Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

DEBATE

Istina i pomirenje na ex-Yu prostorima

   

 

Emil Vlajki

Gde li je srpski Putin i šta radi srpska Duma?  

Ah, taj Putin, taj divljak, taj diktator, taj novi ruski car! Umjesto da s povjerenjem prihvati ono što mu Zapad na tanjiru nudi, on u to sumnja, odbija, kontrolira! Radi njega i njemu sličnih, Zapad se čak odrekao klasicnih spijuna, te umjesto njih, u Rusiju, i u druge barbarske zemlje, salje «nevladine organizacije» koje se spijunazom bave na potpuno nov, «human» način. I umjesto da Putin shvati suptilnosti ove spijunsko-humanitarne tehnike, on je odlucio da ove organizacije stavi pod drakonsku kontrolu! Kad li će se ta Rusija vise civilizirati?

Zamislite skandala! «Nevladine organizacije» morat će ubuduce da podnose detaljne izvestaje o tome ko im je i koliko novca dao. Kao da se to ne zna! I zbog čega, konacno, taj stepski muzik hoće da ukine poslednju oazu slobodne misli koja može naskoditi Rusiji?
Ovaj Putin je zbilja opasan za cijelo spijunsko drustvo (pardon: «civilno društvo») u Rusiji koje se u ovom trenutku sastoji od oko pola miliona «nevladinih grupa», stranih i domaćih.

Mnogi posmatraci donosenje zakona o nevladinim organizacijama povezuju sa podozrivoscu prema strancima, koja je u porastu poslije takozvanih «narodnih revolucija», koje su u Gruziji i Ukrajini dovele na vlast prozapadne politicke garniture. I potpuno su u pravu! Javna je tajna da je «narandzasta revolucija» u Ukrajini bila vodjena i financirana iz inostranstva, preko «nevladinih organizacija». Za Putina je ocito, i zbog toga mu možemo jedino čestitati, da aktivnosti «nezavisnog civilnog sektora», posebno onog koji ima veze sa inozemstvom i koji je financiran od Evropske unije i/ili SAD, sigurno predstavljaju krajnje ozbiljnu prijetnju ruskom državnom suverenitetu.

Srpski «humanitarci» osvješćuju narod

Ono sto je za Putina ocito, za Srpske vlastodrsce nema znacenja. Doduse, ima za to i dobrih razloga. Rusija ima kakav-takav suverenitet, dok ga banana-republika koja se zove Srbija, uopce nema. Sjedinjene Države su tamo u vlasti postavile svoje marionete, tako da «nevladine organizacije» u toj «oazi slobode», vrsljaju, spijuniraju i razaraju tu zemlju bez pardona i pijeteta! Doduse, mora se priznati da to rade sa «iskrenom namjerom» da «osvijeste narod» koji će, kad mu se to u potpunosti desi, konacno nestati sa Balkana!

Tako je predsednica Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko, apelirala prošle nedelje (januar 2006) na «međunarodnu zajednicu» (čitaj: SAD) da podrzi tuzbu BiH protiv Srbije za genocid! Uz obrazlozenje: «To je jedan od uslova za suocavanje Srbije s nedavnom ratnom prosloscu.To je i uslov za normalizaciju odnosa u regionu i za pravilnu interpretaciju ratova na prostoru bivše Jugoslavije».

Ostavimo, međutim, ideolosku frazeologiju (Sonjino obrazlozenje njenog apela) i uhvatimo se ekonomije. Ako bi tuzba bila prihvacena, to bi Srbiju kostalo oko sto milijardi dolara. Pošto, uz postojeci dug, to ni u slijedecem milenijumu ne bi mogla otplatiti, doslo bi do (za Biserku) «nezgodnog» paradoxa: srpski narod bi izumro davno prije nego sto bi se mogao osvijestiti!
Uzgred rečeno, pošto i Hrvatska tuži SiCG za sličnu sumu i sa istim motivom (vjerovatno Helsinski odbor ima isti «principijelan» stav i po tom pitanju), postoji sansa da srpski narod vise puta izumre od gladi prije nego sto dodje do potpunog osvestenja!

Srbi su ne samo «genocidni», već i «klevetnici»

«Osvjescivanju» Srba od strane «nevladinih organizacija» i njenih trabanata: raznoraznih Sonja, Natasa, Vasica i sličnih, pridruzila se još jedna udruga, tzv. 'Komitet pravnika za ljudska prava' na celu sa Biljanom Kovacevic Vuco koji je u decembru 2005. tuzio beogradskom Okruznom sudu kolumnistu 'Novosti' Zeljka Vukovica i glavnog urednika istog lista Manojla Vukotica za «direktan govor mrznje baziran na etnickim predrasudama» povodom teksta «Decak i njegova kuca», objavljenom 13. novembra 2005. na drugoj strani «Novosti».

U tom tekstu, govorilo se o 11-godisnjem Slobodanu Stojanovicu koga je juna 1992. godine mucila i likvidirala 21 godinu starija Albanka-komsinica Elfeti Veseli.
Kovacević Vuco i njen Komitet u tuzbi tvrde da je taj tekst opasan i «sustinski amoralan jer zloupotrebljava tragediju srpskog decaka kako bi potvrdio uzasan stereotip koji vlada u javnom mnjenju o zverskom ponašanju Albanaca. Još je veci grijeh nađenu ovim autorovim rijecima: «Oni koje je potresla tragicna sudbina...Slobodana Stojanovića, pitali su me proteklih dana: a šta bi se desilo da je, kojim slučajem, nesrecni decak bio musliman ili Albanac, a njegov dzelat Srpkinja? Znam da ne bi vladao muk. Nevladine žene i mediji u Beogradu, zaduzeni i dobro placeni da prevaspitavaju i sa prosloscu suocavaju srpski narod - digli bi sigurno svoj glas».

Potom su citirali i slijedeci Vukovicev stav: «...decak je ubijen zato što mu je ime Slobodan Stojanovic, a iz istog razloga su prema njegovom stradanju ravnodusni upravo oni kojima je pripalo da po sudnicama, seminarima, tribinama i medijima dele pravdu za zločine pocinjene u ratnoj ostavinskoj raspravi bivših Jugoslovena».

Zeljko Vukovic, kao jedna od rijetkih normalnih osoba, rekao je nešto potpuno zdravorazumsko i duboko istinito. Uostalom, zašto su o ovom zločinu, a nije jedini, sutili i Sonja Biserko i njen Helsinski odbor za ljudska prava?

Srbi jesu cinili zločine na Kosmetu i od toga ne treba bjezati. Takve zločine treba kaznjavati i o tome treba pisati.
Ali sto su «nevladine organizacije» uradile povodom tjeranja na razlicite nacine Srba od strane Albanaca iz te provincije prije NATO-agresije. Sto su uradile povodom ubistava tisuce policajaca, vojnih sluzbenika i njihovih porodica od strane Albanaca u, recimo, posljednje dvije decenije? Sto su uradile povodom kolaboracije albanskih terorista sa NATO-agresorima? Sto su uradile povodom izgona 250 tisuca Srba i ne-Srba sa njihovih ognjista nakon Kumanovskog sporazuma (1999.)? Sto su uradile povodom ubistava («nestanka») preko tisucu Srba nakon NATO-agresije, onih Srba koji su bili toliko naivni da su htjeli ostati i zivjeti u miru unutar čistih albanskih sredina i koji su svoju naivnost platili zivotom? Sto su «nevladine organizacije» uradile povodom unistenja stotina spomenika srpske kulture na Kosmetu?

Hoće li se «nevladina organizacija» izviniti srpskom narodu zato što ga je demonizirala?

Ono sto, čini se, nitko nije primjetio i radi čega bi u svakoj pravnoj državi državni tuzilac reagirao optuznicom, je cinjenica da je tzv. 'Komitet pravnika za ljudska prava' u svojoj tuzbi protiv 'Novosti', prakticno oklevetao čitav srpski narod ustvrdivsi da je Vukovicev tekst opasan i: «sustinski amoralan jer zloupotrebljava tragediju srpskog decaka kako bi potvrdio uzasan stereotip koji vlada u javnom mnjenju o zverskom ponasanju Albanaca».

Odakle 'Komitetu' pravo da tako nešto ustvrdi? Na osnovu čega je donio takav zakljucak o srpskom javnom mnijenju? Dali je po tom pitanju vrsio naucna istrazivanja? U svakom slučaju, ovakva pausalna ocjena zahtijeva, u najmanju ruku, javno izvinjenje i, uzgred receno, u krivicnom je pogledu daleko teza od onoga za sto doticni 'Komitet' tuzi 'Novosti'.

Jer, ulazeci u sustinu stvari, čini se da je stvar upravo obrnuta! Sukob Jugoslavije sa Hrvatskom zavrsio se istjerivanjem/bijegom od vise od 400 000 Srba iz Hrvatske, dok je nakon NATO-agresije, Kosmet ostao kraci za 200 000 Srba.
S druge strane, koliko je autoru ovih redaka poznato, u oba sukoba nije bilo progona ni Hrvata ni Albanaca iz Srbije!!! Vjerovatno je to jedan od rijetkih primjera u svjetskoj historiji o velikodusnosti jednog naroda prema neprijatelju!

Sve u svemu, nasuprot «uzasnom stereotipu koji vlada u javnom mnijenju o zverskom ponasanju Albanaca», ispada sasvim suprotno, a to je da se narod Srbije ne zna svetiti! A sam bog zna da bi imao i te kakvog razloga za suprotno!

Ne treba vise trositi rijeci o pogubnom djelovanju «nevladinih organizacija» za Srbiju i njen narod. Jasno je, da bi nad ovom bratijom trebalo uspostaviti barem financijsku kontrolu da bi se vidjelo tocno tko ih placa za politicki terorizam koji vrse u vlastitoj zemlji. Ali, gdje li su u Srbiji srpski Putin i srpska Duma?

 

 
     
     
 
Copyright by NSPM