Home
Komentari
Kulturna politika
Debate
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
Prikazi
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Otvorena pisma

   

PISMO PODRŠKE PREDSEDNIKU TADIĆU

Dragi Borise,

Koristim ovaj put priliku da ti saopštim da sam   bio neizmerno ponosan kada sam te video kako se hrabro i dostojanstveno probijaš kroz Kosovo ne bi li video one naše napaćene ljude koje tavore u getu očekujući spas. Radost je bila tim veća jer si ujedno i svim tim   izvikanim beogradskim nacionalistima očitao lekciju iz patriotizma i rodoljublja. Otišao si na Kosovo ravno da se obilićki i miroljubivo boriš za njega, dok oni samo pričaju i kukaju kako "ode Kosovo" umesto da i sami odu na njega. Doduše, Kosovo su posetili i Koštunica i onaj Karađorđević, ali ipak si ti bio daleko najjasniji i najglasniji u odbrani našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Pokazao si svima da se ne predaješ iako je bitka unapred izgubljena. Lako je biti junak kada su ti šanse velike (kao onomad na predsedničkim izborima), ali bori se brajko kad je sve beznadežno! I ti se bori š , Borise, svih do poslednjeg minuta utakmice.

Pokazao si šta je to biti odlučni državnik koji se požrtvovano bori za svoj narod. Nisi se dvoumio: rizikovao si život i otišao mečki na rupu. Kako si im samo sve skresao u brk. Rekao si da onaj narod živi u najgorim uslovima u Evropi. I cela Evropa se - zamislila. Evropa je to, bre, a ne makar ko! Evropa! Naslovi u prestižnim zapadnim novinama govore sve u stilu: "Serbia Leader Rejects Kosovo Independence" ili "No Independence for Kosovo". I to sve zato što   si im ti rekao sa nepokolebljivom odlučnošću: nama je nezavisnost neprihvatljiva i tačka. Već vidim kako se posle takvog odlučnog nastupa albanskim ekstremistima tresu kolena. Tako i treba. Neka znaju da i mi imamo predsednika koji je spreman da se svim sredstvima, ukoliko su ona miroljubiva, bori za svoj narod. I to   ne više kao ove nazovi patriote koji se samo inate velikom Svetu, a onda svi mi dobijamo batine i bombe. Ti to radiš drugačije, kulturno,   kažeš im sve u lice, ali nekako tolerantno i fino, da se nimalo ne uvrede. Onda oni odu kući da razmisle dobro i posle polako počnu da menjaju mišljenje u našu korist. Već vidim kako se Evropa preokreće, i kako Albanci postaju miroljubiviji. Nije daleko dan kada će oni dirnuti takvom politikom sami tražiti, zbog demokratije i lepote života u Srbiji, odustaju od nezavisnosti Kosova i Velike Albanije.  

Taman kada su neki Albanci pomislili da je reč o još jednom nacionalisti iz Beograda, ti si ih razuverio svojom gandijevskom porukom i rečima u kojoj nije bilo ni malo mržnje. Nije ni čudo, jer ti si i ranije važio za izuzetnog čoveka. Verovatno si bio jedini ministar odbrane u svetu koji je u duši pacifista i koji je neprekidno pozivao na pomirenje među zavađenim narodima.   U stvari, ti si neuporedivo veći si mirotvorac od samog Gandija, jer je on pozivao na građanski otpor i neposlušnost engleskim okupacionim vlastima u Indiji, dok se ti prema KFOR-u i UNMIKU odnosiš kao prema braći rođenoj. Nisi im ni jednu reč ukora poslao, samo si ih preklinjao da bar malo pomognu tom napaćenom narodu. Tvoja trpeljivost prelazi ideale koje je zagovarao veliki Lav Tolstoj: ti čak ni ne zameraš Zapadu što nas je bombardovao, niti što su dopustili da Albanci proteruju i ubijaju Srbe prošle godine. U tome si se pokazao veći i od hrišćana, jer oni praštaju ali pamte, dok ti ne vidiš šta bi tu trebalo oprostiti i čemu sve to pamtiti, a kamoli pominjati. Kao optimistu, tebe ne opterećuje   glupa i mračna prošlost, jer   ti misliš samo na svetlu ševeningensku budućnost. Ti imaš viziju plamene zore kojom se ostvaruje evropska Srbija. Evropska, bre nego koja. Otuda tebi svest sve što su nam radili zapravo bilo za naše dobro, da bi nam pomogli da se otarasimo tiranina Miloševića, a sve u cilju   da se kao narod opametimo i postanemo Evropa. Evropa prima samo iskrene pokajnike.

Svaka ti je reč koju si izgovorio na Kosovu bila zlatna. Ove staromodne patriote kažu da su ti to pisali ovi tvoji Maljčiki, ili čak Amerikanci. Ja im dogovaram, pa šta i da su mu ovi pisali – to što su mu napisali   Boris izgovara iskreno, jer u to zaista veruje, i zato njemu   narod veruje. Svi oni   koji nisu ni videli bedu našeg naroda na Kosovu zlonamerno ti zameraju da si zbog ovog ili onog razloga otišao tamo dole. A ja kažem - da je dobro da bilo ko od političara ode iz bilo kojeg razloga. Što više političara iz Beograda odlaze na Kosovo mi jačamo svoje pregovaračke pozicije, i predstavljamo se kao ozbiljna evropska zemlja. Evropska, nego šta!

Kada si ti, onako stamen i dostojanstven, kročio na Kosovo, znao sam da je preokret nastupio. Setio sam se ponovo one tvoje velelepne inauguracije kada sam rekao – ovo je Naš Predsednik. Peterson ti jeste garatovao bezbednost, ali je opet trebalo hrabrosti da se ode tamo. Naročito mi je milo što si ponosno nosio srpske zastave i što si u svakom selu ostavljao po jednu. Prigovaraju ti da je bolje da si im uključio struju nego što si mahao zastavama. To zaista nije mnogo, ali je znak simbolične prisutnosti Srbije na Kosovu. Nikada ne treba potcenjivati snagu simbola.

Čim si kročio na tlo Kosova uzviknuo si :"Ovo je Srbija!" Pokazao si svima da nisi odustao od Kosova, da nisu tačne optužbe da su naše "demokrate" u privatnim razgovorima sa zapadnim političarima   molili ove da nam konačno uzmu južnu pokrajinu. U to niko ne može da poveruje, a naročito oni koji znaju tebe i tvog oca koji je veliki patriota. Dok tvoj otac, mudra srpska glava, u Sava centru brani zajedničku državu Srbiju i Crnu Goru, ti borbeno zastupaš Srbiju na Kosovu. Ne pada iver daleko od klade.  

Tako si, Borise, pokazao nevernim Tomama (Nikolićima) šta je nacionalna politika i strategija, kao to da se ti i Srbija pitate o sudbini Kosova. Ti si srpskoj ksenofobiji i duhu palanke otkrio šta je moderna politika. Kosovo se, kao što si govorio, ne rešava političkim merama, već ekonomijom i osvajanjem tržišta. Znam da nam tim rečima   otkrivaš   tek mali deo svoje strategije da se preko ekonomije povrati kontrola nad Kosovom. Tržište rešava sve, to je najviša mudrost zapada, koju si ti duboko shvatio i prihvatio.

Nekima smeta što tvoja posetu svela na obilazak ugroženog naroda, umesto da si seo i dogovarao se sa političarima od kojih zavisi budućnost Kosova. Takvima tvoja misija mira   izgleda kao politikanstvo. Drugi pak tvoju izjavu "Ovo je Srbija" porede sa Miloševićevom "ovaj narod ne sme niko da bije". Duboko greše, jer Milošević nije imao nikakvu strategiju, a ti je zasigurno imaš! Eto, videće je svi čim je napišeš! To će biti opasno mudra strategija, kao američka, sigurno. Svetska, a naša.

Mnogi govore da   je sve što si na Kosovu   uradio zapravo deo političkog marketinga, a sve da bi povećao svoju popularnost koja je počela polako da opada. Postavljaju pitanja u stilu:"zašto je baš sada otišao". Govore da su ste Amerikanci "častili" ovom posetom da ti povrate rejting posle onog poraznog poziva kosovskim Srbima da izađu na izbore. Pa šta onda, to je politika, moramo biti dobri i bliski,   pogotovo sa Amerikancima. Ali oni ne shvataju da iza te tvoje retorike postoji plan promene Srbije.

Neki kažu da si dobio zeleno svetlo da rušiš Koštunicu i da ćeš praviti vladu sa Karićem, pa vas dvojica sada preko nevolja našeg naroda na Kosovu skupljate poene i spremate se za izbore. Ne verujem u istinitost tih glasina. U redu je što koristiš sve moguće načine da se dočepaš vlasti, ali zar sa onim Karićem - Miloševićevim ratnim profiterom. Zar nismo protiv takvih protestvovali i šetali se po onoj golomrazici? Nemoj to da nam radiš Borise, molim te!

Neki te frakcionaši napadaju da si postao suviše mek i da koketiraš sa nacionalistima. Kritikuju te što ideš na Kosovo umesto da rušiš Koštunicu i isporučuješ generale. Po njima si valjda trebao da se izviniš Albancima, da podržiš nezavisnost Kosova i da se izljubiš sa Haradinajem. što bi bilo političko samoubistvo pred buduće izbore. Kažu, kod tebe ima mnogo opštih mesta, mnogo kompromisa, mnogo podilaženja javnosti. Ali, upravo to se i mora raditi, jer je to realnost. Ovi što te kritikuju zapravo pokazuju da nemaju pojma o politici. Demonstracijom patriotizma ti lukavo pridobijaš javnost i oslabljuješ pozicije Koštunice. On je sada već opkoljen sa svih strana i svakim danom je sve slabiji. Kada stvar sazre, on će pasti kao zrela kruška. Posle izbora, kada formiraš vladu, zna se: svu đubrad koja smeta rastu našeg standarda - u aps i u Hag! I onda ćeš dovršiti trijumfalno svoju miroljubivu borbu za Kosovo.

Koštunica je problem koji jedino ti možeš rešiti. Boriš se da dođe do izbora, pa makar mu morao pokloniti i ustav. Daj mu taj ustav da ga se što pre rešimo. Glupavi frakcionaši će posetu Kosovu ili to što ćeš možda podržati Koštunicin ustav tumače kao tvoj odlazak na teren nacionalnog. A upravo samo tako možeš pridobiti javnost i oteti mu glasove. Jedini put da se pobedi Koštunica je da mu se oduzme monopol na nacionalnu i stratešku politiku, a   da se zadrži monopol na evropsku i reformsku orijentaciju. Mudar si ti i tvoji Maljčiki, nema šta. Svega kod vas ima – malo priče o reformama, malo o nacionalnom interesu, malo o Evropi. Kako kažu stari Grci – sve je u meri. Takav umereni i uglancani populizam je jedini dopušten od strane sveta, a i jedini je način da se pobede okoreli nacionalisti i kočničari progresa - Nikolić i Koštunica.

Odvažnost, kuraž da se krene u politički i bezbednosno rizičnu misiju, u nemoguću misiju spasavanja Kosova, pokazuje kakvog si kova. Ti si izuzetan vođa koji ne zna za strah kada je u pitanju njegov narod. Velik si čovek koji će sigurno ući u istoriju kao onaj koji je već preokrenuo situaciju u našu korist, kao pravi tvorac mira i faktor stabilnosti u regionu. Samo napred Borise, ne daj se da te prevare.   Pre si pokazivao si mudrost, a sada pokazuješ i hrabrost. Bravo, Borise! Bori se za Kosovo!

Tvoj verni

Vuk Devetak 

 

 

 

 

  

 
     
     
 
Copyright by NSPM