Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

Hronika

Linkovi

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

(nov. 2001 - mart 2002)

(april -jul 2002)

Hronika - ukratko 1 (sept. - okt 2002) 

Hronika - ukratko 2 ( novembar 2002 >>)

Šira hronika vesti po datumima (arhiva)

Ukratko:

 

25.okt.

 

Srpski premijer Zoran Đindic izjavio je juce da predstavnici Medunarodnog monetarnog fonda, koji borave u Beogradu, nisu zadovoljni rastom plata u javnom sektoru i da traže smanjenje i broja zaposlenih i nivoa njihovih zarada.

 

Gradani su vec navikli na izlete premijera Đindica u pogledu kursa dinara i pošto se ni do sada posle toga ništa nije dogodilo, verujem da ih njegovo filozofiranje i teoretisanje nece uznemiriti. O kursu dinara brinu NBJ i republicko ministarstvo finansija, a pošto obe ove institucije vode odgovornu politiku, kurs dinara ce ostati stabilan, decidiran je Dinkic.

 

22. okt.

 

Predsednik Veca gradjana saveznog parlamenta Dragoljub Micunovic izjavio je juce da bi federalni izbori trebalo da se odrze paralelno sa predstojecim decembarskim predsednickim izborima u Srbiji i Crnoj Gori. On je na skupu koji organizuje Institut G17 povodom rasprave o Ustavnoj povelji Srbije i Crne Gore ocenio da su neposredni izbori za federalni parlament najbolje i jedino moguce resenje.

 

21. okt.

DANAS: - Ako se nesuglasice otklone, Srbija moze imati novi ustav do septembra sledece godine - kazao je Cedomir Jovanovic, dodajuci da je to bilo nemoguce uraditi pre donosenja ustavne povelje buduce zajednice Srbije i Crne Gore.

 

Batic je rekao i da je odluka nekih stranaka DOS da formiraju svoje poslanicke klubove u parlamentu Srbije, pokusaj "plasenja mecke resetom", jer, prema njegovim recima, poslanicka grupa DOS - Reforme Srbije ima stabilnu vecinu u parlamentu.

18. okt.

 

Reporter: Nisu svi u DOS-u kao clanovi DS i DHSS-a kojima ništa ne smeta što u zemlji postoji institucionalni haos. Da ce kriza morati da se razreši vanrednim izborima ukazuje upravo karakter problema: predmet spora nije odredena politika i pravac kojim zemlja treba da ide, vec cinjenica da institucije ne funkcionišu. Ako se delimicno rešenje politicke krize nije moglo naci u predsednickim izborima, vrlo brzo ce se doci na stanovište da je opšte razrešenje moguce na parlamentarnim izborima...

Đindic je jedna od najomraženijih licnosti u prvom taboru, i u ovom trenutku je teško zamisliti da bi u bilo kojoj narednoj vladi mogao da bude pomocnik ministra za ekologiju, a kamoli nešto više.

- Dusan Pavlovic.

 

NIN: U skladu sa iracionalnim pravilima politicke igre, njegovi (Kostunicini) biraci bi ga verovatno kaznili ukoliko bi napravio kompromis i krenuo da sa arhirivalom Đindicem piše novi ustav, iako je upravo novi ustav bio okosnica njegove kampanje...

Od oduzimanja mandata, što ce verovatno ostati zabeleženo kao njegova najveca greška, Đindic je nastavio da niže takticke pobede i istovremeno se približava strateškom porazu...

Ocenjujuci da Koštunica nema snage niti temperament za vanparlamentarnu ili ulicnu borbu, premijer je, izgleda, odlucio da zadrži parlamentarnu vecinu, organizuje još jedne neuspešne predsednicke izbore i odloži parlamentarne izbore bar do ulaska u EU. Uvidevši da Đindic sve teže kontroliše saveznike i nosi teret zavidne nepopularnosti, Koštunica je, izgleda, odlucio da više ne saraduje sa premijerom. Vojvoda od Batajnice ima razloga za zadovoljstvo.- Batic Bacevic.

 

DANAS: "Zuto - crna koalicija"

Marsicanin je "grupu ljudi okupljenu oko Zorana Djindjica koja je uzurpirala vlast", "ostatak ostatka DOS" i "DOS-ic", optuzio za koaliciju sa Vojislavom Seseljem i SRS. "Seselj je nekada bio omiljeni opozicioni politicar Slobodana Milosevica, a sada je omiljeni opozicionar Zorana Djindjica", ustvrdio je potpredsednik DSS. On je ocenio da je cilj "neformalne zuto-crne koalicije" destrukcija institucija i odlaganje izbora. U povezivanju Seselja i "ostatka DOS" posredovao je Jovica Stanisic, dodao je Marsicanin. Na pitanje odakle mu takve informacije, on je odgovorio da poticu i iz novinarskih krugova. Marsicanin je opovrgao tvrdnje pojedinih medija da se sa Seseljem sastao Obren Joksimovic, visoki funkcioner DSS.

Komentarisuci Predlog izmena i dopuna zakona o izboru predsednika Srbije, koji je podneo DOS reforme, Marsicanin je kazao da je u pitanju "neobican" tekst. DSS se ne slaze sa predlozenim ukidanjem cenzusa od 50 odsto samo za drugi krug i odredbom da predsednik Skupstine u roku od 60 dana odlucuje o raspisivanju novih predsednickih izbora u slucaju neuspeha prethodnih. 

17.okt.

- Zna se sastav parlamenta i jedino stav Ustavnog suda Srbije to može da promeni. Ako bi Republicki ustavni sud utvrdio da Administrativni odbor nema nadležnost u sprovodenju zakona, onda bi to ozbiljno poremetilo stvar, a ako ne, onda se zakon sprovodi - rekao je Đindic. On je dodao da Savezni ustavni sud više ne može da odlucuje zbog toga što se Republicki ustavni sud proglasio nadležnim za ocenu ustavnosti propisa po kojima su oduzeti mandati DSS.

- Ukoliko DOS ne bi prihvatio vracanje naših poslanika, Srbija bi ušla u daleko vecu krizu od ove u kojoj se nalazi - rekao je Koštunica i dodao da se ne treba obazirati na izjave „nekih funkcionera“ da poslanicka grupa „DOS - reforme Srbije“ nece poštovati odluku SUS.

15.okt.

Sumnjam da ce doci do dogovora izmedju Vojislava Kostunice, predsednika SRJ, i Zorana Djindjica, premijera Srbije, vec ce na predstojecim izborima tu biti neko drugi u ime treceg bloka - ocenio je Dusan Pavlovic iz Instituta G17.

- Sto se koalicija tice, ne ocekujem sustinske promene. U buducoj vladi mozemo da ocekujemo pretumbacije, a Zoran Djindjic ni pod kojim uslovima nece moci da obavlja funkciju premijera. Ocekujem da ce ovi izbori dovesti do prevremenih parlamentarnih izbora i da ce doci do okupljanja bloka oko Vojislava Kostunice - istakao je Pavlovic.

 

14. okt.

 

DANAS: "Malo interesovanje gradjana za izbore ne znaci da su oni nezainteresovani za odnose u zemlji. Gradjane interesuje buducnost, ali u svakoj kampanji ne prepoznaju teme koje su relevantne za ono sto je njima vazno, a to je zivotni standard", rekao je premijer. "Kada se budemo izjasnjavali o ekonomskim problemima i nastavku reformi izlaznost ce biti 70 odsto", naglasio je republicki premijer Zoran Djindjic.

Guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic izjavio je sinoc da Miroljubu Labusu "nece savetovati" da se ponovo kandiduje. "Gospodin Labus ima pravo da se kandiduje, ako hoce. Ja mu licno necu savetovati", rekao je Dinkic za B92. Odgovarajuci na pitanje kako prognozira dalje izbore za predsednika Srbije, Dinkic je konstatovao da je "ocito da je Srbija ovakvim potezom dala sansu Vojislavu Seselju da se kandiduje na sledecim izborima". Dinkic je sinoc ocenio da drugi krug predsednickih izbora nije uspeo zbog loseg vremena i poziva nekih stranaka na bojkot. On je kazao i da je ocigledno da bi odredbu o potrebi da na izbore izadje 50 odsto plus jedan birac trebalo izbrisati iz zakona.

- Narednih nekoliko dana posveticu porodici, a potom cu analizirati sve sto se desavalo u dva izborna kruga. Razmislicu o svim aspektima ponovnog kandidovanja, i donecu odluku koja je najbolja za Srbiju - kazao je Labus na konferenciji za novinare.

11.okt.

 

BLICNEWS (9.9.02.)  -  - Doci ce vreme kada ce se gradani uveriti da nijedna od dve trenutno najjace opcije koje predstavljaju DS i DSS nema odgovore na kljucna pitanja tranzicije i razvoja. One ce se medusobno smenjivati na vlasti, ali ce gradani uvideti da one ne mogu da odgovore postojecim izazovima. Tada ce šansu dobiti socijaldemokratska opcija, a u meduvremenu ona mora da se pripremi i da ojaca - dodaje Isakov

 

8. okt.

 

Labus je u Leskovcu ponovio svoju raniju procenu da "vecina biraca zeli nove izbore" i da ce "iduce godine biti izbora". - Citaju rezultate iz prvog kruga predsednickih izbora, ja vidim da vecina glasaca zeli nove izbore. Ja mislim da nam izbori sada nisu potrebni, da nije vreme za njih i da se traze u losem trenutku, ali, ako vecina biraca zeli nove izbore, onda njihovu volju mora da postuje svaki predsednik. Prema tome, to je moje citanje izbornih rezultata, i moje citanje politicke scene jeste da ce iduce godine biti izbora, bilo pre ili posle usvajanja ustava - smatra Labus.

 

- Prema tome, ko god hoce da radi, ja hocu da radim sa njim i to je pitanje principa. Ali, ono sto mi je gospodin Kostunica predlozio ja mogu vrlo dzentlmenski da predlozim njemu. On je predlozio da ja nastavim pregovore sa medjunarodnim finansijskim institucijama, a on da bude predsednik drzave. Ali kako je gospodin Kostunica imao neke primedbe na to kako ja vodim pregovore s Evropskom unijom i medjunarodnim finansijskim institucijama, neka otpocne da vodi te pregovore, a ja cu da budem predsednik koji ce da brine - rekao je Labus.

 

- Ja se zalazem da, ukoliko pravimo diskontinuitet sa prethodnim rezimom, ne moramo da postujemo pravila promene ustava po sadasnjem stavu, kojim se traze dve trecine u Skupstini, ali i 50 posto plus jedan glas na referendumu. Novi ustav treba usvojiti kvalifikovanom vecinom a ovu drugu odredbu ne treba uzimati u obzir - smatra Vojislav Kostunica.

 

Lider DC Dragoljub Micunovic izjavio je da „nema niceg normalnijeg od vanrednih izbora, ako imate politicku krizu, a mi je imamo“.- Imamo Vladu bez ikakve kontrole. Uz krizu u parlamentu i snažan uticaj na medije, ona ima ugodnu situaciju da vlada bez kontrole - rekao je Micunovic i dodao da „nije tacno da smo izvršili politicke reforme“.

 

5. okt.

 

Dinkic je istakao da ce sasvim izvesno "vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji biti bez obzira da li ce pobediti Kostunica ili Labus". On je uveren da ce i buduca vlada biti koaliciona, ali ce ta koalicija "biti znatno manja i suzenija". ( Danas)

 

Ocito da u situaciji kada se SPS raspao, DSS je potreban Srbiji kao amortizer od proboja radikalnih i nazadnih snaga. U tom smislu svako ko misli da treba uništiti ovu stranku greši. Ja mislim da ce nakon predsednickih izbora u Srbiji morati da dode do dijaloga izmedu najvažnijih aktera na politickoj sceni i da se dogovori kuda Srbija treba da ide dalje. Onaj ko bude bio sebican i bude želeo sve za sebe to ce mu se obiti o glavu, ma ko to bio. Mladjan Dinkic (Blic)

 

4. okt

 

Predsednicki kandidat DSS Vojislav Koštunica izjavio je juce da Srbiji treba predsednik „kako Vlada Srbije ne bi preuzela i poslednju polugu vlasti u republici“.

- Kad kažem Vlada Srbije, prevashodno mislim na njenog predsednika - podvukao je Koštunica. On je dodao da bi na izbore trebalo izaci kako Srbija „definitivno ne bi ušla u haos i anarhiju, da bi se završio zapoceti posao sa ustavnom poveljom, sa prijemom u SE, da bi se završili pregovori o stabilizaciji i asocijaciji sa EU“. ( Blic)

 

Novoformirani klub u Skupštini Srbije „DOS reforme Srbije“ broji 154 poslanika u koje je uracunato i 45 mandata DSS. Stranke koje su ostale izvan ovog kluba, DC, DA, RV i NS, imaju 22 poslanika, i to DC i RV po cetiri, DA šest i NS osam. Ukoliko bi došlo do stvaranja nove koalicije stranaka levog centra u kojoj bi pored DC, DA, RV bili i Nova demokratija sa devet poslanika i Ljajicev SDP njihov poslanicki klub, ako bi bio formiran, brojao bi 25 poslanika. (Blic)

 

3. okt

 

- Mogu da se slozim sa zeljama u sedam tacaka koje je Kostunica predstavio javnosti, ali mi nije jasno na koji nacin i sa kim on ima nameru da to ostvari. Ja imam saradnike sa kojima mogu da ostvarim obecano, jer resenje nije u praznim obecanjima - naglasio je Labus.
    Upitan da li bi u slucaju poraza saradjivao sa Kostunicom, Labus je rekao da bi predsedniku Srbije u tom slucaju cestitao. "Ne mislim da bi tada u Srbiji bilo sjajno, jer bi se rasprave izmedju DSS i DS nastavile i to nikako ne bi bilo dobro za zemlju", istakao je Labus.

2. okt.

 

Na pitanje novinara kako, kao potpredsednik Vlade Srbije dozivljava to sto je predsednik SRJ Vojislav Kostunica tokom predsednicke kampanje negativno govorio o radu republicke vlade, Nebojsa Covic je rekao: "Ne osecam se prozvanim. Vrlo sam relaksiran".

 

1. okt

 

Koštunica i Labus u drugom krugu 

| 02:03 | Izvor: B92 

Definitivna procena Centra za slobodne i demokratske izbore (CeSID) jeste da ce se u Srbiji održati drugi krug predsednickih izbora, na kojima ce kandidati biti Vojislav Koštunica i Miroljub Labus. Prema podacima CeSID-a, Vojislav Koštunica osvojio je 31,2 odsto glasova biraca, a Miroljub Labus 27,2 odsto. Na izbore je izašlo 55,7 odsto biraca.

 

 

 

 

Zoran Djindjic, premijer Srbije, izjavio je da je negativna predizborna kampanja svih predsednickih kandidata, osim Miroljuba Labusa, dovela do velike apstinencije biraca. - Postoji opasnost da na drugi krug predsednickih izbora ne izadje dovoljan broj gradjana - rekao je Djindjic agenciji Beta. On je rekao da je "upadljiva nezainteresovanost polovine birackog tela za izbore" i ocenio da "za ljude politika vise nije sudbina, sto je pozitivna vest". - Gradjani traze razlog da glasaju za a ne protiv. Greska mnogih izbornih stabova bila je u tome sto su pokusavali da mobilisu emocije protiv Vlade Srbije na isti nacin na koji su to radili protiv rezima Slobodana Milosevica. Veliki broj ljudi u tome nije hteo da ucestvuje - rekao je Djindjic. Dodao je da je "manje izaslo onih biraca koji su zadovoljni svojim polozajem, sto je prirodno i normalno u zemljama u tranziciji".

 

24. sept

 

Blic, 24 sept. - Za razliku perioda od pre nekoliko meseci kada se cinilo da su DSS i Vojislav Koštunica potpuno usamljeni , bez mandata, vlasti i uticaja, i kad se cinilo da Đindic i Vlada drže sve konce u svojim rukama, sada stvari stoje potpuno obrnuto. Izgleda da se Đindic zagrcnuo od velicine kolaca vlasti i bez obzira na optimisticke izjave koje emituju on i ljudi oko njega, mislim da se nalaze u prilicno velikoj panici - pojasnio je Vukadinovic. (cela izjava Blicu) Vise o sadasnjem politickom trenutku mozete cuti na danasnjoj tribini u Narodnoj biblioteci Srbije - vidi ispod.

 

 

"Mislim da uopšte nema sumnje da je ta podrška veoma znacajna u politickom smislu i da ona u velikoj meri potvrduje ono što se vec odavno zna, a to je da je DOS kao koalicija definitivno mrtav i u tom smislu ta podrška, zapravo, u velikoj meri nagoveštava liniju po kojoj ce se rasedati one nekadašnje stranke i snage u DOS na buducim, ne tako dalekim, parlamentarnim izborima u Srbiji", istice Vukadinovic.

 

Osvrcuci se na nedavne odluke nekih clanica DOS da podrže Vojislava Koštunicu za predsednika Srbije Labus je rekao: "Mi danas imamo trgovinu, sedenje na 2 stolice. Gledaju ko ce da pobedi, pa ce onda preci na drugu stolicu".

 

CENTAR ZA UNAPREDJIVANJE PRAVNIH STUDIJA

I

NARODNA BIBLIOTEKA SRBIJE

 

Pozivaju Vas na :

sastanak svog Foruma na kome ce se razgovarati na temu

Srbija posle Miloševica

povodom posebnog izdanja " Nove srpske politicke misli "

 

Ucesnici: Milan Nikolic , Slobodan Antonic, Djordje Vukadinovic, Jovica Trkulja

Voditeljica :

Svetlana Gavrilovic

 

Sastanak Foruma bice održan u utorak 24. septembra 2002. godine s pocetkom u 18 casova, u Narodnoj biblioteci Srbije

( amfiteatar , ulaz iz Nebojšine ulice)

telefoni: 3236-479 ; 3345-273 ; 3345-299

 

21. sept

 

Drugi krug predsednickih izbora je neminovan, ocenio je juce za "Blic" Srbobran Brankovic, direktor agencije "Medium Galup internešenel". On je rekao da je "sasvim jasno" da ce se u drugom krugu naci Vojislav Koštunica i Miroljub Labus i dodao da je "apsolutni favorit za pobednika u drugom krugu" predsednicki kandidat Demokratske stranke Srbije. - Blic.

 

- Cinio sam neke personalne greske kada je rec o pojedinim ljudima koji su to poverenje proigrali. Po pravilu nisu bili iz DSS. Tu je i stalno lomljenje da li sam u razgovorima o buducnosti Srbije i Crne Gore mogao vise da ucinim, da negde vise zategnem. Postojale su neke druge situacije kada sam smatrao da zbog kontinuiteta institucija neki ljudi, kao general Pavkovic, treba da ostanu jos neko vreme. - V. Kostunica.

Da li ste zadovoljni podrskom koju dobijate od DOS? - Sada jesam. - M. Labus.

 

 

Micunovic je svestan koliko je vazno ocuvanje zajednicke drzave. Covic, radeci kroz Koordinacioni centar, ima svest o drzavi i veliku sposobnost da poslove organizuje. DSS se deset godina zalaze za regionalizaciju Srbije, o tome i statusu Vojvodine mozemo otvoreno da razgovaramo sa Miodragom Isakovom. Sto se Cankovih optuzbi tice one u najmanju ruju deluju smesno, ako se sapostave sa svim mojim medjunarodnim kontaktima i diplomatskim aktivnostima. Dovoljno bi mu bilo da pogleda poslednje pismo predsednika Busa. - V. Kostunica, Danas.

 

18. sept

 

"Ako je neko antireformista, to je Vlada Srbije. Ako se spotovima moze nahraniti gladni narod, onda oni jesu reformisti. Od spotova se ne zivi. Ako je ova Vlada u necemu uspesna, uspesna je u proizvodnji obecanja i proizvodnji uredbi, umesto da bude uspesna u proizvodnji zakona", istakao je Kostunica.

 

- Treba biti izuzetno zlonameran pa u jednoj takvoj izjavi, u kojoj se apsolutno ne pominje bilo kakvo menjanje granica, naci nesto cega nema. Dobro je poznato da sam se sve ovo vreme zalagao za uvazavanje granica i Hrvatske i Jugoslavije i BiH, sto je neophodno za mir i stabilnost na Balkanu - naglasio je Vojislav Kostunica.

 

16. sept

 

Demokratija koja je neophodna gradjanima je crnacki timski rad na reformi ekonomije, privatizacija koja nakon svih pocetnih muka u prethodnih 12 meseci mora biti okoncana u naredne tri godine, sto garantuje uslove za opstanak mladosti na ovim prostorima. Na bini iza sebe imam tim ljudi koji sprovodi ekonomsku politiku, dva mandata do ulaska u Evropsku uniju - rekao je Miroljub Labus.

Italijanski reziser Nani Moreti predvodio je protest vise hiljada italijana protiv zakona koji bi onemogucio da Berluskoni bude optuzen za korupciju. Berluskoni je vec doneo zakon koji ignorise moguci sukob javnog i privatnog interesa premijera koji poseduje najgledanije televizije u Italiji.

 

Labus je u razgovoru sa uzickim naovinarima demantovao da je zaduzio zemlju novim kreditima, a potom takve optuzbe nazvao "notornim glupostima". "Kamo srece da mozemo jos da se zaduzimo pod tim uslovima. To cemo moci od 2004., a sada pregovaramo o slicnim uslovima za period od 2004. do 2007. godine, ali sanse nam nisu velike. To su uslovi pod kojima kredite dobijaju zemlje u kojima se umire od gladi, ali u nasoj zemlji nije takva situacija.

 

Prica da Vlada ima veze s duvanskom mafijom jeste da bi se zamutila voda i da bi oni mogli da nastave da švercuju cigarete, kao što su to i radili. Kupili su nekoliko listova u Srbiji koji su vodili tu kampanju. Posle godinu dana, kada je jasno ko je krenuo sa tom kampanjom, niko ne postavlja pitanje koje su novine u Srbiji pisale o tome. Ko je ovde bio promoter te price? Da vidimo da li je i on u nekoj vezi s tim ljudima. - Zoran Djindjic u intervjuu Glasu javnosti.

 

Bilo je najava da ce Labus ipak odustati od predsednicke trke ? - Ma, ne. Labus sigurno dobija. Koštunica je kroz svoju kampanju izgubio nekoliko procenata. Ljudima je dosta mrzovolje, oni hoce dobre vesti, optimizam, razdraganost. Koštunica je suprotan tome i mislim da ce to na kraju presuditi. - Iz intervjua Zorana Djindjica Glasu Javnosti od 16. sept. >> ceo inervju

 

15. sept

 

"Mislim da nema svrhe održavanje takve debate 2 kandidata, u situaciji kad ce se u Srbiji, kao što znamo, glasati za još desetak kandidata za predsednika. Osim toga, zašto bi to bila debata s Labusom, a ne, recimo, sa Šešeljem, Obradovicem ili nekim od ostalih kandidata?", rekao je Koštunica.

 

 

 

 

13.sept

 

Zoran Đindic, premijer Srbije, o optužbama Ljiljane Buhe: Nisam bilo ciji zaštitnik 

"Ako je on ucino neko krivicno delo za koje postoje dokazi i ona ih kao njegova supruga ima, neka te dokaze pošalje, pa onda neka kaže da vlast nije postupila po tome." 

 

BlicNews: Labus u Grckoj predlozio Dinkica za premijera - Otkuda obrt u stavu premijera Djindjica prema predsednickim izborima?

 

"Ne mogu ja Koštunicu nazivati mafijašem. Ali Labus, Đindic, Dinkic, Đelic, Vlahovic i ostali su mafija koja vlada Srbijom." - V Seselj.

 

Upitan da li bi kao ekspert saradjivao s Kostunicom u slucaju njegove pobede na izborima, Labus je na konferenciji za novinare u Vrnjackoj banji, odrzanoj nakon posete Krusevcu i Trsteniku, rekao da su njihovi predsednicki programi veoma razliciti i da tako nesto "ne dolazi u obzir".

 

Marsicanin je na konferenciji za novinare ocenio kao besmislene optužbe da se Koštunica služi govorom mržnje. "Radi se o jasnom govoru istine", kaže Maršicanin: "On je neizmenjen u odnosu na vreme Miloševicevog režima, kao što ni režim nije izmenjen znacajnije u odnosu na vreme Slobodana Miloševica. Danas kažemo: vlast je lopovska, i ako iznesete argument, a moj omiljeni argument je kradja poslanickih mandata, onda je to lopovska vlast, i tu nema jezika mržnje, to je jezik cinjenica", kaže Maršicanin.Upitan da prokomentariše spot u kome se za Koštunicu kaže "Ne treba nam takav predsednik", Maršicanin je odgovorio da su Demokratska omladina i televizija Pink prirodni saveznici: "Verujte mi da Pink ne gledam, ali ga zaista ne gledam, to je spoj žutih stranaka i žutih televizija. Ponudjeno nam je od strane Pinka besplatno korišcenje termina, ali se nismo osecali obavezni da popravljemo kvalitet programa te televizijske stanice, pa smo se zahvalili. Ali, Željko uvek radi unapred. Oseca Željko", dodaje Maršicanin.

 

Osnovu vaše kampanje cine optužbe na racun Labusa, dok Koštunicu skoro da i ne napadate? - Nije tacno. Samo izlažem svoje predsednicke ciljeve, a jedan od kljucnih je uništenje mafije. Ne mogu ja Koštunicu nazivati mafijašem. Ali Labus, Đindic, Dinkic, Đelic, Vlahovic i ostali su mafija koja vlada Srbijom. Koštunicu napadam zato što je nesposoban, mlak, mlitav. - Vojislav Seselj.

 

„Kada kažem privremeni karakter, mislim da razvijanje odnosa izmedu SRJ i BiH, i normalno u sklopu toga po Dejtonskom sporazumu specijalne i paralelne veze SRJ sa RS, treba da omoguce da ta podeljenost ima privremeni karakter“, rekao je jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica.

 

 

 "Ako tako gledate stvari onda dolazite do zakljucka da je SAD prijetnja svjetskom miru." - Nelson Mandela   >> Debata - Svet nakon 11. septembra

 

 

12. sept.

 

Kao što je Đindic (onom vožnjom avionom Caneta Subotica i otimanjem mandata u Skupštini) "pisao predizborne govore" Koštunici, tako je Koštunica sada poceo da "piše predizborne govore" Miroljubu Labusu, dajuci mu šlagvort da se predstavi kao personalizacija moderne opcije u Srbiji. - Milan Milosevic u nedeljniku Vreme.

 

 

11.sept

 

- Ne tvrdim da ce biti devalvacije, ali ona je moguca. Stvarna vrednost valute treba da bude prilagodjena realnom stanju u privredi. A privreda je i izvozno, a ne samo uvozno orijentisana. - rekao je Djindjic.. - U prve dve godine, politika kursa je bila u funkciji psiholoske stabilnosti, a u narednih godinu ili dve treba da bude u funkciji ekonomije - rekao je Djindjic.

 

- Nije na premijeru da se bavi politikom kursa, nego na guverneru. Takve izjave su davane i ranije, a ni onda nisu, niti ce sada, uticati na politiku Narodne banke. - Mladjan Dinkic.

 

Ono sto se dogodilo u poslednja dva dana u Novom Pazaru "najozbiljniji incident koji se dogodio u Sandzaku u proteklih 10 godina". - Rasim Ljajic.

 

10 sept.

Mladjan Dinkic, guverner Narodne banke Jugoslavije: Kostunica nije demokratski kandidat

Cacak - "Ne slazem se sa onima koji kazu da imamo dva demokratska kandidata i da nije vazno koga cemo izabrati. Onaj ko je poceo da govori jezikom mrznje, jezikom primitivnog nacionalizma, taj ne moze biti demokratski kandidat. Onaj ko se udruzio sa gospodinom Ilicem i ko se veoma priblizava recniku gospodina Seselja ne moze biti demokratski kandidat.

6. sept

 

- On (Kostunica) kaže da smo balkanska Kolumbija. To znaci da hiljade mafijaša drže pod kontrolom celu zemlju. Ne postoji covek koji može da suzbije kriminal, jer to može samo sistem - rekao je Đindic.

- Ne znam sa stanovišta kojih ovlašćenja Dinkić, Labus i Koštunica pričaju o izborima. Postoji jasna procedura za nove izbore. Potrebna je većina u parlamentu ili neki generalni štrajk u Srbiji. Ja za sada ne vidim naznake toga - rekao je Đinđić.

Ja pojedinacno sa Koštunicom i njegovim saradnicima nemam nikakvih problema. Ali, prosto ne vidim u cemu bismo saradivali, kad vidim njihov, gotovo genetski pesimizam, njihov stav da je sve loše, da sa svih strana preti opasnost i da je najbolje da se pokrijemo i da spavamo - rekao je Đindic.

 

- Zamislite da neko ko raspisuje izbore kaže da na njih neće izaći dovoljan broj birača. Nemamo dovoljno birača jer imamo biračko telo u koja ulaze i Albanci sa Kosova. Sada imamo reprizu izbora koje je pravio Milošević, a koji su se ponavljali. Nekima su izgleda važniji glasovi Albanaca nego Srba sa Kosova. Izborne manipulacije već su počele. Ovaj krade više nego Milošević - rekao je Koštunica.

 

"Zoran Djindjic je izjavio da ce parlamentarni izbori biti tek za dve godine. Mi cemo te dve godine skratiti. Sada nam se opet naglo povecalo biracko telo, jer se u premijeru Djindjicu probudila ljubav prema Albancima. Ali, onaj ko koristi iste igre kojima se sluzio i Milosevic - mora da ode", istakao je Kostunica.

 

- Dok se srpske nacionalne stranke dele po sistemu „svaka vaška obaška“, nacionalne manjine se ujedinjuju da bi podržale Miroljuba Labusa - rekao je Velimir Ilic.

 

- Ko su taj Labus, Dinkic i mali Djelic, odakle su dosli? Ko je ta Kori Udovicki, koja je pala sa duda, pravo u ministarsku fotelju? Ja sam uz Voju Kostunicu, jer je Srbin i Sumadinac.- V. Ilic.

 

Predsednik Nove Srbije je jos ocenio da su mediji u Srbiji blokirani od, kako je rekao, "tog antisrpskog olosa", gore nego u vreme rezima Slobodana Milosevica.

 

Nastavak - april 2002 - jul 2002

 

 

 

 

hronika vesti (arhiva)

 

Copyright by NSPM