Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Komentari povodom crnogorskog referenduma - Ruski komentari

   

BBC News 25 5 2006

Ruski komentari

'Crna Gora kao inspiracija'

Kako se u Moskvi gleda na ishod referendumskog izjašnjavanja Crnogoraca?

Andrej Kortunov, poptredsednik Nove evroazijske fondacije, za BBC kaže da to zavisi, od sagovornika do sagovornika:

"Liberali smatraju da je to logičan i verovatno neizbežan korak u razvoju postkomunističkog sveta, u kome očigledno nema mesta za multietničke države. Za njih je, dakle, prirodna želja Crne Gore da dobije nezavisnost.

S druge strane, konzervativci veruju da je nezavisnost Crne Gore samo još jedan potez u dugoročnoj zapadnoj strategiji podrivanja bivših socijalističkih zemalja.

Po njima, Zapad će, kada završi sa bivšom Jugoslavijom, još agresivnije krenuti na Rusiju", kaže Kortunov.

Kremlj uzdržan

On dodaje da je Kremlj, za sada, uglavnom uzdržan:

"Zvanični stav glasi da treba poštovati volju crnogorskog naroda i da će, ako konačni rezultati potvrde njegovo opredeljenje za nezavisnost, Rusija to prihvatiti.

Ipak, jasno je da Moskva ne želi slabljenje Srbije, i zato će se držati uzdržano i neće žuriti sa priznavanjem Crne Gore."

Potpredsednik spoljnopolitičkog komiteta Saveta federacije (Gornjeg doma ruskog parlamenta), Vasilij Lihačov, izjavio je da će crnogorski referendum "otvoriti apetite i drugih oblasti koje teže nezavisnosti" - od Kosova, Nagorno Karabaha i Abhazije, do Baskije i Korzike.

Da li je izjašnjavanjem Crnogoraca otvorena Pandorina kutija?

'Kvazidržave' oduševljene

"Mislim da je malo preuranjeno reći da smo otvorili Pandorinu kutiju", kaže Andrej Kortunov, "ali je jasno da su lideri mnogih međunarodno nepriznatih kvazidržava oduševljeno pozdravili crnogorski referendum.

S pravom ili ne, oni očekuju da im medjunarodna zajednica omogući isto pravo - da se izjasne o samoopredeljenju.

Opasnost, dakle, postoji, ali je crnogorski presedan, rekao bih, manje opasan od eventualnog otcepljenja Kosova."

Pritisak na Putina

Ako bi Kosovo jednog dana dobilo medjunarodno priznanje, dodaje Andrej Kortunov, dramatično bi se povećao pritisak na predsednika Putina da prizna ruske enklave u bivšim sovjetskim republikama:

"Znamo da lideri tih tvorevina pomno prate situaciju oko Kosova i nema sumnje da će rešenje koje bude postignuto za tu pokrajinu smatrati presedanom.

Tu tvrdnje Zapada - da je Kosovo jedinstven slučaj - neće mnogo pomoći", smatra on.

Važan argument

Biće to i važan argument Moskve u debati unutar Kontakt grupe o konačnom statusu Kosova.

Rusija će se usprotiviti pokušajima Londona i Vašingtona da nametnu nezavisnost Kosova, ali pitanje je, napominje Kortunov, da li je spremna da oko tog pitanja udje u otvorenu konfrontaciju sa Zapadom:

"Pretpostavljam da bi Rusija nevoljno mogla da prihvati eventualni usaglašeni stav zapadnih zemalja, uz jasno izražene rezerve, i ukazivanje na moguće posledice takvog koraka.

Nema nikakve sumnje da bi secesija Kosova bila okidač za slične zahteve širom Evrope i sveta", kaže Kortunov na kraju razgovora za BBC.

 

 
 
Copyright by NSPM