Home
Komentari
Kulturna politika
Debate
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
Prikazi
Linkovi
   
 

PRENOSIMO

Intervjui: Danas, 07. februar 2005.

   

Zoran Drakulić, član Glavnog odbora DSS

Ne isključujem saradnju sa SRS

Marko Ivanić
Ove godine nas očekuje veliki posao oko restrukturiranja javnih preduzeća, što je naša obaveza ne samo zbog pritisaka Međunarodnog monetarnog fonda , već i što drugačije nije moguća privatizacija velikih sistema. To je bolan proces, kroz koji nažalost moramo proći, ali ipak verujem da će ove godine uz investicije, kojih će sigurno biti, te otvaranja malog i srednjeg biznisa, jedan deo građana koji ostane bez posla, naći zaposlenje. Država će svakako za one koji budu otpušteni obezbediti socijalni program, a biće sve više i banaka koje će davati kredite za pokretanje samostalnog biznisa. Moja kompanija je u Sevojnu imala aranžman sa Eksim bankom, prema kome su zaposleni mogli da se zaduže u visini otpremnine - kaže u intervjuu za Danas Zoran Drakulić, član GO DSS.

NETIPIČAN ambijent

Za Studiju o izvodljivosti o priključenju EU, nakon ispunjenja haške obaveze, potrebno je ispuniti i čitav niz veoma ozbiljnih ekonomskih uslova, od smanjenja spoljnotrgovinskog deficita do kresanja javne potrošnje?

- Prošle godine smo imali netipičan ambijent, od izbora nove republičke Vlade, pa do zaista nekih grešaka, kakvo je bilo kadrovsko rešenje u Agenciji za privatizaciju. Do septembra je proces privatizacije bio praktično zaustavljen, posle je sve krenulo dobrim tokom. Činjenica je da je bilo svega 900 miliona dolara investicija, a da je prema procenama MMF za stabilan razvoj godišnje neophodno oko dve milijarde dolara. Nadam se da ćemo se ove godine vratiti bar na nivo iz 2003. godine, kada smo imali 1,4 milijarde dolara, a već postoje nagoveštaji da će to tako i biti. Tu su prodaje JU banke, pa i Delta banke, a u narednom periodu još dve banke, pri čemu će pristizati i sredstva od ranijih privatizacija . Ova godina će biti znatno bolja, bez obzira na nagomilane političke probleme. Verujem da ćemo ispuniti ekonomske uslove Studije o izvodljivosti, u šta sam se uverio na okruglom stolu MMF , gde su bili gotovo svi ministri, izuzev začuđujućeg izostanka Labusa i Dinkića. Zaista, ocena MMF nije bila tako sjajna kako smo očekivali . Predočene su nam određene primedbe, ali verujem da će sve biti u redu, pod uslovom da se ne desi nešto neočekivano.

Vlada Srbije radi u možda najnepovoljnijim okolnostima, od promena 5. oktobra naovamo, zbog niza spoljnopolitičkih problema. Verujete li u njen opstanak, budući da je sve izvesnije i da je usvajanje novog ustava sve dalje?
- Ustav je jedino pitanje koje suštinski, isključivo zavisi od srpskih političara, i krajnje je vreme da se uozbilje. Ne postoje suštinske, već samo proceduralne prepreke oko rešavanja ovog pitanja. Sve drugo ide svojim tokom, mislim da je predlog upućen Crnoj Gori zaista konstruktivan i korektan . Izašli smo u susret i ovom prilikom. I oko ispunjenja obaveza prema Hagu, stvari se pomeraju, postignut je velik stepen saglasnosti. Dobrovoljne predaje su pravi put i nešto što neće izazvati potrese. Nakon predaje Lazarevića, očekujem isto sa Lukićem i Pavkovićem. Ne razumem zašto je bio potreban onoliki pritisak, posebno koalicionih partnera koji su znali da će stvari biti rešene , a ipak pretili napuštanjem republičke Vlade. Moj stav je da oko pojedinih pitanja mora biti jedinstvenog nastupa.

Svojevremeno ste izjavili da sebe vidite kao most između Tadića i Koštunice, odnosno DS i DSS, a nedavno i da ne isključujete mogućnost koalicione saradnje sa SRS. Očito je da poslednjih meseci radikali postaju sve poželjnija udavača na političkoj sceni?
- Činjenica je da sam izjavio i jedno i drugo, ali to ne znači da su se promenili moji stavovi, već je to rezultat promene političkih okolnosti. Meni je prihvatljivija ona prva opcija, ali je pitanje da li je to sada realnost i da li će to biti nakon narednih izbora. Uostalom, stranke se menjaju, a ne možete prenebregnuti činjenicu i da SRS ima značajnu podršku u narodu. Ostale moraju da ustanove šta je uzrok tolikoj podršci, i da i same nešto menjaju.

Da li verujete da se i pogledi međunarodne zajednice prema SRS menjaju uporedo sa promenama imidža ove stranke na unutrašnjem planu?
- To, naravno, ide znatno sporije, ali ipak mislim da će se to gledanje prilagođavati situaciji u Srbiji. Verujem da bi SRS trebalo mnogo ozbiljnije shvatiti i to iz dva razloga - reč je o jednoj od najbolje organizovanih partija, što je signal ostalima da se bolje organizuju i bolje rade . Oni su se vidno promenili, reč je ozbiljnoj partiji koja pokreće ozbiljna pitanja. Ni u jednoj stranci članstvo po strukturi nije homogeno, tako da i kod njih postoji deo koji nije najprihvatljiviji. Videćemo koliko će se SRS dalje menjati, i zato ne isključujemo mogućnost saradnje.

U čemu je SRS u međuvremenu postao prihvatljiviji za DSS?
- Nemojte pojednostavljivati i redukovati tu priču samo na DSS. Radikali su postali prihvatljiviji za mnoge stranke, vidite da je i Tadić imao razgovore sa Nikolićem. Tu se najavljuju nekakve mogućnosti. Kada neko ima rejting od 35 do 40 posto, onda se ta stranka ne može zanemarivati. Ako je prihvatljiva za narod, onda je i međunarodna zajednica mora uvažiti. Njihova snaga je signal da je nešto potrebno promeniti u nama, ali i pitanje za spoljni svet - da li bi SRS stigla do te pozicije da su nam više pomogli u ekonomskom pogledu. Sigurno je da za njih glasa mnogo nezadovoljnih tranzicijskim periodom koji je težak i sporije se odvija - baš možda što nismo dobili dovoljnu finansijsku pomoć.

Vi ste bili prilično ozlojeđeni odlukom novosadskog DSS da uđe u koaliciju sa SRS u Novom Sadu, a ovih dana Glavni odbor DSS će se izjasniti o disciplinskom postupku protiv onih koji su se oglušili o stav stranke. Kakav ishod očekujete i kako gledate na budućnost sadašnjeg saziva vlasti u Novom Sadu?
- Prilično me je pogodilo ono što se dogodilo, ali nisam bio upoznat sa predistorijatom odnosa "demokratskih" stranaka prema DSS. Ne želim, naravno, da zbog toga, pravdam novosadski Odbor, ali tu je i neispunjen deo dogovora o koaliciji DS i DSS na pokrajinskom nivou, što je sve uticalo na ono što se dogodilo. Mi smo promenili ljude, osnovali privremeni Gradski odbor, ali nakon onog što sam saznao nisam spreman da osuđujem isključivo ljude iz novosadskog Odbora. Bitno je da na lokalnom nivou ta koalicija radi u korist građana, a to je i svojevrstan test za SRS - da li možemo da računamo na nekakvu buduću saradnju na drugim nivoima.

Lavina pritisaka

Jedno od programskih obećanja DSS je obračun sa korupcijom i kriminalom. Kako nakon više od godinu dana ocenjujete domete te borbe?
- To je nešto što najsporije ide . Vidite da kada god se nagovesti mogućnost podizanja optužnica, stranke čiji su članovi okrivljeni, odmah pokreću lavinu pritisaka.

Zar ne mislite da je malo neuobičajeno da ministar pravde najavljuje optužnice, budući da je to posao tužilaštva, a ne izvršne vlasti?
- Ne bih to komentarisao, jer ne znam detalje. Nisam siguran da je najava ministra najkorektnije protumačena, ali je krajnje vreme da se makar jedan slučaj korupcije i kriminala reši. Pa ipak, ne vidim razlog da se odmah pokrene lavina političkih pritisaka.

Vlada Srbije je obećala rešenje "šećerne afere", ali ni posle godinu dana srpska javnost nije upoznata s onim što se dogodilo?
- To je afera koja se dogodila ranijoj garnituri vlasti, ali nikako da se saopšte podaci da li je šverca bilo ili ne, da li je bilo prepakivanja ili greške u papirima. Verovatno je domaći šećer izvezen, ali ne tržišni viškovi, kako je to dogovoreno sa EU. To je naravno protivno propisima.

Šta će doneti vaš izbor za potpredsednika DSS?
- Skupštinu ne očekujem pre maja, a pitanje je da li će me članstvo podržati. Trudim se da svojim radom doprinesem boljoj komunikaciji u stranci, većoj otvorenosti i neposrednosti. Članstvo u DSS to jako dobro prihvata, ali je rad u stranci i za mene nešto novo. Insistiraću na većoj profesionalizaciji, okolnosti su se promenile od 2000. godine, a organizacija stranke to nije pratila. Sve će to biti uređeno novim statutom partije, biće više mlađih ljudi i podele odgovornosti.

Stojković sto puta bolji od prethodnog ministra

Imate li ikakvih zamerki na rad ministarstava policije i pravosuđa, budući da je u Skupštini Srbije pokrenuta inicijativa za opoziv?
- Kad je reč o inicijativi, ne vidim da uspevaju u tome. Nešto im slabo ide. Aktuelni ministar pravde je sto puta bolji od prethodnog, baš kao i ministar policije . Ako nisu ranije imali zamerke, onda je potpuno jasno da je reč o politički motivisanoj inicijativi jer je reč o kadrovima DSS. Oba ministarstva su dosta osetljiva i zato smo se i prihvatili tog posla.

Popovićeve izjave apsolutno neozbiljne

Kako komentarišete istupe Vladimira Bebe Popovića, bivšeg šefa Biroa Vlade Srbije za komunikacije?
- Apsolutno neozbiljne izjave - zamislite ideju da je Vojislav Koštunica odgovoran za ubistvo premijera ? Istog dana kada se desio atentat čuo sam se sa Koštunicom, koji je bio vidno potresen. Bez obzira na rivalitet sa pokojnim premijerom, oni su bili saradnici i uzajamno se uvažavali. Bez obzira na više nego očiglednu neozbiljnost Popovićevih navoda, oni uzburkavaju inače uzavrelu političku scenu. Zameram TV B 92 na "konceptu" - zamislite kada bi svako od nas dobio priliku da dva sata blati koga stigne bez dokaza, a da iza toga nema nikakvih konsekvenci.

 



 

 

 

 

 

  

 
     
     
 
Copyright by NSPM