Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

Hronika

Linkovi

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Komentari

Ostali komentari

Djordje Vukadinovic

Pukovnici ili pokojnici

Organizacija G-17 plus predstavlja osobenu pojavu na ovdašnjoj politickoj sceni. Bila je to nevladina organizacija sa najviše politicke moci u državi i koja - za razliku od vecine stranaka u vladajucem DOS-u koje uprkos vec decenijskom stažu još uvek nemaju ni identitet ni birace - još pre nego što se zvanicno proglasila za stranku ima jasan profil i unapred može da racuna na solidan deo birackog tela.

U cemu je tajna uspeha G-17?

Pre svega u uspešnom tajmingu. Oni su se kao nova lica u politici pojavili u trenutku potpunog zasicenja domace javnosti postojecom politickom ponudom, koja se vec godinama vrtela unutar trougla Miloševic-Draškovic-Šešelj, ali i, što je ne manje znacajno, upravo u momentu kada su, nakon NATO bombardovanja 1999. relevantni faktori u Vašingtonu i Briselu zakljucili kako "Miloševic mora da ide" i kako je u tu svrhu potrebno aktivirati daleko šire resurse od postojece, uveliko monotone srpske politicke scene. Pomenuto dvostruko poreklo ostace trajno obeležje ove organizacije i ono predstavlja kako uzrok njenog meteorskog uspeha, tako i njen potencijalno najveci hendikep.

Drugi važan momenat u ovoj prici jeste generalni zamor velikim nacionalnim temama, pa i politikom uopšte, koji je poslednjih godina drugog milenijuma zahvatio Srbiju. Ekonomski i psihološki devastirana tokom Miloševiceve ere, srpska srednja klasa je u porukama i licima G-17 našla svoju para-politicku identifikaciju. Iako logicki protivrecna, poruka "dosta nam je politike i politicara" nije retka politicka parola, ali u svetu ona obicno dolazi iz socijal-populistickih krugova, koje na domacoj sceni uglavnom zastupa Vojislav Šešelj. No, u mnoštvu srpskih politickih nonsensa to što je svojevrstan "kult apoliticnih eksperata" kod inace hiperpolitizovanih Srba preko noci smenio kult vodje i nije najgore što nam se može desiti.

Najzad, nije bez znacaja ni to što G-17, pored ostalog, deluje i funkcioniše kao moderno olicenje drevnog mita o "srpskoj slozi". Nasuprot doslovno svim drugim ovdašnjim "politickim subjektima", oni se nisu delili vec množili, i bez obzira što su cast i vlast, sa sve pripadajucim privilegijama, vec duboko ušli medju njih, oni se još uvek drže zajedno. Pa cak i ovo kontroverzno perastanje u politicku organizaciju nije ih posvadjalo. Božidar Djelic, koji je ostao "vanstranacka licnost", došao je na skupštinu da podrži svoje dojucerašnje (van)stranacke drugove i, što je još važnije, energicno se izjasnio protiv (Djindjiceve) ideje o izbacivanju iz vlade eksperata koji pristupe novoj stranci. "Dovoljno slave (novca i uticaja) za sve", njihovo je neformalno geslo, koje, u principu, uvek može poslužiti i kao izborni slogan.

Perspektive?

Prirodna baza G-17 jeste preduzetnicka, pro-globalizacijska i japijevka Srbija, kao i emancipovaniji deo pripadnika manjinskih etnickih zajednica. To svakako nece biti dovoljno za samostalnu vlast (stari, marginalizovani i socijalno deklasirani ce, po svoj prilici još zadugo predstavljati vecinu u ovoj zemlji), ali, ukoliko uspeju da zaposednu taj prostor, kao i privuku gro mladje urbane populacije, za šta imaju dobre izglede, bez njih više nece biti moguce vladati Srbijom. Tako pozicionirani, oni ce neizbežno doci u konflikt sa Djindjicevom demokratskom strankom, što ne znaci da birace nece tražiti - i nalaziti - sa obe strane dosovskog rubikona, tj. medju pristalicama i jedne i druge frakcije nekadašnjeg (Micunovicevog) DS-a. U svakom slucaju, satelit nece biti ni jednima ni drugima, a trgovina je ionako njihova osnovna i omiljena struka. Problem za njih bi, eventualno, moglo biti predugo cekanje na konkretnu politicku kapitalizaciju svog nesumnjivog javnog uticaja, tim pre ukoliko u medjuvremenu, a što je vrlo verovatno, budu temeljnije provuceni kroz vec oprobanu Djindjicevu medijsko-politicko-policijsku mašineriju. U tom smislu, prevremeni parlamentarni izbori (najkasnije do leta-jeseni 2003) bi njima mogli biti cak i neophodniji nego Koštunici i DSS-u, koji su tog "toplog zeca" vec kako-tako preživeli. U medjuvremenu, morali bi više poraditi na infrastrukturi i "narodnjackoj" bazi svoje stranke, odnosno, bar delimicno se osloboditi imidža lokalne filijale Svetske banke i MMF-a.

Bilo kako bilo, oni se nece zadovoljiti srednjim uticajem i sitnim politickim sinekurama (što je još jedna razlika spram vecine ovdašnjih partija i lidera). Dakle, ili ce biti "pukovnici" ili ih nece biti. A da li ce njihova reformisticka retorika i njihova tehnokratska ("ekspertokratska") utopija pustiti korena na brdovitom Balkanu, tj. da li ce predstavljati išta više od jednog interesantnog eksperimenta u srpskoj politici, pitanje je znatno vece i važnije od njihovih licnih politickih sudbina. Srpska politika sa njima kao politickom strankom možda nece biti bolja. Ali ce barem delovati logicnije. A gora ionako biti ne može.

hronika vesti (arhiva)

 

Copyright by NSPM