Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Komentari

Debata

Hronika

Linkovi

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Komentari

 

Mr Miša Đurković, saradnik Instituta za evropske studije, u tekstu «Izbori, i to što pre!“ u „ Dnevniku“

 

Međusobna kontrola

 

Vreme je da prestanemo da mislimo u revolucionarnim terminima i da pričamo velike priče kao što je priča o 6. oktobru koji nikako da dođe. Ne zaboravimo, mnoge različite snage su bile uključene u obaranje Miloševića i svako od njih je 6. oktobar zamišljao na različit način.

      Umesto priče o 6. oktobru bolje je da sagledamo realnost: imamo političku elitu koja je neozbiljna, sebična i alava i od koje je najveći deo ljudi vrlo bremenit teškim nasleđem i vezama sa raznoraznim sumnjivim biznismenima i službama iz prošlog vremena. Jedini način da se to dotera u red jeste da im omogućimo da se konačno isprofilišu, definišu ko je gde, i tako počnu jedni druge da kontrolišu.

Najbolji način je da se prođe kroz nekoliko izbornih ciklusa. Prvi od tih izbora su više nego potrebni sada. Očigledno je da je ova vlast vrlo malo toga uradila - što jasno pokazuje stanje institucija i ekonomski pokazatelji  - a nakon Đinđićeve smrti očigledno da više nema nikog ko bi držao to šaroliko društvo na okupu. Prema tome - izbori i to što pre. Po mogućstvu za Ustavotvornu skupštinu kako ne bismo opet dobili neki komisijski ustav.

    

          hronika vesti (arhiva)

 

Copyright by NSPM