Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

Hronika

Linkovi

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika   28. jan. - 31- jan.

hronika vesti (arhiva)

Prethodna nedelja      Sledeci mesec

Saopstenje DSS-a: Naoruzani clanovi vlade

Dusan Mihajlovic: Neki iz okruzenja predsednika Jugoslavije ruse drzavu

DSS: Otporni smo na pretnje

Tijanic: Politika postaje estrada

DS: DSS napada policiju zbog toga što njegove clanove ne štiti od zakona

Zoran Djindjic: Gradjani nece biti taoci pojedinaca

Dragan Marsicanin, potpredsednik DSS "Kamarila je u panici"

Dragoljub Micunovic:  Država brani Miloševica

Maršicanin nije izabran

Perišic: Poljoprivreda i odbrana imaju dosta zajednickog

DSS ne odustaje od izbora Maršicanina za ministra

Vojislav Koštunica o krizi u DOS-u i federaciji: Rešenje odnosa u federaciji do marta

Informativna služba Demokratske stranke Srbije

NAORUŽANI CLANOVI VLADE

Jedini zdravorazumski izlaz bio bi da predsednik republicke vlade shvati da je Mihajlovic, kao privremeno rešenje, vec predugo ministar.

Ministar Mihajlovic je trebalo da se angažuje organizujuci oduzimanje oružja kriminalcima, a ne naoružavajuci ministre. Posle pokušaja da pripadnike ministarstva opremi "zipo" upaljacima i nožicima, verovatno nabavljajuci ih iz najbolje "Lutrine" tenderske ponude, ministar Mihajlovic je ipak poklonio pištolje clanovima Vlade.

Vlada Srbije je do sada pokazala najviše interesovanja za prodaju dobrih preduzeca i za Ministarstvo unutrašnjih poslova. Naoružavanje ministara pomak je ka objedinjavanju MUP i Vlade u jedinstveno izvršno telo koje se može zvati Vlada unutrašnjih poslova Srbije, i koje ce možda imati nadležnosti i nad nekim drugim resorima.

Buduci da do danas MUP nije rešio nijedan slucaj sa politickom pozadinom, te da namerava da potroši milionske iznose na opremu, a sada troši novac i na naoružavanje ministara, jedini zdravorazumski izlaz bio bi da predsednik republicke vlade shvati da je Mihajlovic, kao privremeno rešenje, vec predugo ministar.

Danas, 28. jan.

Ostre reakcije ministra Mihajlovica i DS na saopstenje DSS

Dusan Mihajlovic: Neki iz okruzenja predsednika Jugoslavije ruse drzavu 

Beograd - Ministar unutrasnjih poslova Srbije Dusan Mihajlovic oglasio se ostrim reagovanjem povodom saopstenja Demokratske stranke Srbije, uz ocenu da su pojedinci iz predsednikovog okruzenja prevrsili svaku meru i da je poslednji trenutak da se sami zaustave. "Ako to sami ne urade, svi smo duzni da ih zaustavimo u suludoj raboti rusenja sopstvene drzave", napisao je Mihajlovic. 

Stranka Vojislava Kostunice pozvala je u petak ministra Mihajlovica da se "angazuje na oduzimanju oruzja od kriminalaca", umesto sto, kako navodi, "naoruzava ministre". "Naoruzanje ministara pomak je ka objedinjavanju MUP i Vlade Srbije u jedinstveno izvrsno telo koje se moze zvati vlada unutrasnjih poslova Srbije, i koja ce mozda imati nadleznosti i nad drugim resorima", porucila je DSS. Ova partija je pozvala predsednika Vlade Srbije da "shvati da je kao privremeno resenje Mihajlovic predugo ministar", jer MUP "do danas nije resio nijedan slucaj sa politickom pozadinom". 

U pisanoj izjavi ministar Mihajlovic je, uz ocenu da "gomila gluposti" Informativne sluzbe DSS ne bi zasluzila komentar da se ne radi o partiji ciji je sef ujedno i predsednik drzave i da nije rec o "stranci cije ponasanje najvise lici na sektu opasnih namera", saopstio da zeli da upozori javnost "i samog gospodina Predsednika da su pojedinci iz predsednikovog okruzenja sada zaista prevrsili svaku meru. "Neprestano smo suoceni sa njihovom drekom o kriminalu cija je jedina svrha da pred javnoscu sakriju cinjenicu da u Srbiji u poslednjih godinu dana nema vece kriminalne afere iza koje ne stoje novokompovani clanovi i finansijeri DSS, od slucaja njihovog tajnog agenta Gavrilovica, do "najveceg prijatelja" Srba, Alije Delimustafica", napisao je Mihajlovic. On je napomenuo kako razume "da su u velikoj nuzdi zato sto svakog dana u svakom pogledu gube sve vise od politickog kapitala koji im je doneo DOS, ali onom ko ne zna sta hoce, ne moze se pomoci". - U MUP sve radimo javno i sve sto radimo dostupno je javnosti. Zato nisam gubio vreme bacajuci se kamenom na svakog psa koji zalaje pored puta, jer znam da "vode i zlobe nikad nece nestati", dodao je Mihajlovic. Gradjani Srbije danas zasluzuju odgovore na optuzbe onih koji nikad nisu prezalili hapsenje Milosevica i koji mirno ne spavaju zbog mogucnosti da se Milosevicu pridruzi Radovan Karadzic, napomenuo je Mihajlovic. "Pistolji koje su dobili pojedini clanovi Vlade nemaju ugraviran niciji lik i iz njih nije pucano ni na koga, pogotovu ne na neduzne gradjane Sarajeva", porucio je Mihajlovic. Tvrdnju da "Lutra" nabavlja "zip" upaljace i nozice, ministar je nazvao "notornom lazi" i najavio da ce tuziti one koji nastave da sire takve neistine. Mihajlovic tvrdi da je MUP pod njegovom komandom resio vise slucajeva "nego njihov sticenik Rade Markovic, koji im moze dati odgovore i za ostale slucajeve koji ih interesuju". Mihajlovic savetuje DSS "da budu strpljivi i da ne brinu za Vladu Srbije koju su napustili jer nisu bili sposobni da rade svoj odgovorni posao". Zakljucujuci da je policija danas izvan politike, ministar porucuje da ce "uvek biti protiv novih partizana koji misle da svet od njih pocinje i od njih zavisi". 

Demokratska stranka ocenjuje da su gotovo svakodnevni napadi DSS na republicki MUP "motivisani problemima koje clanovi i kadrovi ove stranke, u poslednje vreme, imaju sa zakonom". Stranka Zorana Djindjica podseca da je pre nekoliko dana u Beogradu zbog razbojnistva, prebijanja ljudi, nelegalnog posedovanja oruzja i napada na sluzbeno lice uhapsen Vladimir Grubac, "istaknuti clan DSS koji je na inicijativu svoje stranke i protivljenje ostatka DOS krajem 2000. godine izabran za predsednika UO JP "Tasmajdan". DS dodaje da ni "afera Delimustafic" nije prosla bez ucesca DSS. "Pored Aleksandra Tijanica cije se ime pominje u stampi vec je dokazano da je Delimustafic radio u prostorijama koje mu je iznajmio istaknuti clan DSS i finansijer ove stranke Zoran Drakulic", tvrdi DS.

Blic, 28. jan.

DSS: Otporni smo na pretnje 

BEOGRAD - Demokratska stranka Srbije izrazila je juce zacudenost oštrinom reakcije ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Dušana Mihajlovica i stranke ciji je predsednik republicki premijer na saopštenje DSS u kome je konstatovana sasvim ocevidna stvar da naoružavanje clanova Vlade nije uobicajeno, bar ne u demokratskim zemljama. DSS istovremeno izražava uverenje da i to saopštenje i ta reakcija mogu biti od koristi gradanima Srbije i Jugoslavije.

„Odavno je vec došlo vreme da se jasno sucele stvarno demokratska i zakonska koncepcija razvoja države i društva, s jedne strane, i lažno reformska i nezakonita koncepcija tog razvoja, s druge strane. Danas se to sasvim jasno vidi. Drugacije receno, javnost može i mora da se odredi da li je za zadržavanje celokupne metodologije rada predašnjeg režima, u koju spadaju lažne optužbe, širenje glasina, manipulacija medijima i kažnjavanje neposlušnih, ili je za smislene, ali nepovratne promene, transparentnost, socijalni konsenzus i slobodu i odgovornost medija. Da li smo, dakle, za stvarni diskontinuitet i demokratski razvoj zemlje u kojoj živimo, ili smo za kontinuitet korupcije, zaodenut lažnim reformama i novonametnutim jednoumljem“, navodi se u saopštenju DSS.

Demokratska stranka Srbije, kaže se dalje u saopštenju, nikada nije sklapala niti je pokušavala da sklapa pogodbe sa prethodnim režimom, vec je cvrsto ubedena da se sa tim režimom i njegovim nasledem mora voditi legalna i nerevolucionarna borba.

„Da smo otporni na pretnje i da nas nije lako zastrašiti, dokazali smo u Miloševicevom periodu. Da nam nije stalo do položaja, vec do pre izbora dogovorenih programskih ciljeva, dokazali smo u periodu Đindiceve vlade. To cemo ciniti i ubuduce, imajuci na umu jasnu viziju demokratskog razvoja Srbije i Jugoslavije. Ne spadamo ni u stare ni u nove bogataše, ni u stare, ni u nove kriminalce. A kako se živi u Srbiji - to znaju sami gradani“, stoji u saopštenju Demokratske stranke Srbije.

Tijanic: Politika postaje estrada 

BEOGRAD - Povodom ponovljenih optužbi iz Demokratske stranke na racun poznatog novinara, Aleksandar Tijanic je za „Blic“ izjavio:

- Razumem gospodu iz Biroa za komunikacije srpske vlade, poznatu po faktu da mucaju vec u mislima, zašto navaljuju na mene. Ni ja ne bih voleo da me Tijanic ponižava u svakom javnom duelu. Onako kao što to cini aktivistima ciji politicki program sadrži 50 procenata parola, 35 odsto konfuzije i 15 posto provizije. Oni su autori teksta - prepoznao sam ih po pravopisnim i gramatickim greškama - koji vec deset dana nude redakcijama ne bi li me povezali sa bilo kakvom aferom. Dobro znaju da nema, niti ce biti, ijedne afere oko Tijanica. Zaludu pokušaji da je nacrtaju uz pomoc nekoliko medijskih janicara. U Srbiji, gladnoj hleba i žednoj nade, oni politiku pretvaraju u folk-estradu. Ozbiljni ljudi, ozbiljne i odgovorne stranke sa gadenjem odbijaju sudelovanje u tako planiranom puckom spektaklu. No, moja ponuda da Goran Vesic i Vladimir Popovic Beba, zajedno, izadu na televizijski duel meni, bicu - podrazumeva se - sam, još stoji. Ako to ne smeju, a mislim da ne smeju, ostaje moj stari predlog: ako njihov biro prestane da širi laži o meni, ja cu prestati da govorim istinu o njihovom gospodaru.

DSS napada policiju zbog toga što njegove clanove ne štiti od zakona 

BEOGRAD - Demokratska stranka je saopštila juce da su napadi DSS na MUP Srbije motivisani problemima koje clanovi i kadrovi ove stranke, u poslednje vreme, imaju sa zakonom.

Demokratska stranka navodi da je pre nekoliko dana u Beogradu, zbog razbojništva, prebijanja ljudi, nelegalnog posedovanja oružja i napada na službeno lice, uhapšen Vladimir Grubac, koji je, kako tvrdi DS, „istaknuti clan DSS“. Grubac je, navodi DS, krajem 2000. godine izabran za predsednika UO Javnog preduzeca „Tašmajdan“, uprkos protivljenju zaposlenih u „Tašmajdanu“ i „ukazivanju ostalih stranaka DOS-a o kakvom coveku je rec“.

- Nažalost, ubedivanja nisu pomogla jer je DSS pretio da ce napustiti gradsku vlast ako Grubac ne bude izabran - kaže se u saopštenju.

DS dalje tvrdi da ni afera Delimustafic nije prošla bez ucešca clanova DSS.

- Osim Aleksandra Tijanica, cije se ime pominje u štampi, vec je dokazano da je Delimustafic radio u prostorijama koje mu je iznajmio istaknuti clan DSS i finansijer te stranke Zoran Drakulic - navodi se u saopštenju DS.

- Ocigledno je da DSS napada MUP Srbije jer ovo ministarstvo ne štiti njegove clanove koji dolaze u sukob sa zakonom. Nadamo se da ce DSS brzo shvatiti da je zakon isti za sve i da njegovi istaknuti clanovi ne mogu da budu zašticeni bez obzira na stranacku clansku kartu koju poseduju - saopštio je DS.

Danas, 29. jan.

Konferencija za stampu premijera i ministara Vlade Srbije 

Zoran Djindjic: Gradjani nece biti taoci pojedinaca

Beograd - Ucinicemo sve da sklonimo prepreke za nase ucesce u evropskim integracijama i saradnja sa Haskim tribunalom nece biti prepreka - izjavio je juce premijer Srbije Zoran Djindjic povodom godinu dana rada Vlade. - Posle vise od godinu dana ulaganja i zrtvovanja gradjana necemo dozvoliti da licna sudbina jednog ili dvojice funkcionera bude sudbonosna za ceo narod. Prioritet je drzava i gradjani nece biti taoci pojedinacnih interesa. Budite ubedjeni, ako se, u interesu nacije postavi pitanje odlaska bilo koga od nas, mi cemo ici i dalje od Haga, ako treba - izjavio je Djindjic. Srpski premijer je najavio sednicu Saveta za drzavnu bezbednost na kojoj se razmatra "slucaj Delimustafic". - Cinjenica je da se jedan covek koji se nalazi na poternici Interpola, sa vrlo spornom prosloscu, vezanom i za vrlo bolne teme kao sto su ratni zlocini, sada nalazi na teritoriji nase zemlje, pod tudjim imenom, sa laznim ispravama i da je ocigledno da neki ljudi iz vrha vlasti to znaju, cak se i sastaju sa njim, obavljaju odredjene razgovore, planiraju odredjene projekte i to ne smatraju ugrozavanjem nacionalne bezbednosti. A mi za to saznajemo od obavestajne sluzbe koja prati rad stranih drzavljana i otkriva tu mrezu.To je dakle tema o kojoj mi moramo da razgovaramo i tu nije rec o medijskim aferama vec o cinjenicama - naglasio je Djindjic. 

 Nama nije interes da nasa zemlja bude predmet bilo kakvih afera, a takvo ponasanje i tolerisanje cinjenica da se covek sa potrnice Interpola nalazi u nasoj zemlji, od strane ljudi koji za to primaju platu, a to ne prijavlju, to je stvar koja treba da bude razjasnjena". Na novinarsko pitanje - da li ce uskoro biti rekonstrukcije Vlade, premijer je rekao da je moguca mala i velika rekonstrukcija. "Mala rekonstrukcija bi podrazumevala - jednog novog potpredsednika, jedno novo ministarstvo za zastitu zivotne sredine i imenovanje ministra zdravlja. Velika rekonstrukcija bi znacila ucesce DSS u Vladi". Upitan kako stoje nasi odnosi sa svetskim finansijskim institucijama, Djindjic je rekao da mi trenutno za svet ne spadamo u grupu "teskih bolesnika", kao sto je, recimo Argentina. "Nas interes je bio deblokada odnosa prema finansijskim institucijama da bi nam strane investicije dolazile i to ocekujemo u 2002. godini. Nije nam bila namera da dobijemo pozajmice i kredite koje bi nasi unuci otplacivali". Povodom visokih racuna za struju, premijer je najavio novo ocitavanje 60 dana unazad koje ce, kako je rekao, mozda pokazati da su racuni bili previsoki i pogresno ocitavani. On je rekao da su i on licno i ministar Novakovic dobili izuzetno visoke racune. Aleksandar Vlahovic, ministar za privatizaciju, rekao je da ce ova godina zaista biti u znaku privatizacije i da ce od 150 velikih preduzeca, njih 75 proci kroz tendersku privatizaciju. On je istakao da je dosad taj proces isao bez jasnih pravila igre i da otuda ima problema oko neresenih odnosa kao sto su u Galenici. Na novinarsko pitanje sta je sa zakonom o radio-difuziji, potpredsednik Vlade Zarko Korac je istakao da taj zakon podrazumeva mogucnost konstituisanja regionalnih radio-difuznih servisa kakav ce biti RTV Vojvodina. Jucerasnjoj konferenciji za stampu, posle koje je priredjen koktel, prisustvovali su i glavni urednici medija. Bice danas odrzana sednica Saveta bezbednosti i razmatracemo slucaj Delimustafic, izjavio je juce premijer Srbije. 

Mihajlovic: Mandic je finansijer DSS 

Na novinarsko pitanje upuceno ministru policije Dusanu Mihajlovicu, da precizira optuzbe izrecene na racun DSS i "novobogatasa u njihovim redovima", Mihajlovic je odgovorio: - Ako se dobro secam, u izjavi koju sam licno dao kaze se da dreka koju DSS proizvodi povodom kriminala je u stvari pokusaj da se sakrije cinjenica da nije bilo vece afere u Srbiji u protekloj godini, a da u njoj nije bio umesan neko od novokomponovanih clanova i finansijera te stranke. Od slucaja njihovog tajnog agenta Gavrilovica, do najveceg prijatelja Srba, Alije Delimustafica. Ovo "najveceg prijatelja" je stavljeno pod znake navoda jer sam citirao izjavu koju je gospodin Momcilo Mandic, poznati biznismen iz Sarajeva i Beograda, dao na prvom programu RTS, izjavivsi da je gospodin Delimustafic veliki "prijatelj" Srba, a gospodin Mandic je finansijer Demokratske stranke Srbije. Toliko za pocetak.

Dragan Marsicanin, potpredsednik DSS "Kamarila je u panici"

Beograd - Nasa namera da od Srbije napravimo demokratsku i pravnu drzavu, zaustavimo klizanje u bezakonje i strahovladu, izazvala je nevidjenu kampanju u kojoj oni koji zastupaju drugaciji politicki koncept koriste metode na kojima bi im i bivsi rezim pozavideo - ocenio je Dragan Marsicanin, potpredsednik Demokratske stranke Srbije na jucerasnjoj konferenciji za novinare. Prema njegovim recima, oni koji drzavu shvataju kao "kasicu prasicu" koju zarad sopstvenog bogacenja treba i razbiti, svesni su toga da je posle Milosevica za sprovodjenje pljackackog koncepta ostalo dovoljno za neredne cetiri godine. Posto su se pojavili DSS i gradjani koji zele da sprece njihovu nameru i nastavak Miloseviceve politike, "kamarila je u panici", zakljucio je Marsicanin. 

Komentarisuci odgovor republickog ministra unutrasnjih poslova Dusana Mihajlovica na ranije saopstenje DSS, Marsicanin i Dejan Mihajlov, sef poslanickog kluba ove partije u Skupstini Srbije, utvrdili su da je rec o sukobu dva politicka koncepta. Jednog, koji zastupa njihova partija i koji se zalaze za zakonitost i reforme i drugog, laznoreformskog, nedemokratskog i protivzakonitog. "Iz dana u dan gradjanima je jasnije o cemu se ovde radi. Plasim se samo da mi koji se zalazemo za prvi koncept necemo moci da sprecimo ove druge", kazao je Mihajlov. On tvrdi da pismo Dusana Mihajlovica obiluje neistinama i da je tesko verovati coveku koji "za premijera Djindjica radi isto sto je ranije radio za Tita i Milosevica". Mihajlov smatra da "dokazani ekstraprofiter" i nekadasnji saradnik Slobodana Milosevica DSS ne moze da optuzuje ni za sta niti da im drzi predavanja o postenju i zakonitosti. - Mi se nismo obogatili. I dalje smo u istim prostorijama u kojima smo bili i ne zelimo da se selimo u skupe vile na Dedinju niti da docekujemo novu godinu onako kako dolikuje arapskim seicima - rekao je Mihajlov. Primecujuci da velike politicke krize unutar DOS uvek izbijaju u vreme medjunarodnih dogadjaja vaznih za SRJ, Mihajlov je zakljucio da to nije slucajno. "Izgleda da je krajnji cilj onemogucavanje opstanka zajednicke drzave i podrska Milu Djukanovicu za razbijanje SRJ", porucio je on. Marsicanin veruje da glavni kreatori napada na DSS zele da sprece raspisivanje novih izbora i donosenje Ustava Srbije. Jedan od razloga napada, po Marsicaninu, je i priprema za izbacivanje njihove stranke iz Skupstine Srbije. "To bi fakticki znacilo raspustanje Skupstine i uzurpaciju vlasti", smatra on. - Eskalacija napada na DSS umnogome je onemogucila razgovore planirane za ovu ili sledecu nedelju o kompromisu na republickom nivou i nasem mogucem ulasku u rekonstruisanu Vladu Srbije, rekao je Marsicanin i dodao da "u ovakvim okolnostima ima malo prostora za razgovor o ovoj temi". 

Marsicanin novi ministar

DSS ce predloziti Dragana Marsicanina za novog saveznog ministra finansija. Bivsi ministar Jovan Rankovic podneo je ostavku zbog neslaganja sa gasenjem cetiri vodece srpske banke.

Mihajlov: Grubac nije clan DSS

Odgovarajuci na novinarsko pitanje, Dejan Mihajlov je rekao da Vladimir Grubac nije clan DSS. Stranka Zorana Djindjica tvrdi da je Grubac, koga je beogradska policija nedavno uhapsila zbog vise kriminalnih radnji, istaknuti clan DSS i da je postao predsednik UO "Tasmajdan" na insistiranje partije Vojislava Kostunice. Upitan za mogucu povezanost sa Alijom Delimustaficem, Dragan Marsicanin je rekaoda DSS nema nikakve veze sa bivsim ministrom policije BiH. Marsicanin i Mihajlov optuzili su MUP da je nastavljena ranija praksa prisluskivanja i pretnji.

Blic, 30. jan.

Dragoljub Micunovic: Koštunica i Đindic zajedno na sednici predsedništva DOS o krizi vlasti 

Država brani Miloševica 

Taman covek pomisli da se stvari smiruju, a onda se pojavi konflikt u vidu reakcija na odluku MUP Srbije da se nekim ministrima Vlade Srbije poklone pištolji. Od toga se razvila jedna velika debata, došlo je do medusobnih optuživanja, ali ovaj konflikt ne bi smeo da eskalira, rekao je juce u razgovoru za „Blic“ Dragoljub Micunovic, lider Demokratskog centra i predsednik Veca gradana u Skupštini SRJ.

Šta ce biti tema dugo najavljivanog Predsedništva DOS? Da li ste dobili potvrdu da ce biti prisutni lideri DS i DSS? - Pa sada se dosta toga nagomilalo. Ostaje kao prva tema funkcionisanje oba parlamenta jer se kroz njihov rad prelamaju svi ostali problemi funkcionisanja države. Tu se konstituišu vecine, to je problem politicke volje u DOS, koja se izražava kroz paralamente. Postavlja se i pitanje da li obe vlade imaju podršku celokupnog DOS i ako nemaju kako misle dalje da funkcionišu. Otvorila bi se i druga pitanja i predlozi pocev od rekonstrukcije Vlade, uredenja odnosa medu parlamentarnim grupama, prethodnih konsultacija. Takode, postavila bi se i pitanja kadrova. Ne verujem da možemo odmah naci konsenzus oko svih pitanja ali je važno da pocnemo da smanjujemo napetost i gradane ne frustriramo novim konfliktima. Unutar DOS postoji dovoljna kriticna masa koja želi da se kriza, ako ne odmah razreši, onda bar ublaži. Inace, i Koštunica i Đindic potvrdili su prisustvo sastanku. Na sastanku „užeg“ dela DOS zakljuceno je da je neophodno da se do kraja februara donese Zakon o saradnji sa Tribunalom. U DSS tvrde da se radi o njihovom Predlogu ovog zakona, dok ste Vi ranije isticali da Grubacev predlog regulisanja saradnje sa Hagom jedini predlog koji ima podršku DOS.

O kom predlogu se u DOS u stvari raspravlja? - Ni na ovoj sednici se nece tretirati sam predlog zakona, vec nacin donošenja i mesto donošenja zakona. Postoje dve opcije, jedna po kojoj se cela saradnja sa Tribunalom ureduje na saveznom nivou ukljucujuci i izrucenja, a drugi predlog je predlog DSS po kome se na saveznom nivou donosi zakon koji predvida opšte okvire, kako bi taj zakon prošao i uz podršku SNP, a republike clanice usvoje zakone koji konkretno regulišu saradnju sa Tribunalom. Tim povodom razgovarali smo i na prošlom sastanku državnih funckionera i postoji jedno razmišljanje da bi bilo moguce saradnju sa Haškim sudom regulisati i na nacin na koji to predlaže DSS, ali pod uslovom da oni budu inicijatori tog zakona kako bi se videlo i da su oni ukljuceni u proces saradnje sa Tribunalom i da to nije prebaceno samo na republicku Vladu. Šta ce se odluciti to je stvar narednog sastanka, kada odlucimo sa kojom opcijom zakona cemo ici. Tada cemo je izneti i pred parlament.

Americki kongres je kao rok do koga SRJ mora ostvariti „konkretnu saradnju sa Tribunalom“ postavio 31. mart. Jedan od uslova ulaska i u Savet Evrope koji se najavljuje za jul ili septembar , takode je saradnja sa ovim sudom. - Hag je tema od koje ne možemo pobeci. Približava se i pocetak sudenja Miloševicu i oni vrše pritisak da se u Hagu nadu još neki ljudi o cijoj bi se komandnoj odgovornosti moglo raspravljati. Jednostavno, traže ozbiljan napredak u saradnji. To namece potrebu brzog dogovora o tome kako posle ne bi izgledalo da sve odluke donosimo u poslednji cas. Februar je mesec kada cemo morati da prelomimo.

Šta bi bio „konkretan korak“ u saradnji sa Hagom? - Poznato je da se traži izrucenje optuženih. Problem je što su neki od optuženih na javnim funkcijama i to je nešto što medunarodna zajednica takode smatra odsustvom saradnje. Drugi deo zahteva je odborenje ulaska u arhive. Kao poseban problem vidim i tok sudenja Miloševicu. To ne može ostati iskljucivo stvar njegove narcisoidnosti da li ce se on tamo predstavljati kao junak, ili nece priznavati sud. Mora mu se omoguciti jedna vrlo ozbiljna odbrana koja bi razbila jednostranu sliku o zbivanjima na ovim prostorima. Neophodno je rasvetliti uticaj svih faktora u SRJ, kako vojske i policije, tako i organizovanih politickih i teroristickih grupa Albanaca. Potrebna je kompletna slika toga što se dogadalo na Kosovu, kako ne bi kao država nosili kolektivnu krivicu za genocid. Jedna pravna ekipa morala bi da se oformi i angažuje se oko pracenja sudenja Miloševicu, a njena funkcija bila bi i pomoc odbrani.

Vece gradana nije izglasalo poverenje kandidatu DSS za saveznog ministra finansija 

Maršicanin nije izabran 

BEOGRAD - Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Maršicanin juce nije izabran za saveznog ministra finansija, pošto nije dobio poverenje u Vecu gradana Savezne skupštine. Novi savezni ministar odbrane je funkcioner SNP Crne Gore Velimir Radojevic, koji je posle dobijanja poverenja u oba veca saveznog parlamenta položio zakletvu pred poslanicima.

Od 137 prisutnih poslanika u Vecu gradana, 124 je preuzelo glasacke listice za tajno glasanje. Za izbor Maršicanina glasalo je 60, protiv je bio 51, nevažecih je bilo sedam listica, a šest poslanika nije glasalo. Potpredsednik DSS je u Vecu republika od 33 prisutna poslanika dobio poverenje 22 poslanika, protiv je bilo sedam, dva poslanika nisu glasala, dok su dva glasacka listica bila nevažeca. Medutim, to poverenje u Vecu republika nije bilo dovoljno da Maršicanin preuzme vodenje resora finansija u Saveznoj vladi.

Maršicanin je rekao da je glasanje bilo tajno, ali i dodao da je to što nije izabran „posledica strategije pojedinih stranaka DOS da šire politicku krizu i na savezni nivo“.

- Za mene ovo nije potpuno neocekivano. Neodgovornost koalicionih partnera se mogla uociti i po drugim cinovima proteklih dana i treba videti kakve ce to posledice ostaviti na saveznu državu - dodao je Maršicanin. Na pitanje, kakvi ce biti dalji potezi DSS i da li ce on ponovo biti kandidat za ministra, on je rekao da „ne voli da spekuliše“. - Videcemo da li postoje nacini da se sanira kriza koja je stvorena, kako ne bi došlo do razbijanja SRJ. Ukoliko dode do eskalacije krize, imacemo zaista neprijatne politicke trenutke - upozorio je Maršicanin. Šef poslanicke grupe DSS u Vecu gradana Zoran Šami ocenio je, nakon što Maršicanin nije izabran za ministra, da su „vladajuca koalicija na saveznom nivou i Savezna vlada u krizi“.

- Neizbor Maršicanina je najmanje što nam je trebalo u trenutku kada rešavamo pitanje savezne države. Poslanici, koji nisu glasali za izbor Maršicanina, nisu pogrešili na štetu DSS, vec na štetu države - rekao je Šami i dodao da „ne zna kako je ko od poslanika glasao“.

Predsednik Veca gradana Dragoljub Micunovic ocenio je da je „ocigledno da su poslanici DOS bili podeljeni“ prilikom tajnog glasanja za izbor Maršicanina za ministra finansija. On je naglasio da je koalicionim sporazumom DOS i SNP mesto ministra finansija „zagarantovano DSS“.

- Moracemo da imamo sastanak sa SNP, ali, takode, na predstojecoj sednici Predsedništva DOS bice razmotreno to što nije izabran Maršicanin. Videcemo da li ce DSS predložiti nekog drugog kandidata - rekao je Micunovic.

Zamenik šefa poslanicke grupe SNP Crne Gore Vasilije Laloševic rekao je da su poslanici Koalicije „Zajedno za Jugoslaviju“ u skladu sa dogovorom sa koalicionim partnerom „glasali za izbor Maršicanina“. Šef radikala Vojislav Šešelj izjavio je da poslanici SRS „nisu glasali“ ni za izbor Maršicanina ni za izbor Radojevica i „da koalicioni partneri na saveznom nivou treba da utvrde ko je tu koga prevario i obmanuo“. Savezni premijer Dragiša Pešic je, predlažuci Radojevica i Maršicanina za nove ministre finansija i odbrane, najavio mnogobrojne zadatke koji cekaju te resore u narednom periodu.

- Zadaci Ministarstva odbrane bice dalja reorganizacija, civilna kontrola i poboljšanje materijalnog položaja VJ i ulazak u evropske integracije, a pre svega u Partnerstvo za mir. Ministarstvo finansija ocekuje dalje ukljucivanje u medunarodne finansijske organizacije - naveo je Pešic.

Radojevic je posle izbora za ministra odbrane najavio da ce „VJ, kao i svi segmenti našeg društva, morati da krene putem reformi“.

- Naša je obaveza da prihvatimo medunarodne standarde demokratskih društava i ovo ministarstvo ce biti otvoreno za svaki vid saradnje i za evropske i medunarodne integracije. Dolaskom na ovo izuzetno odgovorno mesto ne znaci da cu kao kandidat SNP obavljati tu funkciju s nekim stranackim primesama, vec naprotiv, sva moja cinjenja bice vanstranacka i u skladu s politikom Savezne vlade - porucio je Radojevic.

 

Perišic: Poljoprivreda i odbrana imaju dosta zajednickog 

BEOGRAD - Predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Savezne skupštine Momcilo Perišic je, komentarišuci to što je novi ministar odbrane završio Poljoprivredni fakultet, ocenio da „poljoprivreda i odbrana imaju mnogo toga zajednickog, jer je poljoprivreda hranilac svih, pa i branilaca“.

- Poljoprivreda hrani VJ, što je vrlo važno. Poljoprivreda je vezana za prirodu koja je ambijent branioca i vojnika. I, na kraju, imaju istu boju - zelenu - rekao je pomalo ironicno Perišic.

Blic, 31. jan.

DSS ne odustaje od izbora Maršicanina za ministra

- Mi se nadamo da ce svi shvatiti da treba poštovati koalicioni sporazum po kome ministra finansija predlaže DSS. Tim pre što smo mi predložili krajnje suvislog kandidata - rekao je Šami. Šef poslanicke grupe DSS u Skupštini Srbije Dejan Mihajlov optužio je „one koji nisu glasali za izbor Maršicanina za saveznog ministra finansija da žele da rasture saveznu državu i da onda oni budu gazde u što manjoj državi“. Na molbu da objasni šta je DSS mislio kad je rekao da ce povuci neke konkretne poteze, Mihajlov je rekao:

- Jedan deo DOS okupljen oko premijera Zorana Đindica je u panici, cim povlaci ovakve poteze. To ne znaci da i mi treba da vucemo panicne poteze koji mogu da ugroze stabilnost zemlje. DSS kao državotvorna stranka nema pravo na neodgovornost.

Funkcioner DS Goran Vesic izjavio je da se „mora rašcistiti da li je DSS u DOS ili ne“.

- Ako su u DOS, onda treba da ucestvuju u vlasti na republickom, saveznom i na opštinskom nivou. Dok se ovo ne rašcisti, ne može se ocekivati da neko glasa za njihov predlog za neko ministarsko mesto na saveznom nivou, a da istovremeno oni ne glasaju za zakone koji se donose u Skupštini Srbije - rekao je Vesic. Na pitanje kako komentariše mogucnost da DSS, kao odgovor na neizglasavanje Maršicanina za saveznog ministra finansija pokrene pitanje poverenja Vladi Srbije u republickom parlamentu, Vesic je rekao da je pitanje opstanka Republicke vlade „stvar matematike“. - Ako DSS sa svojim novim politickim partnerima SRS, SPS i SSJ skupe 126 glasova, onda to mogu da urade to je njihovo pravo - naglasio je Vesic i dodao da DSS ne može biti malo u vlasti malo u opoziciji. Vesic kaže da DSS ne želi da imenuje svoje ljude na funkcije koje podrazumevaju odgovornost, dok su njihovi clanovi prvi na listi po broju funkcija u Upravnim odborima. Potpredsednik DS Boris Tadic izjavio je da pitanje izbora ministra finansija u Saveznoj vladi „treba rešiti kompromisom, za pregovarackim stolom“.

- Maršicanin je u jednom svom obracanju poslanicku grupu DOS nazvao „kamarilom“. Zato su neki prilikom glasanja bili licni - rekao je Tadic i izrazio uverenje da ovakav ishod oko Maršicanina nece uticati na glasanje o poverenju guverneru NBJ Mladanu Dinkicu. Komentarišuci tvrdnje DSS da ce neizbor Maršicanina dovesti do produbljivanja krize u DOS, Tadic je rekao da ta kriza traje duže vreme i da najnoviji dogadaj nece dovesti do vecih promena.

Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus izrazio je žaljenje što savezni parlament nije izabrao Maršicanina, ali je dodao da je to „politika na koju on nije mogao neposredno da utice“.

- Sa Rankovicem je stvar završena. On je podneo ostavku i Skupština je primila k znanju njegovu ostavku - rekao je Labus.

Lider DHSS i ministar pravde Vladan Batic rekao je da mu „nije jasno zašto se ne zakazuje sednica Predsedništva DOS“. - Ponovo su poceli sukobi i turbulencije, mada su se jedno vreme strasti smirile. Sve se to može izgladiti ako sednemo i kao prijatelji porazgovaramo o svemu. DHSS je spremna da ponudi dobre usluge medijatora u tim razgovorima, jer ovi sukobi nisu u interesu gradana - istakao je Batic. Povodom neizbora Maršicanina za ministra finansija, on je rekao da to mora da se raspravi unutar DOS, jer „niko nema posebnih interesa za taj neizbor, jer je to mesto rezervisano za DSS“. Upitan može li se desiti da poslanici DOS uskoro ipak izaberu Maršicanina, jer predstavnici DSS insistiraju na ovom kandidatu, Batic je rekao da on ne odlucuje o tome, vec o tome treba da se raspravlja na Predsedništvu DOS.

Blic, 31. jan.

Predsednik SRJ Vojislav Koštunica o krizi u DOS i saveznoj državi 

Rešenje odnosa u federaciji do marta

BEOGRAD - Predsednik SRJ Vojislav Koštunica ocenio je juce da je postala zakonitost da se u Beogradu uvek produbljuje politicka kriza kada je na dnevnom redu rešavanje nekih važnih pitanja. Koštunica je izrazio uverenje da ce zajednicka država Srbije i Crne Gore opstati i istakao da je u razgovoru s crnogorskim predsednikom Milom Đukanovicem, vodenom nakon susreta sa Havijerom Solanom, dogovoreno da se pitanje federacije reši do kraja februara. - Medunarodnoj zajednici ne odgovara raspisivanje referenduma u Grnoj Gori, jer bi nakon toga mogao da usledi niz referenduma u regionu - rekao je predsednik SRJ. Koštunica je rekao, ne imenujuci vinovnike, da zaoštravanje krize izmedu DSS i DOS dolazi u trenutku kada je na dnevnom redu redefinisanje odnosa izmedu Srbije i Crne Gore.

- Bez ikakvog povoda, izazvana je kriza Savezne vlade, a ona u ovako krhkoj državi može da predstavlja državnu krizu - ocenio je Koštunica, komentarišuci neizbor kandidata DSS Dragana Maršicanina za saveznog ministra za finansije. Na pitanje ocekuje li da ce Maršicanin na sledecoj sednici parlamenta biti izabran za ministra finasija, Koštunica je rekao da se nada da ce biti ispravljena greška koja je na poslednjem zasedanju ucinjena.

Koštunica je ocenio da govor mržnje u našoj zemlji dolazi iz nekih državnih institucija i kao primer naveo napade na njega, njegovu stranku i njegove saradnike.

- Ako jedan državni organ optuži neku stranku za rušenje države, taj organ mora da pokrene postupak za njenu zabranu. Ima li logike tvrditi da stranka koja predlaže ustavna rešenja za stabilizaciju države, istovremeno ruši tu državu - zapitao se Koštunica. Odgovarajuci na pitanje da li je njegov savetnik za medije Aleksandar Tijanic bio u kontaktu sa Alijom Delimustaficem, Koštunica je odgovorio da da ni on ni Tijanic ne moraju poznavati karijeru Delimustafica i istakao da je od tog pitanja važnije pitanje kako je Delimustafic ilegalno ušao u našu zemlju pored dva MUP - saveznog i republickog.

- Važno je istaci da se u Savetu za Državnu bezbendost nalazi Zoran Januševic, clan DS i covek koji je na pocetku rata u BiH bio podreden Delimustaficu. Takode je i clan ND Aleksandar Vasiljevic bio podreden Delimustaficu. Što se tice njegovih veza s Tijanicem, znam da je Delimustafic Tijanicu i još nekim novinarima na pocetku rata u BiH pomogao da se bezbedno prebace do granice sa SRJ - rekao je Koštunica.

Govoreci o situaciji na Kosmetu, on je izrazio ocekivanje da ce se novi šef Unmika Mihel Štajner latiti reševanja konkretnih pitanja poput bezbednosti, povratka prognanih i sprovodenja lokalnih izbora. Koštunica jenajavio da ce otputovati u SAD na molitveni dorucak koji organizuje predsednik SAD Džordž Buš.

Na pitanje da li ce DSS prihvatiti ponudu republickog premijera da se vrati u Vladu Srbije, Koštunica je odgovorio da je DSS poslao odgovor i da sada „ceka odgovor na odgovor“.

- DSS nije bitan broj resora, zahtevamo vecu kriticnost prema onome što je uradeno - rekao je on. Zalažuci se za donošenje novog ustava Srbije, Koštunica je rekao da novi ustav treba da donese ustavovotvorna skupština, ciji bi sastav bio zasnovan na volji biraca.

- Uobicajeno je da u vremenima donošenja novog ustava stranke i pojedinci izlaze sa svojim predlozima. Sve te predloge treba staviti na sto i otvoriti širu raspravu. Ustav ne trpi volju samo jedne stranke ili jedne skupštinske vecine - rekao je Koštunica i dodao da je predlog omnibus zakona za prenošenje nadležnosti Vojvodini „samo manevar“, a ne principijelno rešnje ovog pitanja. On je rekao da „sa Haškim tribunalom treba saradivati, ako vec postoji“, ali je dodao da Beograd ne bi smeo da dozvoli da se tribunal pretvori u politicki sud.

- Ne može biti Hag cena opstanka države - izjavio je Koštunica. On je dodao da ce se pitanje ambasadora SRJ u SAD rešiti uskoro.

 

hronika vesti (arhiva)

 

Copyright by NSPM