Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Kolumne Đorđa Vukadinovića i Slobodana Antonića u Politici

   

Iza ogledala: Borba oko plena

Slobodan Antonić

STRANAČKA KONTROLA RESURSA

„Po američkom planu, novu vladu činili bi DS, DSS i G17 plus...”.
Bio autentičan ili ne, ovaj „plan” sadrži ono što mnogi priželjkuju: „vladu punog demokratskog kapaciteta”. I zaista, san o „vladi demokratskog bloka” sastavni je deo prestoničke političke mitologije. Ta vlada bi, kako se zamišlja, značila sigurnu skupštinsku većinu u naredne četiri godine. Ta vlada bi značila kraj propagandnog rata dve vodeće demokratske stranke, DS i DSS. Ta vlada bi značila političku stabilnost i brže evroatlantske integracije.

Sve je to, verovatno, tačno. Ali, takva vlada bi se morala praviti na dva temelja: na strahu od radikala i na ravnotežnoj raspodeli resursa. Prvi uslov je lakše ispuniti. Radikali su dovoljno jaki i dovoljno neintegrisani da mogu još dugo plašiti kako domaći establišment, tako i evroatlantske diplomate. (Kako sada stvari stoje, radikali će za njih zauvek ostati nepoznati i nepredvidivi, baš kao i narod koji se usudio da živi i da se kreće van jedino naseljenog poteza u Srbiji: Terazije – Ul. kneza Miloša – Dedinje.)
Ali, zadovoljavajuća podela resursa, to je već drugo pitanje. U ovom trenutku uspostavljena je izvesna ravnoteža u kontroli resursa – bar kada je reč o „demokratskom bloku”. DSS i G17 plus su namireni preko vlade i ministarstava, a DS kontroliše mesto predsednika republike i daleko bogatiju polovinu Srbije – Beograd i Vojvodinu. (Radikali imaju jedino Novi Sad – možda su zato oni jedina istinska opozicija u ovoj zemlji.) Izbori to sve dovode u pitanje. Zato se oko njih i vodi glavna politička borba. U DS pominju samo parlamentarne izbore – predsednički i lokalni za njih kao da ne postoje. Nasuprot njima, DSS u paketu sa novim ustavom nudi i opšte izbore – skupštinske, predsedničke i opštinske. Svi, dakle, hoće da zadrže one resurse koje imaju, a da učestvuju u preraspodeli resursa kojima sada vladaju oni drugi.

Svako ko potcenjuje ovaj problem pokazuje da ne razume tehnologiju vlasti na ovim prostorima. Glavni uzrok nestabilnosti i političkih pregrupisavanja ovde nisu ideološka razmimoilaženja. Glavni uzrok nestabilnosti i sukoba jesu borbe oko resursa. Nisu se DS i DSS, 2001., sukobili zbog isporuke Miloševića Hagu, kao što se često pogrešno tvrdi. Oni su se sukobili oko raspodele i preraspodele „petooktobarskog plena”, sukobili su se zato što je DSS dobijao manje nego što je verovao da mu pripada. Nije DSS 2004. odabrao da pravi manjinsku vladu sa socijalistima zato što mu je SPS ideološki blizak, kako se to, takođe sasvim pogrešno, danas može čuti. Ne, DS je zahtevao previše ministarstava, a SPS nije tražio nijedno. Nemojmo se zavaravati, tako nešto kao što je „demokratski blok” postoji samo na papiru. Razgrnite zavesu političke bliskosti i videćete rivalske partijske mašine (interesne grupe, oligarhije) koje se bespoštedno bore oko resursa. I ne može biti govora o političkoj stabilnosti ako se svaka od njih ne oseća koliko-toliko „namirenom”.

A pošto nova vlada znači i novu raspodelu „političkog plena”, treba znati da ministarstva nisu jedini politički plen na koji se ovde računa. Zato se ravnoteža i ne postiže samo ravnotežnom podelom ministarskih resora. Partijska mašina koja osvoji 15 odsto glasova na izborima zasigurno neće biti „namirena” sa pet republičkih ministarstava, uz nula odsto vlasti u Beogradu i nula odsto vlasti u Vojvodini. Oni sve gledaju i sve računaju.
Otuda, otvorite li paket na jednom mestu, morate biti spremni da ga celog razvežete. I nema političke stabilnosti dok ga celog ponovo ne presložite. Pri tom, svako iznenađenje je moguće – baš zato što oligarhije gledaju kako stoje u celom paketu, ne samo u pojedinom njegovom delu. Na papiru analitičkih službi u Vašingtonu ili Briselu najlakše i najjednostavnije rešenje srpskog problema jesu novi skupštinski izbori i vlada DS–DSS–G17 plus. Ali stvarnost je nešto drugo. Baš kao što je to bilo i 2003. godine. Pogledajte samo novine iz tog vremena i videćete da su evroatlantski analitičari bili sigurni da je dobitna kombinacija vlada DS–DSS–G17 plus. A onda je Koštunica, uz pomoć socijalista, sastavio manjinsku vladu.

Smeo bih se kladiti da se isto dešava i sada. Papirnate analize idu jednim putem, stvarnost drugim. Sedeći u svojim analitičarskim kabinetima mi naprosto slabo šta znamo o trupkanju koje se ispred naših vrata čuje. I dok trupkanje postaje sve jače, jedino što radimo jeste da na našim radio-aparatima tražimo muziku dovoljno glasnu da prekrije tu lupu. Ali zar ne bi bilo bolje da jednostavno otvorimo vrata i konačno se suočimo sa onim ko iza tih vrata stoji?

* Politički analitičar
Slobodan Antonić
[objavljeno: 25.07.2006.]

 

 

 
 
Copyright by NSPM