Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Politički život

   

 

Slavko Živanov

Kako smo sistematski uništavani od Karić Bogoljuba

Sasvim je legitimno, a čini se i opravdano postaviti pitanje da li je Vlada krenula u «obračun sa Karićem» jer joj je on veliki politički problem, ili je reč o borbi protiv korupcije i kriminala. Jeste legitimno, ali je besmisleno. Najopasnija zamena teza u «slučaju Karić» upravo je ona kojom se implicitno umanjuje njegov greh, navodno jer je jedini koji je dospeo pod udar zakona. Tačno je da ranije nije bilo biznismena takvog formata pod lupom istražnih organa, ali da li bilo koji biznismen, tajkun ili «kontroverzni štaveć» vodi preduzeće čije je vlasništvo bar polovinom državno? Da li bilo koji tajkun ima takvu «zlatnu koku» koja stvara milijarde, a državi ne daje ni pare dividendi? Setimo se, sve je počelo Zajmom za preporod Srbije i kreditima. Karić je predao šezdesetak projekata dobio novac, izgradio temelje tih fabrika, a posle nekog vremena, kad je inflacija obezvredila te kredite, vratio njihovu nominalnu vrednost. Tako je stekao obrtni kapital. Posle je u šao je posao sa državom i napravio Mobtel, u ne baš fer utakmici i ne dostojno hvalisanja. Nije to bio srpski primer ostvarivanja «američkog sna», više je ličilo na srpskog Al Kaponea. A zatim, kada je Milošević izgubio vlast i kada je svedok i mecena Karićevog uspeha lišen uticaja i moći, Karić mu naravno okreće leđa i nastavlja po istom principu.   Međutim, Mobtel je toliko bahato čerupan da se zloupotrebe ne mogu prikriti. Valjalo je prikupiti sudski validne dokaze i to nije lagan posao. Karić saznaje za to, ispravno zaključuje da svoj «mukom stečen» kapital   može da zaštiti isključivo ako direktno učestvuje u vlasti i tada počinje svoju političku kampanju. Vrlo vešto, demagoški, reklo bi se i talentovano, aludirajući na Josipa Broza Tita, sve u svojoj ličnoj promociji pakuje da liči na njega. Skupa odela, raskoš, Jovanka (Milanka), narodski čovek, ne smeta mu što brka padeže...Nekako i stasom na njega podseća...

Bogijeve prečice

Bez obzira na motivacuju, ovoj vlasti treba odati priznanje ako uspe da bar jednog čoveka u Srbiji «detajkunizuje», dokaže prljave rabote i smesti ga u zatvor. Lično sam spreman da čekam da svaka naredna Vlada u Srbiji po jednog takvog smesti na robiju. Veliki je to posao. Jedino što se ova Vlada nameračila na jednog koji i nije toliko vešto skrivao tragove kao ostali. Svakog sledećeg biće teže uhvatiti. Odnosno, neki su mnogo ranije shvatili da potkradanja države više ne može biti, pa su se primirili i promenili taktiku.

Prisetimo se samo Karićevog odgovara na pitanje zašto je Mobtel finansirao famoznu pesmu njegovih kćeri «Srbijo majko» koja se neprestano vrti na TV BK. Tzv. Bogi je odgovorio: «što da ne – deca lepo pevaju». Možemo tek zamisliti koliko bi ta deca lepo pevala kada bi takav čovek bio vlast, upravljao budžetom države i slično. U tom kontekstu se zaista može čitav problem posmatrati i političkom optikom.

Tačno je da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. To nikada ne treba dovoditi u pitanje, ali postoje različiti nivoi dokazivanja. Na drugoj strani, meni lično ne treba nikakav sud da objasni šta se dešavalo u Mobtelu i čime su to Karićeve ćerke i supruge zalužile da im država finasira kuvare i spotove. Na ovom drugom primeru ne postavlja se pitanje da li je zloupotreba bilo, nego da li ih je mogućno dokazati na sudu, da li sud može te dokaze da prihvati kao za sebe relevantne. Ne postoje dokazi koji dokazuju da je država Srbija imala interes da plaća milionske honarare Milanki Karić za nekakav kuvar, ali teško je dokazati i da je to krivično delo. Međutim, da je taj Karić Bogoljub moralan i imalo častan čovek, da ima prst obraza, ne bi on dozvolio svojoj Milanki da uzme taj honorar, čak i da je ona najbolja kuvarica na svetu.

Mobtel je jedini operater mobilne telefonije koji je, navodno, poslovao s gubitkom, ali se taj gubitak odnosio samo na državni deo svojene u Mobtelu. Karićeve druge firme, koje su kao krvopije zakačene za Mobtel isisale su milijarde državnog novca, bilo kroz diskove, bilo kroz kuvare, bilo kroz reklame itd. Nema čega se nije setio samo da bi isisao državne pare. Međutim, samo dve stvari bitne su da bismo shvatili šta je zapravo i ko je zapravo Karić Bogoljub. Prva stvar je to što je sve te svoje najbliže od kojih je sigurno uzimao novac i za sebe gurnuo u kolo, naterao da igraju, da ispotpisuju, a sebe je nekako zaštitio. Zaštitio je lično sebe žrtvujući najbliže. To je prva stvar. A drugo je to što je bio toliko neutoljive gladi, što je bio toliko gladan da državi nije isplaćivao ni jednu jedinu paru. Nije se on «trudio» da, kao neki trgovac, zakine ponešto. Ne. Njegova je glad neutoljiva i hteo je sve. Eto takav je taj Karić Bogoljub..

Imperija uzvraća udarac

Međutim, i takav – ne predaje se – a u odbrani mu pomažu – advokati. Elem, trebalo bi ipak da se odredi granica između ljudskih prava i sloboda, prava na advokata, na fer suđenje, profesionalnu etiku i slično s jedne strane; i zloupotrebe svega toga, na drugoj strani. Imati pravo na advokata u sudu je jedna stvar, ali taj advokat postaje politički činilac, porptarol, on utiče na javno mnjenje, posredno vrši pritisak na sud itd. Ni jedna jedina reč koju izgovore advokati odbrane na konferencijama za štampu neposredno pre suđenja ili za vreme suđenja, a često i posle suđenja, nema ni zrnce kredibilnosti jer je poznato da advokat za novac priča isključivo i samo ono što koristi onom koga taj advokat brani... A brani ga (Bogoljuba) i BK TV. I to ne da ga brani, nego ga brani. Kampanju za odbranu Karića, a protiv Vlade, pravne države, skupštine i vladavine zakona vodi BK TV i takozvana perjanica nezavisnog novinarstva Bojana Lekić. Bojana Lekić i TV BK vodi kampanju sa Karićeve televizije koja po ugledu na TV Bastilju sve svoje snage usmerava ka zaštiti nelegalno stečenog bogatstva jednog čoveka. Očevidno je da je lagodan, komforan život sa dosta para mnogo toga može da promeni, pa se glavna urednica Karićeve televizije svojski trudi da zadrži taj komfor nauštb profesionalnosti. Ženi je teže da se eventualno odrekne lukzusnog života i skupe garderobe, nego da pogazi sva pravila profesije. Kampanja BK TV toliko liči na kampanju RTS iz vremena kada je RTS takođe štitio jednog čoveka – Miloševića – da je to tragikomično. Osim toga, to je i farsično jer su građani naučili da takve kampanje odmah prepoznaju. To je već viđeno i jedino što će BK dobiti tim činom jeste to da će ih ljudi prezirati.

Dakle, Mobtel nije političko nego pravno pitanje, odnosno, to je takoreći tehničko pitanje za tužilaštva, policiju i sudove. Karić bi voleo da to pitanje bude političko jer se zbog politike ne može ići u zatvor, bar ne u demokratijama, ali za to što je on radio svuda se u svetu ide u zatvor i to nema veze sa politikom. Da razjasnimo - nije Karić Bogoljub ušao u politiku da učini bolje Srbiji, nego da zaštiti kapital koji je nelegalno i mešetarski stekao. On priča da hoće da spase sirotinju, a za sve ove godine nije uplatio ni jedan jedini dinar - ovo nije metafora nego je doslovno tako - državi koja bi tim novcem mogla da finansira bolnice, škole, penzionere... Sav taj novac koji po pravdi i zakonima pripada državi on je mešetaranjem prelio u svoje džepove i džepove svoje porodice. Pa je tako država finansirala i njegovu suprugu i ćerke i braću i zetove i pašenoge i snaje i tetke i teče. Da se ovo dogodilo u bilo kojoj manje demokratskoj državi sigurno je da bi takvom čoveku sudio preki sud jer tako beskrupulozan lopov nije viđen u celoj Evropi. A on ovde preti da će da hapsi? Karić Bogoljub i cela njegova porodica, sazdana po ugledu na sicilijansku porodicu mora da se nađe pred sudom. Već su se razbežali. Prvo su rekli da će da se pojave kad ih sud pozove. Kad ih je sud pozvao, kažu ne znaju da ih sud zove, kao nisu dobili poziv, a sad im je najnoviji izgovor da je Karić Sreten kao u nekoj bolnici, bolestan je. A nije bio bolestan kad je utajio tri miliona evra.

E, da je pre - ne bi sad

Cela Srbija zna o čemu se ovde radi, ali nije celoj Srbiji po volji što pravni poredak, avaj, uspostavlja ova Koštuničina Vlada. To je taj detalj koji mnogim strankama i političkim faktorima ovde ne odgovara. Posebno je indikativno ćutanje Demokratske stranke, koja se ponaša   kao da je reč o dešavanjima na Madagaskaru. Ali stvar se mora isterati do kraja, bez obzira da li i koliko to bilo milo ili krivo Karićevim zvaničnim i nezvaničnim advokatima. Neka napadaju koliko im volja petrovići i karići i šutanovci i pola rukovodstva DS, a posebno kovačevići–vučo, koraći, batići i ostali lobisti. Što se Stratedžik marketing ne doseti da uradi istraživanje javnog mnjenja sa pitanjem da li Vlada ima podršku da se obračuna sa korupcijom i kriminalom?! Prvi put u istoriji Srbije, vlast u Srbiji razračunava sa sa jednom od najvećih pijavica srpske nesreće. Ta je pijavica pila krv ovom narodu i bogatila se dok narod nije imao hleba. Ali zašto sve to nije urađeno ranije? E, to nije pitanje za ovu, nego za prethodne «demokratske» vlade. Slali su inspekcije da bi ga zaplašili i primorali da plaća rekete. Nikada nisu imali volju da to urade jer im je uvek bilo bliže da rade za svoj džep, a ne u korist države. Budući da nije bilo ranije, može ili sada, ili kasnije, nema tu neke druge solucije. Dakle, pitanjem zašto nije ranije ustvari se poručuje ili indirektno kazuje da onom ko to pita ne odgovara to što se to sada čini. Ako ne odgovara, onda se u najmanju ruku predlaže da se to uradi kasnije, a kasnije možda ne bude političke volje da se uspostavi vladavina prava, jer će se možda o tome pitati i koalicioni partner, recimo PSS, kome to nikako neće odgovarati.

 

 
     
     
 
Copyright by NSPM