Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

Hronika

Linkovi

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika 17. dec. 2001.

hronika vesti (arhiva)

Komentar dnevnika Danas

Goran Svilanovic zadovoljan izgradnjom odnosa sa susedima

Nenad Canak ponovo izabran za predsednika LSV

Prvi nacionalni seminar za demokratiju i gradjansko drustvo

Feral, Greatest Shits

Vesic: Đindic ponudio kompromis Koštunici

Komentar dnevnika Danas

Sokantno zaljenje

"Izrazavam iskrenu zalost zbog svega sto se dogodilo na ovim prostorima. Toponimi poput Vukovara, ili drugih mesta stradanja ostace zauvek upisani u srcima Hrvata. Na istoricarima je da objasne zasto se dogodilo to sto se dogodilo, a na politicarima je da ucine korak ka pomirenju, sto nece biti lako i za to ce biti potrebne godine", rekao je jugoslovenski sef diplomatije Goran Svilanovic posle susreta sa hrvatskim kolegom Toninom Piculom u Zagrebu. 

Svilanovic je za Srbe u Hrvatskoj i iz drugih delova bivse Jugoslavije zatrazio "razumevanje" jer je, po njegovoj proceni, strah nesto sto ljude nagoni na najvece zlocine. "U secanjima Srba su Jasenovac i neka druga mesta i to je ono sto ih je ucinilo manje ljudima nego sto je trebalo, i to je ono sto ih je navelo na zlocine", ocenio je Svilanovic. 

Izjava prvog zvanicnika postmilosevicevske Srbije koji je dosao u posetu Zagrebu, jednostavno, zvuci neverovatno; kao da citirane reci nije izgovorio predsednik Gradjanskog saveza Srbije (da se podsetimo), nego jedan od njegova dva prethodnika na funkciji ministra spoljnih poslova, Vladimir Jovanovic, ili Zivadin Jovanovic. Svilanovicevo pominjanje Jasenovca u kontekstu "izrazavanja zaljenja" skandalozno je i sokantno, podseca na najstrasnije dane sovinisticke ratnohuskacke propagande u kojoj je opravdanje za sva zlodela nalazeno pod geslom "a sta su tek oni nama radili". 

Grubi je falsifikat da su za tacnu ocenu invazije Jugoslovenske narodne armije i svekolikih paravojski na Vukovar neophodni istoricari. Potrebni su politicari koji ce hrabro i posteno podsecati na istinske uzroke i generatore rata, sumanutu politiku olicenu u Slobodanu Milosevicu i njegovim satrapima, podrzanu, nazalost, od vecinskog dela srpskog naroda. Da li su nam i za rasvetljavanje hladnjaca i masovnih grobnica, odnosno kaznjavanje krivaca za masovne likvidacije civila, neophodni istoricari!

 Goran Svilanovic narugao se hrvatskom narodu. Ponizenje i stid osecanja su koja nakon njegove posete Zagrebu prozimaju ono sto se poslednjih deset godina 20. veka s ponosom nazivalo druga Srbija, neformalni antiratni savez kojem je pripadao i Goran Svilanovic. Dva su pitanja koja se namecu posle Svilanovicevog boravka u Zagrebu. Sta ce nam obrazovani sef diplomatije kad u susednoj drzavi varira svetonazor svakog nakupca sa kvantaskih pijaca diljem Srbije. I sta ce nam Stranka srpskog jedinstva kad imamo ovakvog predsednika Gradjanskog saveza.

Goran Svilanovic zadovoljan izgradnjom odnosa sa susedima

Zagreb - Jugoslovenski ministar inostranih poslova Goran Svilanovic izrazio je zadovoljstvo ucincima novih saveznih vlasti i ocenio da je SRJ poslednjih godinu dana napravila veliki napredak u odnosima prema susedima, pogotovo u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom. 

U intervjuu Slobodnoj Dalmaciji, Svilanovic je rekao da je "zadovoljan uticajem" koji je ostvario u radu vlade SRJ, kao i podrskom koju je dobio od svojih kolega ministara, kako bi medjususedski odnosi bili bolji. Svilanovic je juce boravio u sluzbenoj poseti Hrvatskoj i sastao se u Zagrebu sa najvisim hrvatskim zvanicnicima. Upitan o stavu hrvatske strane da nema pune normalizacije odnosa sve dok je u Vladi Srbije general Momcilo Perisic, osudjen u Hrvatskoj zbog ratnog zlocina, Svilanovic je odgovorio da je Hrvatska donela citav niz sudskih odluka o odgovornosti pojedinih Srba u odsustvu. 

- S obzirom na to da se radi o velikom broju sudskih postupaka koji su pokrenuti ili su okoncani, mislim da bi bilo dobro da se pristupi njihovoj reviziji kako bismo dosli do osoba koje su stvarno odgovorne za zlocine i kako bismo oslobodili teskog tereta one koji za zlocin nisu odgovorni - istakao je Svilanovic. On je podsetio da vlasti u SRJ jos nisu ozakonile saradnju sa Haskim tribunalom, dodajuci da se nada da ce, kako vreme prolazi, saradnja biti konkretnija. 

Svilanovic je rekao da je Hrvatska u prednosti jer ima pravni okvir saradnje s Tribunalom u okviru Ustavnog zakona kojeg je donela. "I mi bi smo morali u najkracem roku doneti slican zakon, ali ga i primenjivati u odnosu na sve odgovorne za zlocine", naveo je jugoslovenski ministar. Nakon posete Zagrebu, on je izjavio da i hrvatska i jugoslovenska strana ocekuju poboljsanje odnosa prema pitanju nestalih lica i povratka izbeglih Srba iz Hrvatske. Svilanovic je preneo da je za pitanje Prevlake formirana medjudrzavna komisija za razgranicenje i da je odrzan prvi sastanak. 

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesic izjavio je da je za odnose Hrvatske i SRJ nije najvaznije izvinjenje, vec da se "nesto aktivno ucini, da se krivica individualizuje i da se saradjuje na onim tackama na kojima je moguce". - Treba saradjivati s Hagom, izruciti sve koji su krivi za zlocine, a samo po sebi izvinjenje to sve ne resava. Prema tome ja se ne bih uopste upustao u analizu samog izvinjenja - rekao je Mesic komentarisuci izraze zaljenja sefa jugoslovenske diplomatije Gorana Svilanovica zbog ratnih stradanja gradjana Hrvatske. Mesic je dodao da "ne bi previse insistirao ni na cijem izvinjenju, jer za njega to nije najvaznije". 

Udruzenje hrvatskih lekara dobrovoljaca Domovinskog rata zatrazilo je danas od hrvatske vlade da ne prihvati izjavu jugoslovenskog ministra inostranih poslova Gorana Svilanovica o zaljenju za svim zrtvama rata, koju je uputio prilikom jucerasnje zvanicne posete Hrvatskoj. Udruzenje lekara dobrovoljaca takodje zahteva od vlade da "zatrazi izvinjenje srpskog agresora" i isplatu odstete zrtvama Domovinskog rata. - Svilanovic je ucinio veliku uvredu, umesto izvinjenja izrazio je zaljenje. Zaljenje, medjutim, izrazavamo mi za svim zrtvama u ljudskoj istoriji, a agresor koji je planirao zlocin, mora da se izvini i plati ratnu odstetu - izjavio je novinarima predsednik Udruzenja lekara doborovoljaca Andrija Hebrang, prenoseci zakljucke sa Sabora lekara dobrovoljaca. Hebrang je rekao da je Svilanovic ucinio veliku uvredu kada je kao razlog stradanja naveo strah i secanje na Jasenovac. (Beta)

 

Nenad Canak ponovo izabran za predsednika LSV 

Omnibus ili barikade

Novi Sad - Mi, van Srbije ne vidimo Vojvodinu, nego u demokratskoj i decentralizovanoj Srbiji. I upravo onako kako smo u nasoj deklaraciji Vojvodina - republika predvideli, sve vise je prisutna ideja da Srbija mora biti decentralizovana u 6 oblasti. Srbija je slozena zemlja i ako nastavi da se ponasa kao da je beogradski pasaluk ostace na nivou beogradskog pasaluka - rekao je predsednik LSV Nenad Canak na IV Kongresu Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je u subotu odrzan u Srpskom narodnom pozoristu. 

Kao jedini kandidat za mesto predsednika partije, Canak je po cetvrti put izabran na celo LSV. Canak je rekao da se beogradska memorandumska elita, napominjuci da nije rec o srpskoj eliti, formulisala kao kolonijalna sila, " koja je na prici o oslobadjanju srpskih zemalja vodila kolonijalnu politiku i kao kolonije dozivljavala sve oslobodjene zemlje, oslobadjajuci ih do temelja". Po njegovim recima, u Vojvodini zivi najveci broj evro Srba koji su pokazali da se moze razmisljati i drugacije, iako se ide u pravoslavnu crkvu i govori srpski jezik.

 - DOS se raspada na isti nacin kao i bivsa SFRJ. Srpski centralisti su umislili da je Jugoslavija prosirena Srbija sa laznom licnom kartom. DOS nije prosirena DS, niti DSS, nego zajednica 18 stranaka, koja je zajednica ili je nece biti. Cilj LSV je da ponudi alternativu i drugi tip misljenja, koji nece biti zasnovan na nacertanijima i memorandumima, nego na interesima svih gradjana bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, politicku ili zavicajnu pripadnost. Okruzeni smo razlicitostima, koje su nasa sreca, a podele su nasa tragedija - rekao je Canak. Govoreci o periodu nakon 5. oktobra, Canak je ocenio da je doslo do personalnih promena, ali ne i do sustinskih. 

- Bilo bi necasno da kazem da je isto, ali bi bilo neposteno da kazem da je razlicito. Vracen je dignitet i politicki znacaj vojvodjanskoj administraciji, ali nisu vracene nase pare, izvorno finansiranje, niti mogucnost da funkcionisemo kao prostor koji ima politicku volju. Omnibus zakon, koji smo usvojili u pokrajinskoj Skupstini, je najblaze receno, uvredljiv jer nam se prenosi ono sto je nase. Ako taj zakon prodje u Narodnoj Skupstini Republike Srbije bice to mali korak napred, a ako ne prodje, to ce biti ogroman korak unazad, jer cemo morati da se vratimo nacinima borbe, kojima smo se borili do 5. oktobra 2000. - upozorio je Canak i dodao da je "daleko bolje da studenti budu u klupama, radnici u fabrikama, a seljaci na njivama, nego da svi zajedno opet budemo na barikadama. Ali ako treba - mi, ligasi se barem toga ne bojimo".

Prvi nacionalni seminar za demokratiju i gradjansko drustvo 

Jugoslavija ima kapacitete

Beograd - Izrada programa za predmet gradjansko vaspitanje u Srbiji trajala je 5 meseci i 10 godina. Odnosno realizacija je bila brza, ali joj je prethodilo desetogodisnje iskustvo koje je nevladin sektor svih ovih godina sprovodio medju decom i odraslima - rekao je Dragan Popadic, predstavnik Ministarstva prosvete na Prvom nacionalnom seminaru o obrazovanju za demokratiju i gradjansko drustvo koji su organizovali Savet Evrope, UNESKO i Ministarstvo za prosvetu i sport RS. 

Misela Kecini, predstavnik Saveta Evrope, ocenila je da u Jugoslaviji postoje ogromni kapaciteti i strucnost ljudi, da misija UNESCO i Saveta Evrope nije nametanje resenja vec pruzanje pomoci u utvrdjivanju odrednica koje se ticu deklaracija i rezolucija na medjunarodnom nivou, a da je njena impresija izuzetna volja i zelja ljudi u Srbiji da se stvari promene i da nigde takvu zelju nije videla. Predstavnik UNESCO, Mirijam Karela je sadasnjost u evropskom obrazovanju okarakterisala kao period intenzivnih promena, te je u okviru Saveta Evrope donet strateski dokument na osnovu dogovora i deklaracije koju su postigli ministri prosvete zemalja clanica prema kome prvi deo programa sadrzi detaljno precizirane akcije koje treba sprovesti u oblasti obrazovanja za gradjansko drustvo i demokratiju pri cemu su razmatrani i analizirani nastavni planovi i programi, metode i praksa, slicnosti i razlicitosti u evropskim sistemima...ona je rekla da je jugoslovenski pristup razlicit i poseban i da je siroka i javna debata koja se po pitanju obrazovanja u nasoj javnosti vodi retka metoda. 

Na seminaru je prezentovan Nacionalni izvestaj o obrazovanju za demokratiju i gradjansko drustvo u okviru pregleda stanja u jugostocnoj Evropi, upoznavanje sa nacionalnim iskustvom predstavnika nevladinih organizacija i ekspertskih grupa kao i upoznavanje sa medjunarodnim iskustvima kroz prezentacije predstavnika Hrvatske, Rumunije, Engleske, Italije i SAD o politici i praksi obrazovanja za demokratiju i gradjansko drustvo. Opsta ocena skupa je neophodnost obrazovanja za demokratiju i gradjansko drustvo, a prvi korak ka tome je uvodjenje gradjanskog vaspitanja u skole kao posebnog predmeta, ali i kroz programe drugih predmeta poput knjizevnosti, biologije, istorije...

Feral, Greatest Shits

ZDRAVSTVO-JEDINSTVO dr. Andrija Hebrang, bivši ministar zdravstva i obrane, te predsjednik lijecnickog konzilija dr. Franje Tudmana

FERALOVO "UDRI JACE, CRKVENJACE!" Nema bezgrešnog rata. I Crkva je prije godinu i pol dana rekla da zlocin nad civilom, pocinjen kao dio planirane agresije, nije isto što i prekoracenje nužne obrane. U Hrvatskoj je bilo ratnih zlocina samo u samoobrani. (emisija "Nedjeljom u 2" na HTV-u)

FERALOVA ZDRAVSTVENA FANTASTIKA U Pakrackoj Poljani u samoobrani u dvije ili tri kuce stradalo je nekoliko civila. Svi zlocini o kojima se danas prica - Pakracka Poljana, Gospic, Lora - plod su mašte tako dugo dok nisu dokazani. A ja sam covjek koji cijeni pravnu državu. (emisija "Nedjeljom u 2" na HTV-u)

FERALOVO "NIKO NEMA ŠTO SRBIN IMADE, ON NEMADE CIVILNO CELJADE!" Civil u proteklom ratu nije bio isto što i civil u drugim ratovima. Na srpskoj strani nije postojala granica izmedu civila i vojnika. (emisija "Nedjeljom u 2" na HTV-u)

FERALOV PRAVOPRIJEK Za Oluje Tudman je iskreno pozivao Srbe da ostanu, ali njihov povratak danas znacio bi destabilizaciju Hrvatske, jer bi naši sudovi odjednom morali procesuirati desetke tisuca ratnih zlocinaca. (emisija "Nedjeljom u 2" na HTV-u)

Glas Javnosti, 15. dec. 2001.

Vesic: Đindic ponudio kompromis Koštunici 

Podrška Vladi za mesto predsednika Skupštine 

BEOGRAD (Beta) - Clan rukovodstva DS-a Goran Vesic potvrdio je juce da postoje konsultacije predsednika SRJ Vojislava Koštunice i premijera Srbije Zorana Đindica i, kako je dodao, "još nekih ljudi" o svim problemima u DOS-u, ali nije mogao da kaže kada ce biti sledeca sednica Predsedništva.

Na pitanje da li je moguc kompromis DOS-a i DSS-a, Vesic je kazao da DOS nije zainteresovan za "truli kompromis, vec za suštinski kompromis". Vesic je dodao da ce DOS poštovati koalicioni sporazum u delu koji se tice vracanja mesta predsednika Skupštine Srbije DSS-u, uz uslov da se ta stranka "vrati izbornim nacelima DOS-a i poštovanju koalicionog sporazuma, narocito clana sporazuma koji podrazumeva podršku rada Republicke vlade do sledecih parlamentarnih izbora".

Na pitanje zašto su poslanici DOS-a u Skupštini Srbije glasali protiv predloga DSS-a za formiranje anketnog odbora oko šverca cigareta, Vesic je kazao da "nema razloga da se prihvataju predlozi DSS-a koji je otišao u opoziciju".

 

 

hronika vesti (arhiva)

 

Copyright by NSPM