Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Povodom knjige PARADOS Miodraga Isakova

   

 

Đorđe Vukadinović

Isakov - Prvi pravi insajder DOS-a

Davno je konstatovano da autobiografije žanrovski spadaju u fantastičnu knjizevnost. A to pogotovo važi za ispovesti političara, svejedno da li aktuelnih ili bivših, jer je prirodi političkog nerva apsolutno nepojmljivo da sebe bilo kada prepoznaje u kategoriji “bivši”. U sopstvenoj percepciji političar je uvek aktuelan, a sve drugo je samo “privid”, “zatišje” (tek da se obnovi snaga, a birači prizovu pameti), dakle, samo malo duži ili kraći “predah” do trijumfalnog povratka u političku arenu. U politici se može naći svašta. Ima političkih nada i leševa. Utvara i zombija. Ali   nema penzionera.

Iako ističe da nije tipičan političar, verovatno da ni Mile Isakov, bivši potpredsednik Vlade Srbije i bivši predsednik Reformista Vojvodine, ne predstavlja veliki izuzetak u pogledu ovog samopoimanja, i vrlo je moguće da svoj trenutni “penzionerski” status smatra koliko prevremenom, toliko i privremenom pojavom. Biće da negde, u dnu duše, u nekom skrivenom kutku njegovog srca i dalje tinja nada da će zabludeli vojvođanski birači, ili makar njegovi Reformisti, konačno uspeti da razluče autentično autonomaško žito od autonomaškog kukolja, i da će se tada setiti i ponovo pozvati “našeg Mileta”, koji će im se, dakako, pomalo mrgodno odazvati i očinski oprostiti.

No, ako Isakov-političar i ne odstupa mnogo od upravo opisane matrice samopercepcije bivših političara, Isakov-politički pisac, hroničar i analitičar uglavnom daleko nadilazi ono što se pod tim imenom u Srbiji poslednjih godina može sresti. Jednostavno i pošteno, bez mnogo doterivanja i šminke, bez dlake na jeziku, ali i bez suvišnog senzacionalizma, Isakov svedoči o vremenu koje je njega i jednu šaroliku družinu pod imenom “Predsedništvo DOS-a” učinilo gospodarima političkog života u Srbiji. Čitalac njegove knjige će u njoj pronaći mnoštvo dokaza za ono što je i sam slutio i za šta su tokom prethodnih godina stizale brojne indirektne potvrde – DOS je, naime, bio skupina “slučajnih partnera”, skrpljena s koca i konopca antimiloševićevskog fronta, i kao takav apsolutno nepogodan za bilo kakvu “pozitivnu” politiku i operativno vršenje vlasti. I verovatno je jedino usvajanje polušaljivog predloga o trenutnom samoraspuštanju, koji Isakov pominje na samom početku, ovom političkom udruženju moglo obezbediti časno i trajno mesto u srpskoj političkoj istoriji.

Premda period od osnivanja do 5. Oktobra, tj. vreme u kojem je nad svima njima lebdela pretnja Miloševićeve osvete, smatra najboljim i najsvetlijim u životu DOS-a, Isakov se njime u knjizi bavio srazmerno malo, usresređujući se na postpetoktobarsko razdoblje, odnosno, period vlasti DOS-a i njegovu gotovo trogodišnju agoniju. A tu onda nailazimo na tuce i po formalno ravnopravnih političkih subjekata, krajnje nejednakih snaga i uglavnom oprečnih političkih ambicija i koncepcija,   kako se neprestano međusobno glože, trguju, udružuju, ucenjuju i ogovaraju.   (Ostaje, međutim, pomalo nejasno kako povezati i objasniti dve toliko različite slike. S jedne strane, dobro organizovanu pobedničku koaliciju koja pred sobom ruši sve insitucionalne, mentalne i fizičke prepreke, a onda, nasuprot tome, razbijenu i ljuto zavađenu interesnu grupu koja ne može niti da čestito funkcioniše, niti da se ljudski raziđe. I da li je moguće da su strah – u prvom slučaju – odnosno pijanstvo izazvano novostečenom moći zaista tako snažne sile da izazovu toliku metamorfozu kakvu je za manje od godinu dana doživeo DOS?)

Bez želje da bilo koga optužuje, ali i bez motiva da stvarnost ulepšava i prikriva, ova knjiga uverljivo pokazuje i gotovo nehotice raskrinkava prirodu sistema vlasti u postmiloševićevskoj Srbiji, i to čini bolje od bilo kog antidosovskog pamfleta. Onako, pomalo “lalinski”, opušteno, šatro nesvesno i nehajno, Isakov ilustruje odsustvo komunikacije i poverenja unutar vlade (posle uzaludnog čekanja na prijem, potpredsednik vlade piše pismo premijeru i uredno ga zavodi na pisarnici), opisuje različite prstenove moći koje je zatekao kada je ušao u vladu, pominje kako pred samu inauguraciju Đinđić priznaje da nikad nije ni čitao onaj čuveni predizborni ekonomski program DOS-a, koji je sačinio G17, a koji su svi oni zajedno teatralno potpisivali pred građanima tokom kampanje za septembarske izbore. Sve u svemu, za vatrene dosovce, naravno, jeretička, a za njihove protivnike nedovoljno radikalna i preblaga, Isakovljeva knjiga nikoga neće potpuno zadovoljiti, ali takođe nikoga neće ni ostaviti ravnodušnim.             

  Ljubitelji političkih tračeva biće ipak pomalo razočarani. Od “insajdera” tako visokog ranga moglo se zaista očekivati i nešto više pikanterija o političkim dogotovštinama iz perioda dosovske svevlasti. Ali utisak je da je Isakov namerno izbegavao da knjizi podiže tiraž i atraktivnost time što će je nakrcati takvim detaljima. A čak i oni detalji koji su se našli unutar korica (poput zaista duhovite anegdote sa Majom Gojković i naizmeničnim “hvatanjem za gušu” nje i Isakova kad nastupi čas konačnog obračuna) tu su ne zbog puke zanimljivosti, već prvenstveno radi ilustrovanja nekih opštijih, “filozofskih” i teorijsko-političkih teza do kojih je autoru bilo stalo (na primer, zaključka o relativnosti političkih prilika i ćudljivosti političke sudbine).             

Pisac uvek mora pomalo da navija za svog junaka. A pogotovo se tako što može očekivati i mora razumeti onda kada su glavni junak i pisac ista osoba. Isakov je, međutim, u najvećoj meri odoleo tom iskušenju – naročito ako kao glavnog junaka njegove priče uzmemo DOS. Ali čak i ako kao glavni lik tretiramo samog Mileta Isakova, i tada se može konstatovati tek blaga, i u svakom slučaju podnošljiva simpatija pisca prema svom junaku. Naime, Isakov (pisac i analitičar) dosta je kritički raspoložen prema Isakovu političaru i njegovim propustima, a naročito je (samo)kritičan po pitanju njegove nesposobnosti da uluči trenutak i učini ono što oseća da treba učiniti. I zaista, Isakov nije imao sreće sa političkim tajmingom. Najpre se predugo kolebao oko ulaska u vladu, da bi, najzad, u nju ušao onda kada je već bilo uputnije razmišljati o izlasku. Predugo je na svojim političkim plećima šlepovao sve otežalijeg Nenada Čanka da bi na kraju dočekao da se ovaj otrese njega. Podržao je Koštunicu na predsedničkim izborima 2002. a od toga su i jedan i drugi imali samo štete. Prvi je govorio da DOS nema budućnosti i da su potrebna uža programska udruživanja, a ostao je do poslednjeg u njemu – i na kraju ostao sam.

O većini ovih stvari Isakov govori ne samo na krajnje otvoren i iskren, nego i na neki gotovo fatalistički ravnodušan i objektivistički način. Kao da se sve to događalo nekom drugom. Ili kao da je oguglao, ili da mu (više) baš i nije naročito stalo. Ili je prosto onaj intelektualni, istraživačko-novinarski impuls u njemu, sve sa i u ovim sferama već gotovo zaboravljenim idealima odgovornosti, istine i intelektualnog poštenja, konačno pobedio političara Mileta Isakova, kome je i inače svo vreme mrsio konce i saplitao političku karijeru ?            
 

  

 
     
     
 
Copyright by NSPM