Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Politički život

   

 

Izjava Đorđa vukadinovića agenciji BETA

Vukadinović: Izlazak DS-a iz parlamenta riskantan potez
 
BEOGRAD, 5. oktobra 2005. (Beta) - Politički analitičar Djordje  Vukadinović ocenio je danas da je izlazak Demokratske stranke (DS) iz republičkog parlamenta "riskantan potez u trenutnoj političkoj situaciji".

  Vukadinović je agenciji Beta rekao da to znači ozbiljno  zaoštravanje na političkoj sceni i izrazitu radikalizaciju DS u  odnosu prema Vladi Srbije.

  On je rekao da će taj potez imati ozbiljne posledice i na  unutrašnjem i na spoljašnjem planu, navodeći proces integracije zemlje u Evropsku uniju, rad na donošenju novog Ustava Srbije, kao i "trovanje i komplikovanje" političke scene pred početak razgovora o budućnosti Kosova.

  Vukadinović je dodao da je to zaoštravanje na političkoj sceni  prvenstveno u funkciji zaustavljanja i blokiranja Liberalno-demokratske frakcije (LDF) Čedomira Jovanovića i daljeg  odliva simpatizera i članova DS-a prema LDF-u.

  Iako je ocenio razumljivim nezadovoljstvo DS-a zbog smanjenja njenog poslaničkog kluba u republičkom parlamentu za dva člana, rekao je i da nije ligitimna argumentacija DS-a da je u tom slučaju reč o krađi.

  On je dodao da su dva mandata poslanika Liste za Sandžak Bajrama Omeragića i Esada Džudževića, izabranih sa liste DS-a, "debelo plaćena glasovima sandžačkih Muslimana na parlamentarnim, a posebno predsedničkim izborima".Glavni odbor DS-a odlučio je danas popodne da poslanici te stranke do daljeg ne učestvuju na zasedanjima Skupštine Srbije i sednicama skupštinskih odbora. DS je zadržao pravo učešća u radu parlamenta "u trenutku kada je to neophodno radi zaštite nacionalnih i državnih interesa".

  Glavni odbor je ocenio da nasilno održavanje većine u skupštini vodi radikalizaciji političkih prilika u zemlji i urušavanju demokratskog potencijala Srbiji.

  Predlažući Glavnom odboru da donese tu odluku potpredsednik stranke Dušan Petrović rekao je da su DS-u ukradena dva poslanička mandata i da stranka učešćem u parlamentu ne treba da legitimiše pravno nasilje.

  Administrativni odbor je krajem septembra odbacio zahtev DS-a da Džudževiću i Omeragiću prestane mandat narodnih poslanika, jer su imenovani na funkcije zamenika ministara koje su nespojive sa poslaničkim mandatom.

  Demokrate su tražile da im se vrate dva mandata koja su pripadala Džudževicu i Omeragiću jer su u skupstinu ušli na listi DS-a.

  

 
     
     
 
Copyright by NSPM