Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

Hronika

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika 4. dec. 2001.

hronika vesti (arhiva)

Zoran Djindjic za Zidojce cajtung 

Poslanicka kartica na poslugu?

Pozeljnija zakonska izrucenja Tribunalu

BLUIT: Zahtevamo izrucenje Mladica

Karadzic treba da se preda

Batic: Redefinisati odnose u DOS

Danas, 4. decembar 2001.

Zoran Djindjic za Zidojce cajtung 

Srbija vuce Balkan u Evropu

Minhen - Premijer Srbije Zoran Djindjic izjavio je za nemacki dnevnik Zidojce cajtung da od medjunarodne finansijske podrske Srbiji zavisi sudbina citavog regiona Balkana, jer ona moze vuci citav region u pravcu Evrope.

"U svojoj domovini Djindjic vazi za coveka Zapada, a na Zapadu uvek imaju sluha za njega i u tome lezi velika sansa mladog darovitog politicara sa Balkana", pise Zidojce cajtung u uvodu intervjua sa srpskim premijerom. "Ono sto smo dobili od sveta je pre svega humanitarna pomoc. Dobili smo novac za struju, lekove, ali ne i za privredu. Ove godine nije bilo ozbiljnih investicija iz inostranstva", rekao je Djindjic. Srpski premijer je podsetio da je pre preokreta u Beogradu razgovarano sa vise vlada, izmedju ostalog i sa americkom, sta se to ljudima moze obecati ako opozicija preuzme na sebe rizik da svrgne Milosevica. "Tada nam je receno: sigurno dobijate milijardu dolara. Mi smo preneli narodu - ako se resimo Milosevica moci cemo odmah da se pobrinemo za radna mesta, skole i bolnice. Onda je dosao preokret 5. oktobra 2000. godine a potom je pocelo da se taktizira. Stalno nam se postavljaju uslovi. Narod je bio razocaran". Djindjic smatra da socijalno nezadovoljstvo nece ugroziti promene u Srbiji. "Situaciju drzimo pod kontrolom. Opasnost se krije na drugom mestu. U pitanju nije samo Srbija. Bez podrske bismo mogli da izgubimo ulogu katalizatora za citav balkanski region. Rumunija, Bugarska, Makedonija, Bosna, Hrvatska, Albanija - to nisu zemlje u ekonomskom zamahu. Ako Srbija sada izgubi polet onda vise nece biti nijedne zemlje koja bi mogla da posluzi kao lokomotiva. U tom slucaju gubimo istorijsku sansu. Ali ako Srbija ostane u zaletu onda ce ona vuci ceo region u pravcu Evrope". Odgovarajuci na pitanje da li sa predsednikom Jugoslavije Vojislavom Kostunicom i dalje deli isto polaziste, srpski premijer je rekao: "Nas zajednicki cilj jeste da Srbiju dovedemo u Evropu. Medjutim, mi imamo razlicite predstave o tom putu. Kostunica i njegovi ljudi smatraju da mogu da ostvare taj cilj, a da za njega ne plate cenu - ekonomske reforme i saradnje Jugoslavije sa Haskim tribunalom", rekao je Djindjic, ocenjujuci takvu politiku kao neodgovoran populizam. Premijer Djindjic je rekao da ce Srbija hladne glave docekati eventualnu odluku Crnogoraca da proglase nezavisnost, sto je - kako je dodao - izuzetno veliki napredak, posle 200 godina drzavnih i nacionalnih kriza na Balkanu. "Necemo primeniti silu da bismo ih zadrzali. Ako hoce da idu, treba da idu", rekao je Djindjic. Na opasku novinara da bi to bio kraj Jugoslavije, srpski premijer je kratko odgovorio: "Da, ali to nije kraj sveta"

Rizici nezavisnog Kosova

"Nezavisno Kosovo bi dovelo do podele Makedonije i ugrozilo koncept multietnicke Bosne", upozorio je Djindjic i dodao: "Osim toga, kosmetski Albanci bi imali problema na putu u Evropu ako bi u buducnosti imali Srbiju za protivnika. Ostali bi im Albanija i Jadransko more. U tom slucaju bi mogli da plivaju do Evrope".(Tanjug)

Poslanicka kartica na poslugu?

Predsednik Skupstine Srbije Dragan Marsicanin povukao je juce posle podne raniju odluku o ponistavanju glasanja o Predlogu zakona o radu u nacelu, jer kako je obrazlozio, nema dovoljno materijalnih dokaza da se glasanje ponisti.

Nakon prve pauze Marsicanin je na predlog sefa poslanickog kluba DSS Dejana Mihajlova ponistio prepodnevno glasanje o Predlogu zato sto je, navodno, neko glasao u ime Borislava Novakovica (DOS) koji nije prisustvovao jucerasnjoj sednici. 

Mihajlov je kazao da je proverom DSS utvrdila da je Novakovic u Solunu i da se u zemlju vraca tek u cetvrtak. Prepodne, posle neizvesne rasprave, poslanici su u neuobicajeno punoj sali usvojili u nacelu Vladin Predlog. Od 228 prisutnih, "za" je glasalo 115 poslanika DOS, "protiv" je bilo 108 predstavnika opozicije (SPS, SRS i SSJ) kojima su se pridruzili i poslanici DSS. Cetiri poslanika (tri iz PDS, koji su se odvojili od Momcila Perisica, i jedan iz DC), uzdrzali su se od glasanja, a jedan nije glasao...

Dragan Milovanovic ocekuje da ce zakon biti definitivno usvojen za par dana. Ovom epilogu prethodila je prepodnevna rasprava iz koje se mogao naslutiti prvi nagovestaj kompromisa. "Nogu je povukao" predsednik Skupstine Dragan Marsicanin, izjavivsi za govornicom da nije istina da je DSS protiv reformi, niti da je zakon los, vec da je potrebno doneti dobar reformski zakon, a ne bilo koji. Prema njegovim recima, "DSS bi mogla u celini da se izjasni za zakon, ali zavisi od Vlade da li ce i dalje biti tvrdoglava". Na to je za skupstinskom govornicom ministar Milovanovic odgovorio: "Nismo tvrdoglavi", i saopstio da su gotovo svi amandmani DSS prihvaceni. Ostao je sporan samo clan 105.

Pozeljnija zakonska izrucenja Tribunalu

Prema Gunaru Vigandu, portparolu Komisije za spoljne poslove, dr. Kostunica je rekao Romanu Prodiju da ce zakon da bude gotov "krajem ove ili pocetkom naredne godine". Vigand je dodao da su ‘pitanja svih optuzenih za ratne zlocine bila spomenuta u razgovorima jugoslovenske i evropske strane" Sa svoje strane, odgovarajuci na novinarsko pitanje o tome da li se general Ratko Mladic nalazi u Jugoslaviji, predsednik Kostunica odgovorio je da, koliko on zna, "Mladic nije u Jugoslaviji".

BLUIT: Zahtevamo izrucenje Mladica

Pancevo - Izjava neimenovanog srpskog izvora agenciji Rojters da se general Ratko Mladic nalazi u Beogradu potvrdjuje nase informacije o njegovom boravistu, sto pokazuje da SRJ ne izvrsava svoje obaveze da preda sve optuzene pred sudom u Hagu - izjavio je za RTV Pancevo Grejem Bluit, zamenik glavnog tuzioca Tribunala u Hagu. - Glavni tuzilac ima informacije ne samo da je Mladic u Beogradu vec da ga cuvaju i telohranitelji placeni iz drzavnog budzeta. Zbog toga, glavni tuzilac zahteva da Mladic odmah bude predat Tibunalu - rekao je Bluit i dodao da bi u slucaju dalje nesaradnje SRJ sa Haskim tribunalom glavni tuzilac mogla ponovo da podnese izvestaj Savetu bezbednosti UN.

Karadzic treba da se preda

Mladen Ivanic, premijer Republike Srpske, pozvao je bivseg predsednika RS Radovana Karadzica i bivseg komandanta vojske RS Ratka Mladica da se predaju Haskom tribunalu. "Kada bih ja bio jedan od te dvojice ljudi, stavio bih se na raspolaganje Haskom tribunalu, jer ako neko veruje u nesto, on treba da brani svoje ideje do kraja", Izjavio je Ivanic televiziji Federacije Bosne i Hercegovine. Premijer RS je takodje rekao da je izdao naredjenje policiji da pronadje i stavi na raspolaganje Haskom tribunalu 10 osoba, koje su na javnoj optuznici ovog suda. On je, medjutim, kritikovao, kako je rekao, cinican nacin na koji je od RS zahtevano da uhapsi Karadzica i Mladica.

Batic: Redefinisati odnose u DOS

Beograd - Predsednik Demohriscanske stranke Srbije Vladan Batic zatrazio je juce u ime svoje partije da se sto hitnije redefinisu odnosi u DOS, "da se vidi sta je ostalo". Baticev stav je da DOS treba sacuvati sve dok se ne sprovedu sistemske reforme i stvori demokratska klima u drustvu. "Ali, sada je vec vidljivo da u okviru DOS postoje dve divergentne struje: reformska i anahrona", konstatovao je Batic. On je izrazio zadovoljstvo sto je Haski tribunal pokrenu istragu protiv lidera OVK koja bi, smatra Batic, trebalo da rezultira podizanjem optuznica protiv Hasima Tacija i Ramusa Hajradinaja. "Oni se moraju iskljuciti iz politickog zivota Kosova, a medjunarodna zajednica mora da shvati da njih dvojica nisu Robin Hud i Mali Dzon, vec obicni teroristi", dodao je Batic. Kao clan Komisije za ispitivanje uzroka protesta "crvenih beretki", Batic je najavio da ce uskoro Vladi biti podneti rezultati istrage. Milan St. Protic, predsednik Politickog saveta DHSS, rekao je da ce ova stranka nastaviti da forsira svoju inicijativu za raspisivanje referenduma i u Srbiji o drzavno-pravnom statusu. "Sproveli smo anketu u beogradskim opstinama koja pokazuje da preko dve trecine ispitanika smatra opravdanim nasu inicijativu", zakljucio je Protic. Dolazak Nade Kostic, direktora bolnice "Dragisa Misovic" i bivseg republickog ministra zdravlja u redove DHSS, Protic je ocenio kao veliko pojacanje.

hronika vesti (arhiva)

Copyright by NSPM