Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Politički život

   

 

Đorđe Vukadinović

Vlada jača nego na početku


Najveći uspeh vlade Vojislava Koštunice je to što je uspela da dočeka drugu    godišnjicu i to jača i složnija nego na početku mandata, ocenio je danas politički analitičar Đorđe Vukadinović.
 
On je rekao agenciji Beta da je "malo ko očekivao da jednu, a kamo li dve godine opstane" manjinska vlada Demokratske stranke Srbije, G17 plus i koalicije Srpskog pokreta obnove-Nove Srbije, uz podršku Socijalističke partije Srbije.
 
Naglasivši da su rezultati Koštuničine vlade ispod nivoa predizbornih obećanja, ali znatno iznad onoga što su predviđali opozicija i većina analitičara, Vukadinović je rekao da je Vlada Srbije svoje probleme uglavnom rešavala uspešno, iako pod stalnim spoljnim i unutrašnjim pritiscima.
 
 "Vlada se odlučila za defanzivnu varijantu i retko je preventivno delovala prema problemima i išla im u susret. Sportskim rečnikom, igra nije bila naročito lepa i atraktivna. Retko su davali golove, ali su ih retko i primali", istakao je Vukadinović.
 
Vlada Vojislava Koštunice uspešno će ući u treću godinu postojanja, rekao je Vukadinović, ako prevaziđe problem saradnje sa Haškim tribunalom i izbegne pretnju prekida pregovora o priključenju Evropskoj uniji ukoliko ne bude izručenja Ratka Mladića.
 
 "Ne bih spekulisao da li će opstati do kraja mandata, ali ako ovih nedelja akutnu krizu uspešno sanira, vlada može da računa da se relativno mirno dokopa četvrte godine, koja je izborna. Onda je pitanje procene premijera da li i kada da se raspisuju izbori", rekao je Vukadinović.
 
Prema njegovim rečima, iako predstavljaju velika iskušenja, rešavanje budućeg statusa Kosova i Metohije i pitanje opstanka državne zajednice, vladi su u suštini pomogla da amortizuje druge probleme kao što su brojne afere i loša ekonomska situacija u zemlji.
 
Vukadinović je rekao da je dobro što je pred kraj druge godine mandata Koštuničina vlada na primeru poslovnog carstva Bogoljuba Karića i njegove porodice počela obračun sa korupcijom, ali je naglasio da bi bilo dobro da se vlada ne zaustavi na tome i da ne okleva da to učini i unutar sopstvenih redova.
 
  BEOGRAD, 1. marta 2006. (Beta)
 

 

 

 
     
     
 
Copyright by NSPM