju reformi i donosenju zakona o saradnji sa Haskim tribunalom. Ocekuje se da ce na sednici Predsednistva DOS biti predstavljen i predlog jednog od lidera koalicije Nebojse Covica za uredjenje odnosa u koaliciji. Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Kostunica najavio je juce da ce na sastanku ucestvovati i predstavnici njegove stranke.

Danas, 19. feb.

VOJISLAV KOSTUNICA: Moguca sedista drzave i u Beogradu i u Podgorici

Beograd - Srbija i Crna Gora se nalaze pred novim pocetkom u svojoj dugogodisnjoj istoriji zajednistva. Licno sam optimista u pogledu opstanka zajednicke drzave - izjavio je juce jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica. On je na redovnoj konferenciji za novinare odrzanoj u Palati federacije rekao da ni u jednoj republici, clanici Federacije ne sme biti pobednika ili pobedjenih, nakon pregovora koji se vode, dodajuci da se resenje za izlazak iz krize mora iznaci mimo bilo kojih stranackih i licnih interesa. 

- Platforma koju je ponudio Beograd moze biti promenjena i o njoj se da pregovarati. Moguce je urediti da sedista drzavnih institucija istovremeno budu i u Podgorici i u Beogradu - rekao je Kostunica. 

Komentarisuci saradnju SRJ sa Haskim tribunalom, Kostunica je izjavio da se ona ne moze izbeci, ali da je za drzavu, pojedince i buducnost zemlje bolje ako je ta saradnja zakonski utemeljena. Sudjenjem pojedincima pred Medjunarodnim sudom za ratne zlocine ne sudi se citavom srpskom narodu - rekao je Kostunica uz ocenu da je Milosevic "i dalje nas problem" i da "drzava u Hagu ne treba da brani Milosevica, vec sebe" jer on "nije pojedinac, vec bivsi sef drzave". Kostunica je ocenio da je haski sud revolucionaran. 

Danas, 21. feb.

Sto se tice statusa DSS u Vladi, Vlada ne moze biti mesto za promociju stranackih interesa - porucio je (Cedomir) Jovanovic.

hronika vesti (arhiva)

 

Copyright by NSPM