Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

Hronika

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika 7. dec. 2001.

 

hronika vesti (arhiva)

 

 

Blic, 7. dec. Maršićanin podneo ostavku

Zoran Đindic: Moguce iskljucenje DSS iz DOS 

Dragan Maršićanin: „Đinđić želi raspad države“

Branko Pavlovic: Treba smeniti 12 ministara

Vreme, 6.dec. 2001.: Slučaj Novaković

Parlamentarne stranke

Feral, Limunova posta

Danas, Kolumna Natase Odalovic

Blic, 7. dec. Maršićanin podneo ostavku

Maršicanin je od predsedavajuceg Rodoljuba Šabica zatražio rec i za govornicom izjavio: - Podnosim neopozivu ostavku da bi se vec jednom završila ova prica. Pošto niste u stanju da me smenite i da sprovedete valjanu proceduru evo ja sam podnosim neopozivu ostavku, da bi smo prestali da sramotimo ovu instituciju.

Maršicanin je rekao da su „nepomirljive“ koncepcije DSS i ostalih partija u DOS-u, jer Vlada Srbije „ne želi da parlament bude stariji od nje što je koncept potpuno jednak konceptu vladavine Slobodana Miloševica“. On je ocenio da „politicko nasilje i apsolutisticka vladavina mogu dovesti do iskljucenja DSS iz DOS, ali da bi to dovelo do ozbiljnijeg produbljivanja državne krize i regiona“.

- U slucaju da DSS bude iskljucena iz srpskog parlamenta, otvorila bi se ne samo politicka i parlamentarna, nego i državna kriza koja bi imala posledice po stabilnost citavog regiona. Ukoliko bi do takvog poteza došlo, direktno bi bio ugrožen opstanak zajednicke države Srbije i Crne Gore i stabilnost Balkana - rekao je Maršicanin.

- DOS neće dozvoliti da se sutra desi ono što se juče desilo u Irigu gde su lokalnu vlast formirale SPS, SRS i DSS. Pobedićemo vas na glasanju i nećemo dozvoliti da vratite u Srbiju one manire i vrednosti koje su vladale proteklih deset godina - rekao je Jovanović i dodao da je DSS više puta prekršila koaliconi dogovor DOS. On je optužio je DSS da su „destabilizovali vlast u zemlji proizvođenjem brojnih afera“ i da su „otišli suviše daleko od prioriteta koje je DOS postavio pri preuzimanju vlasti“.

- DSS je konstantno izbegavala odgovornost za političke poteze koje je DOS zajednički vukao, stalnom proizvodnjom afera degradirala je novu vlast i stupila je u otvorenu koaliciju sa strankama koje su naši ogorčeni politički protivnici - naglasio je Jovanović

On je optužio lidera DSS i predsednika SRJ Vojislava Koštunicu da je „destabilizovao društvo u SRJ, tako što se protivio izrucenju Slobodana Miloševica Haškom tribunalu, iako je znao za tu odluku“.

- Ne govori se ovde o smeni Maršicanina, vec o pokušaju uspostavljanja diktature izvršne vlasti - dodao je Mihajlov.

Zoran Đindic, predsednik Vlade Republike Srbije, juce najavio 

Moguce iskljucenje DSS iz DOS 

BEOGRAD - Premijer Srbije Zoran Đindic rekao je juce da još nije vreme odlucivanja da li ce DSS ostati u DOS vec se za sada „zaustavljamo na pitanju poverenja predsednika Skupštine Srbije koji ce biti smenjen zato što nije na strani parlamentarne vecine koju treba da predstavlja“. Prema njegovim recima, DSS u narednih nekoliko dana treba da se opredeli da li je definitivno protiv skupštinske vecine i da li time zauzima ulogu klasicne opozicije, na osnovu cega ce se na sednici Predsedništva DOS odluciti o daljem ucešcu DSS u DOS.

- Ako se stvar bude zaoštrila, neminovno cemo doci do te tacke i videti kakav ce biti rezultat, a ja ne bih da želeo da predvidam rezultat izjašnjavanja predsednika stranaka koje su se udružile u DOS o tom pitanju - rekao je Đindic. Prema njegovim recima, ukoliko Predsedništvo DOS dvotrecinskom vecinom odluci da DSS ne može da ostane u DOS, posledica takve odluke bice i gubitak mandata DSS u Skupštini, kao i gubitak ostalih prava i privilegija. Đindic je najavio da bi sednica Predsedništva DOS mogla da bude održana za vikend ili sledece nedelje.

- Ova Vlada nije uradila mnoge stvari, ali optužiti da je ona protiv saradnje sa Haškim tribunalom, znaci imati bujnu maštu - rekao je Đindic.

Dragan Maršićanin oštro kritikovao premijera Srbije

„Đinđić želi raspad države“

BEOGRAD - Dragan Maršićanin izjavio je juče da su za stvaranje parlamentarne i političke krize u zemlji krivi DS i njen predsednik Zoran Đinđić. Na konferenciji za novinare održanoj pre početka jučerašnjeg zasedanja republičkog parlamenta Maršićanin je rekao da je obrazloženje predloga za njegovu smenu nekorektno napravljeno jer se iz njega ne vidi koje bi štetne posledice prouzrokovao njegov ostanak na funkciji predsednika parlamenta.

Prema njegovim rečima najvažnije su okolnosti u kojima je zahtev podnet i ciljevi koji se time žele postići. - Stvaranje krize odgovara onima koji zaustavljaju ustavno preuređenje odnosa Srbije i Crne Gore i preuzimaju sve da se zajednička država raspadne, a to su DS i Đinđić. Ovim se kriza još više produbljuje i ulazimo u opasan konflikt sa međunarodnom zajednicom, koja nam upravo sada pomaže u očuvanju države i uređivanju odnosa sa Haškim tribunalom - objasnio je Maršićanin i precizirao da se DSS našla na udaru Đinđića od trenutka, kada je obelodanjeno da DSS priprema Predlog zakona o saradnji sa Haškim tribunalom. On je optužio Đinđića da stvara „državu bezakonja i kriminala“.

Na pitanje novinara da i sada poslanicima DSS u republičkom parlamentu mogu biti oduzeti mandati, on je odgovorio da bi takvo nasilje moglo biti jedan od načina da se sačuva republička vlada, ali da bi se tako oduzeli i mandati građanima koji su za poslanike DSS glasali. Kada je reč o eventualnom zahtevu DSS za smenu vlade, Maršićanin je rekao da pošto je Đinđić raskinuo koalicioni sporazum i to pitanje sada može stići na dnevni red, ali ne iz revanšističkih razloga već zato što, kako je rekao, republička vlada ne ispunjava svoje obaveze.

- Ovo je verovatno moje poslednje istupanje kao predsednika republičkog parlamenta i mogu reći da je skupština sada u gorem stanju nego što je bila u trenutku kada smo u nju ušli - rekao je Maršićanin..

Branko Pavlovic: Treba smeniti 12 ministara

 Ideja da se Demokratskoj stranci Srbije oduzmu poslanicki mandati na listi koja se zvala „dr Vojislav Koštunica - DOS“ direktan je uvod u takvu eskalaciju napetosti u Srbiji koja bi aposlutno blokirala sve druge procese u zemlji. To je potpuno pogrešna politicka procena. Tako se ne rešavaju stvari, a i mi nemamo pravo na to - ocenjuje u razgovoru za „Blic“ Branko Pavlovic, potpredsednik Socijaldemokratske unije i poslanik DOS u republickom parlamentu.

- Najgore je ako se komunikacije prekinu. Nadam se da ce prevladati razum i da cemo u formalnom smislu svi ostati poslanici u Skupštini Srbije. U nekom drugom smislu, DOS nece postojati.

Problem je u tome što se, kada DS i DSS idu u „ovu medusobnu tucu“, blokira bilo kakav racionalni razgovor o problemima.

Svi koji misle da se može glasati tudom karticom nisu svesni da zagovoraju ideju „cilj opravdava sredstvo“.

Vreme, 6.dec. 2001

Slucaj Novakovic

Satnica je gotovo neverovatna – Zakon o radu je usvojen oko 13.15, a covek vec u 16.30 cak u Solunu, gde drži konferenciju za štampu. Ako je tako brzo stigao u Solun, kako je tako brzo sakupio novinare!? Stvar se još više komplikuje tvrdnjom Dejana Mihajlova iz DSS-a da iz Beograda tog popodneva nije bilo letova za Solun. Na to su mu poslanici DOS-a odgovorili da je covek mogao da odleti i privatnim avionom. Agencija Beta u ponedeljak u 20:27 emituje rezultat svog proveravanja – iz Beograda ponedeljkom nema redovnih letova za Atinu i Solun, a nije prijavljen ni bilo kakav vanredan, vladin ili privatni let. TV Studio B i TV YU Info objavljuju slicna saznanja. Odbor se proglasio nenadležnim da utvrduje cinjenice ovoga tipa. Novakovic se ne pojavljuje u utorak na jutarnjoj sednici odbora. 

Još veca magla pada kad su u utorak u podnevnoj pauzi novinari u skupštinskom hodniku konacno opkolili "krunskog svedoka" Novakovica. Na pitanja kad je otišao u Solun, ima li kartu, on ponavlja ocekivanu pricu koja zvuci prilicno uvežbano – nece da se bavi detaljima, glasao je, bio u sali, hodnicima i restoranu, svi su mogli da ga vide, a o detaljima, još jednom kaže, nece da kaže ništa, dosta je toga da se nevini ljudi brane od lažnih optužbi; nije uspeo pokušaj DSS-a da zaustavi reforme, o detaljima nece govoriti, hvala lepo... Maršicanin na to komentariše: "Zašto nam ne zapuši usta i ne kaže kojim je avionom odleteo u Solun? Nema aviona!"

Parlamentarne stranke

Redni broj Naziv stranke Broj mandata

1 Demokratska stranka Srbije 45

2 Demokratska stranka 44

3 Socijalisticka partija Srbije 37

4 Srpska radikalna stranka 23

5 Stranka srpskog jedinstva 10

6 Gradanski savez Srbije 9

7 Nova demokratija 9

8 Socijaldemokratija 9*

9 Nova Srbija 8**

10 Demohrišcanska stranka Srbije 7

11 Demokratska alternativa 6

12 Liga socijaldemokrata Vojvodine 6

13 Savez vojvodanskih Madara 6

14 Pokret za demokratsku Srbiju 5

15 Demokratski centar 4

16 Koalicija Vojvodina 4

17 Reformska demokratska stranka Vojvodine 4

18 Socijaldemokratska unija 4

19 Partija srpskog progresa 2

20 Sandžacka demokratska partija 2

21 Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata 1

22 Demokratska zajednica vojvodanskih Madara 1

23 Liga za Šumadiju 1

24 Seljacka stranka Srbije 1

25 Srpski pokret otpora – demokratski pokret 1

26 Ujedinjena penzionerska stranka 1

27 Narodna demokratska stranka Slobodana Vuksanovica***

*Vodi se spor oko toga koje je krilo Socijaldemokratije legalno, jednom poslaniku SD oduzet mandat u korist SDU; **Jedan podneo ostavku; ***Novoformirana, sa tri poslanika, ali PDS preduzima korake da se mandati oduzmu, jedan u korist PDS-a, a dva u korist DOS-a

 

 

Feral, Limunova posta

Jugoslavenski ministar Svilanovic govori da se za zlocine u Vukovaru treba stidjeti i pokajati. Pa šta ceka? Svila - Odvažna 17 

Možda on nije mislija samo na srpske zlocine.

Kad cemo dobit rezultate onoga popisa stanovništva od prije 4 miseca? Jole - Zadrškina 19 

Kad broj Srba svedemo na razumnu miru.

Danas, 7. dec. 2001. Kolumna Natase Odalovic

Marsicanin - umeren, hipertolerantan, dostojanstven i u najstrasnijim situacijama. Covek koji je imao snage, srca i pameti da posle najdegutantnijeg sikaniranja koje je doziveo od Seselja, istog, samo pet minuta kasnije, pred novinarima, nazove gospodinom! Tada sam bila najponosnija na naseg predsednika parlamenta gospodina Dragana Marsicanina, blagorodnog i pristojnog coveka...

Cak ni Vuk Draskovic (uz sve njegove mane dok je kratko bio na vlasti), ni u vreme svog najodvaznijeg opozicionarstva pa do danas, nikada nije rekao "ja i jedino ja i jedino SPO!"(link) Draskovic, koji je i po svojoj epskoj i spisateljskoj vokaciji sklon preterivanju, a Dragan Marsicanin taj, za mene do pre nekoliko dana, najplemenitiji lik srpskog parlamenta dozvolio je sebi takav skandal. Neocekivano i porazavajuce za sve nas.

hronika vesti (arhiva)

 

Copyright by NSPM