Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

Hronika

Linkovi

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika 29. dec. 2001.

hronika vesti (arhiva)

Miroljub Labus o ponudi nacelnika GŠ: Ja bih prihvatio ostavku Pavkovica

Svilanovic: Put ka Evropi samo uz saradnju sa Hagom

Batic: Amerikanci nas još uslovljavaju

Miroljub Labus o ponudi nacelnika GŠ

Ja bih prihvatio ostavku Pavkovica 

BEOGRAD - Savezna vlada ce lojalno prihvatiti odluku Vrhovnog saveta odbrane i obavljace svoju funkciju u odnosu na Vojsku Jugoslavije, ukljucujuci i kontrolu nad upotrebom sredstava koje ona troši, rekao je na jucerašnjoj konferenciji za štampu potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus, isticuci da bi, da je bio u takvoj prilici, prihvatio Pavkovicevu ostavku, jer za to postoji više razloga nego da se ona odbije.

- Smatram da Savezna vlada i Ministarstvo odbrane moraju da kontrolišu novac koji troši VJ, a Pavkovic je tome prepreka. Prihvaticemo odluku, ali necemo odustati od ove kontrole, precizirao je Labus.

Tema Haga se vraca na dnevni red svaka tri meseca, jer je guramo pod tepih. Moraju postojati pravna pravila o saradnji sa Tribunalom, naglasio je Labus, po cijem mišljenju je Uredba Savezne vlade o tome bila dobra, ali ju je nažalost Ustavni sud poništio.

- Problem je što DSS i SNP teško mogu da prihvate takva pravila, ali ispod tog problema mora konacno da se podvuce crta, za šta upravo sada imamo šansu, a to znaci da jedan broj slucajeva treba da se rešava pred Tribunalom, a drugi pokrene pred domacim sudovima. Bez obzira na to što ima osnova za primedbe na rad Tribunala, a Miloševicev slucaj je za to tipican primer kako ne treba da se radi - pošto je prvo podignuta optužnica, a posle se traže dokazi- ovaj problem moramo da skinemo s leda, jer ce u suprotnom vec u martu on pasti na teret Republicke vlade. Ali tada ce odgovornost za to morati da ponesu oni koji su ga gurnuli na leda Republicke vlade, rekao je Labus.

Govoreci o redefinisanju odnosa u jugoslovenskoj federaciji, kao dobar znak Labus je istakao cinjenicu da razgovori nisu prekinuti, a kao loš to što su ekspertski timovi tako sastavljeni da nikada nece moci da se dogovore. Slicno je i s crnogorskim referendumom, u pogledu cijeg održavanja je Labus skeptik, pošto u Crnoj Gori nece moci da se postigne dogovor o njegovim uslovima. Postoje u stvari dve opcije- da se kriza produži do kraja naredne godine i reši kroz crnogorske predsednicke izbore, ili da se nade kompromis u redefinisanju federacije, rekao ja Labus, po cijem mišljenju je ovo drugo izglednije.

O krizi u DOS-u

- Kriza u DOS-u ima negativne posledice, jer otežava postizanje sporazuma za Crnom Gorom, slabi pregovaracku poziciju Srbije, ugrožava sprovodenje reformi za koje je potreban politicki konsenzus i smanjuje medunarodni ugled zemlje u svetu. Situacija se polako smiruje, a ponašanje DSS u poslednje vreme (glasanje za budžet i druge zakone u parlamentima) pokazuje da ova stranka nastoji da obnovi poverenje, rekao je Labus najavljujuci za drugu ili trecu nedelju januara nastavak razgovora u DOS-u, kako bi se usvojila politika za 2002. godinu koja ce se zajednicki sprovoditi.

Nikom iza leda

- Mi još imamo volje da placamo trideseti kadrovski centar i smatramo da ova saradnja ne ugrožava stabilnost BiH, niti je uperena protiv nje, niti može u vojnom smislu da destabilizuje Vojsku BiH, tim pre što je ona bolje opremljena od Vojske RS. To je pitanje principa i da li se krši Dejtonski sporazum. Ne postoje tajne, ne radimo ništa iza leda medunarodne zajednice i to mora principijelno da se reši, rekao je Labus.

 

Svilanovic o zadacima diplomatije u narednoj godini 

Put ka Evropi samo uz saradnju sa Hagom 

BEOGRAD - Ciljevi spoljne politike SRJ u narednoj godini su clanstvo u Savetu Evrope i Partnerstvu za mir, kao i zapocinjanje pregovora o sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji sa EU u drugoj polovini godine, za koji ocekujem da bi mogao biti potpisan pocetkom 2003. godine.

Ovi ciljevi su realni ako nastavimo saradnju s Hagom, rešimo odnose u federaciji i dosledno nastavimo proces reformi - rekao je jugoslovenski ministar spoljnih poslova Goran Svilanovic.

On je na jucerašnjoj konferenciji za novinare u SMIP-u rekao da je saradnja sa Medunarodnim sudom za ratne zlocine naša trajna obaveza i da "to prvenstveno znaci da ce osobe protiv kojih je podignuta optužnica biti procesuirane, najverovatnije, pred Haškim sudom".

- Ocekujemo da, ukoliko te osobe budu ohrabrene od strane Vlade da se pojave u Hagu, da brane svoja prava i da onda uživaju podršku Vlade u tom nastojanju - rekao je on.

Sumirajuci rezultate jugoslovenske spoljne politike u 2001. godini, Svilanovic je istakao da su ispunjena obecanja o ukidanju sankcija, uspostavljanju i obnavljanju diplomatskih odnosa sa susedima i drugim državama i o vracanju Jugoslavije u medunarodnu zajednicu.

- Nije dobro što Novu godinu docekujemo bez ambasadora u Vašingtonu, ali za to još ne postoji pun politicki dogovor. Nadam se da ce novim ustavom biti regulisano i pitanje imenovanja ambasadora, u cemu bi parlament trebalo da ima vecu ulogu - naglasio je on.

On je rekao da ce Vladi predložiti ratifikaciju Dejtonskog sporazuma i izrazio i nadu da ce 2003. godine SRJ doci pod šengenski kišobran što se tice režima viza.

Citajte pažljivije

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika SRJ da ce nacelnik GŠ VJ Nebojša Pavkovic ostati na toj funkciji, Svilanovic je odgovorio: - Ako pažljivo procitate izjavu predsednika Koštunice, videcete da je on rekao da ce general Pavkovic na toj funkciji ostati za sada.

 

Batic: Pred DOS-om ima mnogo posla 

Amerikanci nas još uslovljavaju 

BEOGRAD - Ostajemo cvrsto u DOS-u, ne pokušavajuci da izvucemo neku korist. Koalicija ima još posla, ostalo je neispunjenih obecanja, treba da stvorimo pravnu državu gde ce život biti dostojan coveka. Povratak veronauke u škole delo je naše stranke, resornog ministra i pomocnika - izjavio je Vladan Batic, predsednik DHSS-a, na jucerašnjoj konferenciji za novinare, dodajuci da mu je cast što je ministar u prvoj demokratskoj vladi posle 83 godine.

Sumirajuci rezultate, Batic je rekao da je zadovoljan što stranka ima 35.000 clanova i 145 opštinskih i gradskih odbora.

On je kao dogadaje koji su obeležili 2001. godinu naveo formiranje demokratske vlade, hapšenje pa izrucenje Miloševica i napad terorista na SAD.

Prema recima Milana St. Protica, predsednika Politickog saveta DHSS-a, veliki uspeh je priznanje Vladi na rešavanju krize na Kosmetu, rešenje statusa u Svetskoj banci i MMF-u i uspešni pregovori s Pariskim klubom.

- Nismo uspeli da izademo iz politike uslovljavanja, pre svega SAD. Gorko je zazvucao zakon Kongresa. Ulazak u SE i Partnerstvo za mir bice teži, a preterani optimizam mogao bio skupo da nas košta. Sve ce se i dalje vrteti oko Haškog tribunala - predvida Protic.

S Pavkovicem nikako

- Ulazak u Partnerstvo za mir je nemoguce s Pavkovicem. Još cemo se cerati ko ce biti novi nacelnik GŠ. Cudi me raskorak u izjavama predsednika SRJ i ministra Svilanovica. Naše snage treba da se prilagode situaciji u državi i finansijama. Ako se razidemo s Crnom Gorom, Srbija ce da nasledi prethodnu državu i to nece za nju biti veliki izazov - rekao je Protic.

hronika vesti (arhiva)

 

Copyright by NSPM