Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Komentari

Debata

Hronika

Linkovi

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Komentari

Tijana Milosavljevic-Cajetinac

HOCE LI DRŽAVA I OVOG PUTA OSTATI DUŽNA GRADJANIMA?

U brojnim reakcijama, obaveštenjima i komentarima povodom tragicne smrti predsednika Vlade Srbije Zorana Djindjica, izgleda da uporno izmice kljucno pitanje: Zašto su vec poznati pocinioci uopšte bili na slobodi - cak i posle pokušaja ubistva premijera 21. februara i niza zlocina koji su tome prethodili? Kao da je srpska javnost vec odavno dobro naucila da ne postavlja takva pitanja, tretirajuci ih kao "naivna", ili "opasna", oduzimajuci samoj sebi pravo na obaveštenost kao da je to privilegija koju može imati samo imaginarni "neko".

Da li ce posle razumljivog šoka, konfuzije i navale emocija, Srbija, po ko zna koji put u istoriji, pustiti da sve "ode niz vodu" ili ce smoci snage da ovaj nemili dogadjaj, kao jedno u nizu loših istorijskih iskustava, napokon postavi na svoje mesto? A to znaci da bude u stanju da prepozna i pravnim sredstvima suspenduje delovanje ekstremnih, teroristickih grupa pre nego što se javi potreba za panicnim posezanjem za vanrednim stanjem, koje se zaista, ukoliko ne donese obecane rezultate, može pretvoriti - kako je s pravom uocio Slobodan Antonic (u tekstu "Zašto nam je oduzeta sloboda?", elektronsko izdanje casopisa Nova srpska politicka misao) - u stavljanje celog društva u zatvor, kao na žalost, jedinog moguceg nacina da se uhvate i kazne pocinioci. Tako cemo ponovo biti dovedeni u vec tradicionalnu situaciju da biramo izmedju dva zla - od kojih ni jedno nije manje - ili da vlast pojaca kontrolu tako što ce svaki gradjanin biti sumnjiv i potencijlno izložen pretresu, legitimisanju i uznemiravanju, ili ce kriminalci i dalje biti na slobodi. U najgorem slucaju, mogu se desiti i obe stvari. To bi onda znacilo ponavljanje politickog obrasca koji je delovao pre formalnih promena od 5. oktobra 2000, a taj obrazac nije ništa drugo nego obostrano inicirano produbljivanje jaza izmedju vlasti i gradjana. Taj jaz onda postaje idealan prostor za usadjivanje kriminalnih i teroristickih grupa koje postepeno nagrizaju pravni i politicki poredak tako da postojeca pravna i politicka sredstva vremenom slabe ili se pogrešno usmeravaju.

Medjutim, dok se za vreme vladavine Slobodana Miloševica jaz izmedju vlasti i gradjana održavao njenom intenzivnom saradnjom sa kriminalom, dotle se danas, ta distanca stvara odbijanjem sadašnje vlasti da se sa tim istim kriminalom zaista suoci i pored formalnih najava. Naime, sudeci bar po rezultatima, cini se da vlada Srbije ili nije bila svesna snage otpora prema reformama, koji postoji u samoj državi, a potom ksenofobije i šovinizma koji su nastavili da deluju i posle 5. oktobra (koristeci kako slabosti nove i neiskusne vlasti, tako i oklevanje i nepoverenje medjunarodne zajednice), ili ona te pojave nije shvatila dovoljno ozbiljno.

U oba slucaja, kako za vreme Miloševica, tako i danas - rezultat može da ostane isti: neefikasna vlast, dominacija straha i bezakonja i na kraju, nezadovoljni i nemocni gradjani - bez poverenja da pravna država uopšte moze da zaživi. U boljem slucaju, Srbija bi možda ipak mogla da izbegne zamku brzog zaboravljanja s jedne, ili pak iracionalne izgradnje kulta obožavane ili omražene licnosti sa druge strane, istrajno zahtevajuci, sa punim pravom, odgovor na pitanje zašto je ubijen njen legitimnim, mirnim i demokratskim putem izabran predsednik i šta ce biti sa pociniocima ovog gnusnog zlocina. Tada državi možda više nece preostati ništa drugo nego snažna pravna i politicka sredstva pre nego što se uopšte javi potreba za silom i represijom kao jedinim preostalim sredstvima.

Podaci o autoru

Tijana Milosavljevic-Cajetinac

Rodjena 3. 11. 1972. u Beogradu. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, grupa za filozofiju. Trenutno na magistarskim studijama na istom fakultetu, Katedra za istoriju savremene filozofije. 2001-2002 radila kao strucni saradnik u Ministarstvu prosvete i sporta Republike Srbije. Autor je vise prevoda, clanaka i prikaza objavljenih u casopisima Nova srpska politicka misao, Prelom, potom u zbornicima tekstova u izdanju Beogradskog kruga, kao i u novinama Danas i Monitor. Zivi u Pragu, Republika Ceška

hronika vesti (arhiva)

 

Copyright by NSPM