Home
Komentari
Debate
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
Prikazi
Linkovi
   
 

KOMENTARI

Lokalni izbori / Republika Srpska

   
Srdjan Puhalo:

BITKA ZA BANJA LUKU

Imajući u vidu dosadašnju zainteresovanost  glasača za izbore, jasno nam je da su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bitniji političkim partijama nego samim glasačima. Glasači kao da su digli ruke od svega, što se ne može reći za političare. Oni se upravo spremaju da sve svoje adute stave pred birače, pa - ko se upeca!

Svakako će biti najinteresantnija “borba” za Banja Luku. Ne samo zbog izbornih rezultata, već i zbog aspiracija lokalnih političara na mnoga direktorska i upravljačaka mjesta. To će pobjedničkoj partiji biti prilika da zadovolji apetite svoje partijske infrastrukture, prilika koju nisu imali, a dugo čekali. U Banja Luci se nalaze novac i moć, a to je i odskočna daska za dalje napredovanje (uostalom, za sve vrste napredovanja).

Te činjenice su svjesne i SNSD i SDS, dvije najjače partije u Republici Srpskoj. Koliko je SDS stalo do Banja Luke najbolje govori koalicija osam stranka čije je cilj prekinuti dominaciju SNSD-a u Banja Luci. Oni se nadaju da će sa zajedničkim kandidatom sakupiti više glasova nego u slučaju da svaka stranka na izbore izlazi pojedinačno. Svjestan je toga i SNSD i on je kandidaturom Davidovića za novog-starog gradonačelnika izvukao trenutno najjače karte koje ima.

I Davidović i Kragulj sebe vide kao pobjednike. Stiče se utisak da SNSD sa više samopouzdanja ulazi u borbu za Banja Luku i predstavnika SDS ne smatra ozbiljnim protivnikom. Da li je to realno?

Davidović- sam protiv svih

Iako će se borba za mjesto Gradonačelnika voditi između Davidovića i Kragulja, treba imati na umu da će rezultati ostalih kandidata na izborima imati velikog uticaja na konačni ishod glasanja.

Rasipanje glasova na ostale kandidate za gradonačelnika najmanje odgovara predstavniku SNSD-a. Svaki glas koji »ode« predstavnicima SDA-a i HDZ-a za gradonačelnika Banja Luke je glas koji bi najvjerovatnije otišao kandidatu SNSD-a. Mada su ove partije nacionalističke, i veoma dobro funkcionišu sa SDS-om, malo je vjerovatno da će Bošnjaci i Hrvati koji žive u Banja Luci glasati za SDS. Dragutin  Ilić će »pokupiti« glasove pristalica Socijalističke partije ali i jedan broj lijevo orjentisanih birača koji su mnogo bliži SNSD-u nego SDS-u. Ostali kandidati, da bi osvojili neki glas za sebe, svu kritiku usmjeriće na dosadašnji rad gradonačelnika i time oslabiti njegovu poziciju. Može se reći da je Davidović do sada bio ušuškan u svojoj ulozi gradonačelnika i da nije bio izložen ozbiljnijoj kritici. U prvim nastupima kandidati za gradonačelnika su izbjegavali da kritikuju dosadašnji rad prvog čovjeka Banja Luke, i to možemo očekivati u drugom djelu kampanje.

Predstavnik SDS Kragulj ima protiv sebe duplo manje kandidata koji mogu da odvuku njegove glasove i umanje njegov izborni rezultat.  Njegov rad se neće moći kritikovati jer do sada nije obavljao javne funkcije i on će sebe nastojati da prikaže kao uspješnog poslovnog čovjeka i menadžera koji zna kako treba upravljati gradom.

Apstinenti

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je sadašnji gradonačelnik Banja Luke veoma dobro kotiran. Ono što ostaje nepoznanica je broj građana koji će izaći na izbore i čiji će glasači biti disciplinovaniji.

Na parlamentarnim izborima 2002 godine, u Banja Luci je glasalo oko 50 000 glasača ili 42%. Za SNSD je glasalo oko polovine glasača ili oko 25 000 građana i oni su osvojili više glasova nego SDS i PDP zajedno. Ove dvije stranke zajedno su osvojile nešto više od 17 000 glasova. Sa glasovima pristalica SRS RS-a, DPS-a, SNS-a, SPAS-a i Penzionerske stranke, sadašnja kaolacija koju predvodi Kragulj, može da dostigne rezultat koji je SNSD postigao na posljednjim izborima. Interesantno je vidjeti kome će otići oko hiljadu glasova koje je SDP BiH osvojio u Banja Luci na prethodnim izborima.

Ako se na lokalnim izborima ponovi izlaznost iz 2002 godine, ili bude još lošija, borba za gradonacelnika Banja Luke, u oktobru, može biti veoma neizvjesna. SDS ima disciplinovanije glasače, ali SNSD ima više simpatizera. Veća izlaznost u svakom slučaju više odgovara SNSD-u, nego koaliciji na čelu sa SDS-om. Biće interesantno vidjeti da li će, i u kojoj mjeri, SNSD uspijeti da animira građane Banja Luke da izađu na izbore i da li će uspjeti da smanji rasipanje glasova što može biti presudno za rezultate izbora.

Početak kampanje

Predizborna kampanja polako se zahuktava!

Još nema bilborda niti plakata, ali njih treba očekivati tek krajem avgusta. Primjetno je da sadašnji gradonačelnik Banja Luke skoro svaki dan položi neki kamen temeljac. Ova taktika je već viđena kod kandidata koji su na vlasti. Čelnike SDS-a i PDP-a mogli smo vidjeti na otvaranju autoputa Banja Luka – Gradiška. Kandidata SDS-a nismo vidjeli na otvaranju auto puta, ali ga možemo sresti u raznim dijelovima grada. Čini se da je Kragulj odabrao kampanju “od vrata do vrata”. Možemo ga vidjeti u medicinskim ustanovama, po selima, ali i u Boriku kako sa građanim razgovara o lokalnim problemima. Ovakva kampanja može se pokazati dobra, jer su se građani “siti” spotova, bilborda i plakata. Ostali kandidati se još uvijek nisu intenzivnije pojavili u javnosti i možemo očekivati da će zbog “skromnog” budžeta krenuti tek krajem avgusta.

Svakako će biti interesantno vidjeti da li će kampanje kandidata biti usmjerene na prezentovanje projekata koji će riješiti neke probleme i poboljšati funkcionisanje grada, ili će biti usmjerene na kritiku rada aktuelnog gradonačelnika. Budu li kampanje usmjerene samo na kritiku dosadašnjeg rada gradonačelnika i iznošenje “prljavog veša” možemo očekivati još veću apstinenciju građana Banja Luke negodo sada.

 
     
     
 
Copyright by NSPM