Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Povodom Analize medija u CG Ministarstva inostranih poslova CG

   

 

Srdja Pavlovic

Direktive AGITPROP-a

Tekst "analize" stanja u crnogorskim medijima koji se pojavio na stranicama PCNEN-a predstavlja zanimljiv
materijal za analizu profila crnogorske vlasti i savremenog politickog trenutka u Crnoj Gori.

Interesantno je zapaziti da se ovaj izvjestaj ministrastva spoljnih poslova bitno razlikuje od analiza crnogorskog medijskog prostora koje su prezentirane na upravo okoncanoj 10th Annual World Convention of the Association for the Study of Nationalities (Columbia University and Harriman Institute, New York, 14-16 April, 2005).

Na panelu naslovljenom "The Making of Modern Montenegro", svi ucesnici su se slozili da je stanje u crnogorskim medijima takvo da jasno odslikava rigidnu kontrolu vlasti nad medijskim organizacijama, i gotovo
potpunu uniformnost medijskog sadrzaja. Svi ucesnici su se takodje slozili da se crnogorska vlast trudi ( i
u velikoj mjeri uspijeva) da kontrolom medija i medijskog sadrzaja polarizuje Crnu Goru po linijama
politickog razdvajanja, i pitanje drzavnog suvereniteta nametne kao jedino vazno pitanje. Panelisti su zakljucili da ovakvom medijskom strategijom crnogorske vlasti potpuno marginalizuju vitalna socijalna pitanja. Prisutna publika je svojim pitanjima i komentarima potvrdila stavove ucesnika na panelu.

Imajuci na umu vlasnicku i uredjivacku strukturu u crnogorskim medijima, kao i uniformnost medijskog sadrzaja ponudjenog gledaocima, cudi insistiranje crnogorske vlasti za jos vecom kontrolom medija i medijskog sadrzaja. Ponudjena "analiza" predstvalja jasnu partijsku direktivu medijima i, po tome, nije odmakla od modela koji je koristio pocivsi AGITPROP. Izgleda da se promijenila forma pritiska, a da su unutrasnja struktura, ideje i napori da se crnogorski javni prostor "iskontrolise" ostali nepromijenjeni. Da li se ovaj dokument Ministrastva inostranih poslova treba shvatiti kao korak uzpanicenih struktura vlasti koje shvataju da je slogan "Prvo drzava, pa onda demokratija" ostatak nacionalisticke vizure s kraja devetnaestog vijeka? Da li ovaj dokument treba biti
vidjen kao poziv na "linc" onih koji "nijesu usli u brazdu" medijske borbe za drzavnu nezavisnost?

"Analiza" crnogorskog MIP-a se cita kao mjesavina jadikovke i prijetnje. Osnovne teze na kojima se ovaj tekst bazira su neodrzive. Ocjenje stanja u crnogorskim medijima ponudjene ovom "analizom" su netacne i tendenciozne u formulaciji. Ostvariti drzavnu nezavisnost tako sto ce se insistirati na medijskom jednoumlju moze da vodi samo u jednom pravcu: ka ojacavanju autokratskog modela vladavine. 

  

 
     
     
 
Copyright by NSPM