Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

Hronika

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika 8, dec. 2001.

hronika vesti (arhiva)

Marsicanin davao previse slobode opoziciji

DS: Necemo proizvoditi sukobe

Lideri DOS-a o smeni Marsicanina

LORD RASEL-DZONSTON: Srbiji je vazan nacionalisticki narcizam vodja

Srbima prognanim iz Hrvatske treba vratiti stanarsko pravo

Marsicanin davao previse slobode opoziciji

Narodnom skupstinom Srbije od prekjuce predsedava njen bivsi potpredsednik Natasa Micic, narodni poslanik Gradjanskog saveza Srbije iz Uzica, advokat, aktivista u borbi za gradjanska prava, prava medija, promoter akcije za sto vise zena u politici.

Kako ste saradjivali sa Draganom Marsicaninom? - Sa gospodinom Marsicaninom imala sam korektan odnos, ali smo se i cesto sukobljavali. Trazila sam da striktno postuje Poslovnik i da nas zastiti od opozicionih stranaka, kojima je davao previse slobode, a ovi su to zloupotrebljavali. Time je narusen ugled parlamenta. Ubedjena sam da nisu bile potrebne izmene Poslovnika, trebalo ga je samo sprovoditi i drzati se predvidjene procedure.

Srpski parlament je trenutna slika Srbije, a narodni poslanici nisu vanzemaljci. To smo mi - nasi gradjani i njihovi poslanici. Bice veoma tesko, narocito posle ovakve krize, dovesti stvari u red. Moj izbor za predsednika je samo kadrovsko resenje, a u toj skupstini i dalje ce sedeti poslanici koji su u njoj sedeli i juce i sa istim problemima. I ranije sam govorila da je DOS "brak iz interesa". Dok je bilo interesa, brak je opstajao. Ocigledno je da su se dve jake struje unutar ove koalicije sukobile, jer vise ne postoji zajednicki interes. Zbog toga je mozda bolje srecno rastavljen brak, nego nesrecan brak. Mozda postoji mogucnost da se strasti stisaju, ali u to nisam sigurna, jer su stvari predaleko otisle. Veliku dozu nekorektnosti pokazuje DSS, a to je iskazala i tokom rasprave o predlogu za razresenje Dragana Marsicanina i o mom izboru za predsednika Skupstine.

DS: Necemo proizvoditi sukobe

Beograd - Status poslanika DSS u republickom parlamentu zavisi iskljucivo od njih. Demokratska stranka nikada nece proizvoditi krize ili sukobe u Srbiji. Od DSS ocekujemo da se suoce sa realnoscu, prihvate odgovornost i ucestvuju u donosenju teskih odluka. U ovoj zemlji narod vise nece da trpi demagogiju - izjavila je Gordana Comic, potpredsednik DS, na jucerasnjoj konferenciji za novinare. Ona je naglasila da je smena Dragana Marsicanina sa mesta predsednika Skupstine bila opravdana jer je "neprirodno da predsednik parlamenta glasa protiv vecine" i ocenila da u Srbiji "nece biti ni parlamentarne ni neke druge krize". Upitana da li ce DS inicirati iskljucenje DSS iz vladajuce koalicije u slucaju da ta stranka u Skupstini Srbije postavi pitanje poverenja Vladi, Comic je odgovorila negativno i dodala da ce na takav potez biti odgovoreno "samo raspravom u Skupstini". Comic je kazala da ce se o svemu razgovarati na sednici Predsednistva DOS, ali nije mogla da precizira kada ce ta sednica biti odrzana.

Covic: Neki kabineti sire lazi

Beograd - Nisam za oduzimanje mandata poslanicima Demokratske stranke Srbije, vise sam za to da se postigne dogovor i da se nova kriza DOS zavrsi smenom predsednika Skupstine Srbije. Ali, ne iskljucujem nijednu mogucnost, jer nismo mi inicirali ovaj obracun - rekao je na jucerasnjoj konferenciji za novinare Nebojsa Covic, potpredsednik Vlade Srbije i lider Demokratske alternative.

Jokanovic: DSS fabrikuje podvale

Beograd - Cilj DSS je jasan, oni zele apsolutnu i nedeljivu vlast i smatraju da ce takvu vlast dobiti nakon novih izbora. Umesto da bude pionir reformi, ova stranka postaje fabrika afera, lazi i podvala, ne skrivajuci nameru da samostalno upravlja Srbijom - ocenio je Zarko Jokanovic, potpredsednik IO Nove demokratije, na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

Veselinov: DSS udara u ledja

Vrbas - Demokratska opozicija Srbije ide "u razlaz sa Demokratskom strankom Srbije", ocekujuci da ce gradjani razumeti ovakav potez, izjavio je Dragan Veselinov, ministar poljoprivrede i lider Koalicije Vojvodina na sinocnjoj konstitutivnoj skupstini opstinskog odbora njegove stranke u Vrbasu. On je rekao da je DOS spreman na "preduzimanje radikalnih poteza prema DSS", odnosno na iskljucenje iz vladajuce koalicije i ponistenje njihovih 45 poslanickih mandata u republickom parlamentu uz "upotrebu svih zakonskih mogucnosti koje su na raspolaganju". Ostavku predsednika republickog parlamenta, Veselinov je ocenio kao dobar cin, i dodao da je "Marsicanin morao da ode zato sto DSS sistematski sprovodi politiku udaraca u ledja". On je naglasio da u DOS-a postoji veoma cvrsto jezgro koje ce braniti vlast stecenu na izborima i da treba izdrzati do 2002. godine kada stize obecani kapital u Srbiju. (Beta)

Micunovic: Za kompromis u DOS

Beograd - Dragoljub Micunovic, predsednik Demokratskog centra, izjasnio se protiv oduzimanja mandata poslanicima Demokratske stranke Srbije i najavio da ce se zaloziti za smirivanje situacije u vladajucoj koaliciji. Na pitanje kako ce se DC izjasniti ako na Predsednistvu DOS, ipak, bude raspravljano o oduzimanju mandata, Micunovic je odgovorio da ce njegova partija glasati protiv oduzimanja mandata DSS. On je na jucerasnjoj konferenciji za novinare kazao da ne veruje u mogucnost prenosenja krize sa republickog na savezni nivo i zalozio se za resavanje problema dijalogom. "Moramo naci zajednicki jezik i razgovarati sa DSS kako bismo resili probleme. Sve stranke moraju uciniti maksimalan napor da bismo se uzdigli iznad stranackih interesa", rekao je lider DC i podsetio da su partije dobile mandate u okviru koalicije DOS.

LORD RASEL-DZONSTON: Srbiji je vazan nacionalisticki narcizam vodja

Strazbur - Konstatujuci da je 2001. godina bila "losa za ljudska prava" jer je tokom ove godine "suvise mnogo ljudi, sirom sveta, i dalje bilo ugnjetavano, proganjano, muceno i ubijano", lord Rasel-Dzonston, predsednik Parlamentarne skupstine Saveta Evrope, navodi na pocetku izjave povodom 10. decembra, medjunarodnog Dana ljudskih prava, da je u Kini "smrtna kazna ubila hiljade ljudi", dok je u SAD na isti nacin ubijeno manje, "ali jos uvek mnogo ljudi".

U Evropi je 2001. godina bila, takodje, losa. U Ceceniji su ljudski zivoti "i dalje jeftini, a ljudska prava jos jeftinija", Makedonija se primakla "ivici etnickog rata", na Kosovu je nastavljeno nasilje, a u Srbiji je "pravda jos uvek manje vazna od nacionalistickog narcizma njenih vodja".

Zarko Puhovski na tribini o poverenju i pomirenju u Novom Sadu 

Srbima prognanim iz Hrvatske treba vratiti stanarsko pravo

Novi Sad - Predsednik Hrvatskog helsinskog odbora za ljudska prava Zarko Puhovski izjavio je da veliki broj Srba iz Hrvatske nije mogao da iskoristi stanarsko pravo iz objektivnih razloga i ocenio da tim ljudima treba dati priliku da ga iskoriste. "Ne sporimo da su ta prava prestala, ali upozoravamo na to da je jedan broj ljudi zbog objektivnih okolnosti, dapace, mnogi od njih zbog onoga sto bi se pravno zvalo krajnjom nuzdom, opasnosti po zivot, nisu mogli ta prava iskoristiti zato sto nisu postojale komunikacije izmedju Jugoslavije i Hrvatske, a mnogi su od njih bili prognani u SRJ odnosno u RS", rekao je Puhovski u Novom Sadu. Puhovski je preksinoc u Novom Sadu ucestvovao na prvoj u seriji tribina "Razgovori o poverenju i pomirenju", koju organizuje novosadski Humanitarni centar za integraciju i toleranciju.

hronika vesti (arhiva)

Copyright by NSPM