Home
Komentari
Kulturna politika
Debate
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
Prikazi
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Komentari intervjua Vladimira Bebe Popovića TV B92

   

Aleksandar Lazić

Beba vs. Istina

Ovih dana se u Srbiji ne postavlja pitanje da li se gledao nastup Vladimira Popovića u emisiji čiji je naslov (1) enigma za najmanje polovinu ovdašnjeg pučanstva (2) – svi su gledali. Oni koji misle da nam spasa nema bez simbioze Bebe&Čede, kao i oni koji pretrnu i na samu pomisao da bi pomenuti dvojac mogao vaskrsnuti pre smrti – ne postavljaju ni pitanje šta je od svega opričanog istina; uvereni su, svako sa svojim predznakom, da znaju. No, šta reći onima koji su izvan stranačkih kaljuga, rovova i ostrašćenosti, onima koji za dve insajderske večeri zamalo da osede kao Tale za jednu – kako im odgovoriti na pitanje "šta je, bre, od ovog tačno"?!

U tom odgonetanju svakako treba nastupiti sine ira et studio (što će reći: ni od kakve nam važnosti, recimo, nije podatak da li je Vladimir Popović bio kelner/konobar), ali svakako ne treba biti ni pčelica (što će reći: Bebine izjave tipa "Ljubiša Buha Čume je imao poverenja u mene jer je znao da sam ja ogorčeni protivnik kriminala" ostavićemo za sladostrašće onima koji se za njegov račun razumeju u ljudska prava).

Osnovna ocena – dobijena kombinovanjem gledanja intervjua, praćenjem reakcija, prisećanjem i upotrebom elementarne logike – bila bi da se većina pomenutih događaja odigrala, a da je Bebina interpretacija, u najmanju ruku, sumnjiva. Značaj intervjua se i ogleda u informacijama o događajima za koje javnost čuje prvi put; zasigurno nismo gledali da saznamo šta V. B. P. misli o Koštunici. Kad već pominjemo Koštunicu, ma šta on i njegovo okruženje mislili o tome (i o B92) – prošao je odlično, posebno ako se pažljivo pogleda šta je sve Beba izneo o Zoranu ?inđiću; taj podatak, rekli bismo, u značajnoj meri podupire ocenu s početka ovog pasusa. Na kraju, ali ne i najmanje važno, prisetimo se da je Bil Klinton, tokom čuvenog ispitivanja o Moniki Luinski, dvadeset i šest puta dodirnuo svoj nos ("sindrom Pinokio") – Vladimir Popović je zabeležio samo šest: dva u prvom , četiri u drugom nastavku. Što je i razumljivo kada se ima u vidu da je drugo poluvreme prevashodno bilo posvećeno operaciji "Sablja" i pitanju da li ljudska prava može da krši onaj ko "uglavnom sve zna, ali za ljudska prava ne zna".

1. Insider (engl.): član (zatvorenog) kruga; posvećeni, upućeni [Morton Benson]

2. Ne bi nas iznenadilo da, kao što je više od 70 posto ispitanika verovalo da "transparentan" znači "lažan", mnogi misle da "insajder" znači npr. "onaj koji optužuje"!

 

 

 

 

 

 

  

 
     
     
 
Copyright by NSPM