Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

Hronika

Linkovi

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika 27. dec. 2001.

hronika vesti (arhiva)

Zoran Đindic, premijer Srbije, o rekonstrukciji Vlade, odnosima sa DSS, Crnoj Gori i osumnjicenima za ratne zlocine 

Vecina optuženih dogodine u Hagu

BEOGRAD (Beta) - Premijer Srbije Zoran Đindic izrazio je ocekivanje da ce se do kraja iduce godine vecina optuženih jugoslovenskih državljana naci pred Haškim tribunalom.

- U razgovoru sa tim ljudima treba da razjasnimo zbog cega se oni ne bi dobrovoljno pojavili u Hagu uz garancije države Srbije - rekao je Đindic agenciji Beta. On je rekao da „nema mehanickog principa“ po kojem ce gradani Srbije biti izruceni Haškom tribunalu.

- Nema spiska po kojem mi u nekim intervalima treba da šaljemo optužene u Hag. Postoji onaj zvanicni spisak sa pet optuženih od kojih je jedan vec u Hagu i sporedni spisak od 15 optuženih od kojih su dvojica ili trojica u Hagu - rekao je Đindic. On je rekao da svaki od optuženih pred Haškim tribunalom ima šansu da se dobrovoljno prijavi tom sudu i da, uz garanciju Vlade Srbije, posle osnovnog saslušanja, bude pušten da se brani sa slobode.

- Ako optuženi smatraju da nema dokaza protiv njih, ne vidim što se ne bi sami predali i oslobodili i Vladu i sebe ogromnog pritiska. Sa druge strane, ako smatraju da postoje dokazi protiv njih, zašto bi ih neko štitio i zašto ne bi svi bili prosledeni u Hag - rekao je Đindic. Upitan šta ce biti sa predsednikom Srbije Milanom Milutinovicem, Đindic je rekao da ce predsednicki izbori biti na jesen 2002. godine i da ce, ako ne pobedi na izborima, Milutinovic biti obican gradanin na listi optuženih pred Haškim tribunalom“. Đindic nije iskljucio mogucnost da Milutinovic „svojom kooperativnošcu i aktivnostima izdejstvuje da bude skinut sa liste optuženih“.

Na pitanje da li je saradnja sa medunarodnom zajednicom i Haškim tribunalom bila glavna tacka sukoba sa jugoslovenskim predsednikom Vojislavom Koštunicom, Đindic je rekao da je to bio „inicijalni spor iz kojeg su generisani svi drugi sporovi“.

Govoreci o rekonstrukciji Vlade Srbije, Đindic je rekao da ona može da funkcioniše sve dok oni koji žele njenu smenu ne budu skupili 126 poslanika u Skupštini Srbije. Istakao je da su poslanici DSS i uopšte ta partija kao politicka snaga potrebni za promenu Ustava Srbije, što je okarakterisao kao „istorijski cilj“.

- Rekonstrukcija vlade ne može biti tehnicki posao. Od mene se traži da sada neke ljude u Vladi žrtvujem zbog odnosa snaga. Ja to ne mogu da prihvatim, jer bi znacilo da trgujem. To bi stvorilo loš politicki moral u Srbiji i nisam pristalica te tehnike - rekao je Đindic. Kao najrealniju mogucnost za rekonstrukciju Vlade, on je naveo imenovanje novog ministra zdravlja i uvodenje ministarstva za ekologiju.

- Treca mogucnost je da se izvorni DOS ponovo uspostavi i da posle izvesnog vremena, sticanja novog poverenja, sa DSS analiziramo rad Vlade i nepristrasno strucno, bez podela i svada, potražimo nova rešenja - rekao je Đindic. Upitan da li on DSS smatra protivnikom ili saradnikom, Đindic je rekao da je ta partija „trenutno opozicija, a strateški saradnik“.

- Svako ko glasa u nacelu protiv zakona koje Vlada predloži je opozicija. DSS nastupa na taj nacin i to smatram neprirodnim. Prirodnije bi bilo da se nalaze u vlasti - rekao je Đindic.

O buducnosti zajednicke države Srbije i Crne Gore, premijer Srbije je rekao da je optimista i istakao da to pitanje treba da bude rešeno sredinom iduce godine. On se usprotivio crnogorskom predlogu o formiranju saveza dve nezavisne države Srbije i Crne Gore i to ocenio kao „licemerno“.

Premijer je priznao da je u oblasti pravosuda u Srbiji „najmanje uradeno“ i dodao da je za to odgovoran DOS u celini.

- Sa zebnjom gledam na iducu godinu kada bude došlo do privatizacije i kad se na sudovima nadu sporovi koji ce imati realni sadržaj finansijskih interesa. Koliko ce sudovi biti u stanju da nepristrasno sude, a ne da nas brukaju i da neki lokalni mocnici uticu na sudije, u sporovima u kojima ce se pojavljivati i strane kompanije i investitori - rekao je Đindic.

DSS u fazi traženja identiteta 

BEOGRAD (FoNet) - Republicki premijer Zoran Đindic izjavio je da je DSS „u fazi traženja svog identiteta“.

- Ako vidite sve njihove izjave o važnim pitanjima, one su od krajnjeg da - do krajnjeg ne, jedan kritikuje, drugi kaže da nije citao, a treci kaže da stvar nije loša - rekao je Đindic novinarima u Skupštini Srbije. Prema njegovim recima, „treba ih pustiti da se konsoliduju i da se užive u ulogu koju imaju“.

- Godinu dana je možda premalo vremena za to da shvate da su od jedne male opozicione kabinetske stranke postali velika važna stranka od cijih glasova zavisi promena Ustava - rekao je srpski premijer, dodajuci „da DSS u skladu sa tim položajem treba da definiše svoju odgovornost i svoje ponašanje“.

Upitan da li ce mesto predsednika Narodne skupštine biti vraceno DSS, Đindic je kratko odgovorio:

- Za sada nema razgovora na tu temu.

Vrlo malo stranih investicija 

Govoreci o socijalnom programu Vlade Srbije, Đindic je rekao da ove godine on nije mogao da bude primenjen zbog nedostatka novca, ali da je za iducu godinu u budžetu predvideno i to izdvajanje.

- Imali smo program formiranja tranzicionog fonda koji bi trebalo da obuhvati višak radnika koji bi išli na dokvalifikaciju i trening. Medutim, pojavio se problem finansiranja svega toga, jer smo izracunali da bi nam trebalo dve milijarde maraka za taj projekat - rekao je Đindic. Upitan koliko je stranih investitora ušlo u zemlju za godinu dana, Đindic je rekao da „ih je vrlo malo zbog toga što nije bio regulisan odnos sa Pariskim klubom“.

hronika vesti (arhiva)

 

Copyright by NSPM