Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Politički život

   

 

Đorđe Vukadinović

Sarađivaćemo, ali razvod sigurno neće biti bezbolan

Podgorica – Srbija i Crna Gora će sarađivati jer je to nužno, ali da se ne zavaramo, neće to ići baš glatko. Na Balkanu ni porodični razvodi ne prolaze tako bezbolno, a kamoli državni, ocijenio je juče Đorđe Vukadinović, politički analitičar i urednik “Nove srpske političke misli.

Vukadinović je “Vijestima” rekao da bi, bez obzira na eventualnu dobru volju na jednoj ili drugoj strani, bio iznenađen ako bi sve prošlo sasvim glatko i brzo, ali to “ne znači da će biti nešto mnogo lomljenja pokućstva”.

“Regionalne politički i ekonomske prilike vjerovatno će nametati saradnju Srbije i Crne Gore, ali ona nakon ovog razvoda ipak neće biti tako jednostavna kao što se neki nadaju, ili se prave da se nadaju u Podgorici i u Briselu. To je brak koji je trajao 88 godina. Dosta je tu zajedničke imovine koja nije definisana do kraja, i još ima mnogo zajedničkih emocija i uspomena”, rekao je Vukadinović.

On smatra da će u odnosima dvije bivše članice SCG biti dosta nelagode, iako će neki, i u Beogradu i Podgorici, biti naglašeno kooperativni, odnosni simulirati kooperativnost.

“Mislim da će biti problema i simboličkih, psiholoških, a i nekih konkretnijih materijalnih... Ali, ne očekujem neke dramatične stvari. Biće trzavica, napetosti, nervoze, oporih i gorkih riječi, i s jedne i s druge strane. Vidimo neku vrstu propagandnog rata, koji je vođen i pred referendum, i pretpostavljam da će sada više gorkih riječi ići iz Beograda prema Podgorici, kao što je prethodnih mjeseci, pa i godina, uglavnom iz Podgorice išlo prema Beogradu”, istakao je Vukadinović.

On nije htio da se upušta u procjenu da li će Vlada Srbija priznati rezultate referenduma kada budu proglašeni za konačne.

“Vidjećemo, ali nemojte misliti, kakav god stav Vlade Srbije bio, da će to ići tako bezbolno i jednostavno. Neće Beograd uraditi ništa dramatično, ali se odavno znalo da će ovaj referendum imati posljedice na odnose između dvije države i naroda. Ne može se nikako očekivati da ne bude izvesnog zahlađenja odnosa prema Podgorici, ali i unutar Crne Gore, mada se treba nadati da to neće poprimiti dramatične posljedice. Vjerovatno i neće”, naglasio je Vukadinović.

Vukadinović je rekao da ne vjeruje da će građanima Srbije i Crne Gore, kada budu putovali iz jedne u drugu državu, biti potrebni pasoši.

“Ja ne vjerujem u pasoše i balkanske zidove. Problemi će biti pre svega psihološki, simbolički i emotivni. To će biti najosjetljiviji zid, a ovo drugo će se manje više prebroditi. O pasošima će se možda špekulisati, možda će se njima mahati, ali ne vjerujem previše ni i pasoše, ni u nekakve nove balkanske zidove”, istakao je Vukadinović.

 
 
Copyright by NSPM