Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTAri

Studija izvodljivosti

   

 

Aleksandar Lazić

Studija izvodljivosti: Uvoz Evrope u Srbiju

 

"Da se raspiše referendum o uvozu kuge u Srbiju – pedeset posto

bi bilo za a pedeset protiv" (Dušan Kovačević)

Izgleda da je Oli Ren, komesar za proširenje Evropske unije, saopštavajući pozitivnu ocenu Evropske komisije o Studiji izvodljivosti, razočarao (kao čovek i kao komesar) mnoge u Srbiji: dobro de ta Studija, ali mora li baš taj Koštunica?!

PROKLETA JE STUDIJA: Verovatno su u crno bili zavijeni i oni koji su se svojski potrudili da Studija bude negativna – od osobe koja nosi ime divlje životinje a pred stranim novinarima se ponaša kao domaća na koju ona prva "svoje pravo ima", pa sve do onog dnevnog lista koji, dan pre objavljivanja Studije, donese onaj tekst sraman (1) za sve koji su makar jednom prošli pored novinskog kioska. (Naravno da ovde niko ne zagovara da bez istine dobijemo bilo kakvu Studiju, ali je došlo i vreme da se kaže da više ne možemo da ostajemo negativni zbog laži, bilo da su dolaze odande ili odavde .) No, ako čovek može da razume frustracije ekipe "što gore to bolje",   nervozu onih koji su profitirali proporcionalno našim nesrećama – teško je bilo slušati g. Zorana Lutovca ("Kažiprst" Radija B92,   13. april) i njegovo objašnjavanje u stilu jeste Studija mada nije; emisija je pri kraju toliko eskalirala da je voditeljka morala da interveniše pitanjem: "Ali, Studija je ipak nešto pozitivno"?! Dakle, reklo bi se da valja odgovoriti na upitanost otkud Koštuničina vlada i pozitivna Studija o izvodljivosti u istoj vesti.

MALO TEORIJE: Definišimo efikasnost kao kombinaciju poštovanja procedure i rokova, ali tim redom : brzina nam neće ništa doneti ako idemo u pogrešnom pravcu jer ne primenjujemo pravila. Ako gornja priručna definicija važi u opštem slučaju onda se može primeniti i na državnu administraciju, to jest na političke stranke koje bismo voleli da vidimo u vlasti. Dakle, da smo mogli prethodnih godina da biramo neke koje se pridržavaju pravila igre, a uz to se drže zacrtanih rokova i shvataju vreme kao bitan resurs – bilo bi lako biti glasač u Srbiji; no, morali smo da biramo između onih koje su zvali legalisti (ili legijalisti , zavisno od ostrašćenosti) i onih koji su označeni kao pragmatisti (ili jakobinci , takođe zavisno od ostrašćenosti).

EKSPERIMENTALNA POTVRDA: Pošto smo bili te (ne)sreće da osetimo na svojoj koži i one kojima do pravila nije stalo nego samo do brzine i one koji vole da idu sigurnije a sporije – dobijena Studija o izvodljivosti potvrdila je navedene teoretske redove: pre svega se moraju poštovati pravila. (Drugim rečima – prečica nema; doduše, ima rada tačno na vreme , ali svi znamo gde živimo.) Kad se poštuju procedure onda kadrovska pitanja odlaze u drugi plan; jer, kako drugačije objasniti da je Studija stigla ekipi koja izgleda kao da je skupljena s koca i konopca (D. Jočić, Z. Stojković, R. Bulatović, V. Ilić, D. Kojadinović...) a nije takvim div-junacima kakav je Čedomir Jovanović ( "moramo da povedemo računa o rezultatu, ne o načelima", reče u "Insajderu B92"). Sam tekst Studije o izvodljivosti svedoči upravo o vidnom napretku posle formiranja Vlade Srbije u 2004. godini. Naravno da bez zasluga nisu ni dve prethodne vlade, ali može se reći da pozitivne Studije nikad ne bi bilo da su opstale vlade Đinđić-Živković sa istom politikom: bez izabranog predsednika, sa cirkusom u parlamentu, s nepoštovanjem Ustavnog suda i – na kraju krajeva – bez ovakve saradnje sa Haškim tribunalom ne bismo sada bili na (evropskom) početku nego u (starom) budžaku.

BRZINA 2: Naravno da je sve to moglo i moralo mnogo brže; priznade to i premijer Koštunica u udarnom terminu na RTS-u (13. april, 20 časova). (Uzgred, ako je predsedniku Vlade na čast što nije likovao nad pobeđenima , nije baš bilo pozitivno što nikako nije mogao da se seti&pomene da je i ubistvo njegovog prethodnika jedna od stvari koja nas je opasno usporila!) No, pravo je pitanje možemo li sada da se ubrzamo a da nastavimo da poštujemo, kakvu-takvu, proceduru? Prvi pravi test za Vladu biće unutrašnji (ako preživi ministarski sastanak EU i problem "Pavković") – nikako ne bi smelo da se ne primeni procedura u vezi sa izglasavanjem nepoverenja Vladi, kao što upozoravaju neki opozicionari. Poslednje što bi smelo da se dogodi u ovom trenutku (kad nema vremena za gubljenje – Studija s razlogom ima 55 stranica,   s malo pohvala i mnogo onog "to-do") jeste da se primeni recept pominjanog Č. J. kako "smenu Vladu nemaju pravo da traže oni koji su za nju nisu glasali". Izgledaće nezahvalno ako Vlada padne upravo u ovom trenutku, i naročito zbog razloga koji su navedeni u inicijativi, ali u Evropi vlade ne o(p)staju iz zahvalnosti već isključivo zbog poslaničke većine.

  (14.04.2005)

1. Zašto sramnog teksta? Zbog podvlačenja u nastavku: " Danas je stupio u kontakt sa Miroslavom. D. Petrovićem, podoficirom Vojske Srbije i Crne Gore, koji je, po sopstvenim tvrdnjama, jedno vreme bio zadužen za obezbeđenje generala Ratka Mladića. Trenutni status dezertera i priroda informacija koje nudi naš insajder, čine gotovo nemogućim proveru tačnosti , ali je Danas , obaveštavajući nadležne organe o svim detaljima, rešio da obelodani najdelitaknije detalje iz iskaza. Zbog mogućnosti da je ipak reč o neosnovanim optužbama , nećemo otkriti identitet osoba koje se terete za teška krivična dela." (list "Danas" od 11. aprila 2005)

 

  

 
     
     
 
Copyright by NSPM