Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

Hronika

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika 12.dec. 2001.

hronika vesti (arhiva)

Dragoljub Micunovic: Vanredni izbori su gubljenje vremena

Plan Svilanovic-Labus za rešenje krize u DOS

Predlog DSS za razrešenje krize u koaliciji: Izbori krajem sledece godine

DSS traži vanredne izbore u Srbiji

Velimir Ilic: Vecina bila za iskljucenje DSS

Zoran Đindic: Nema razloga za izbore  

Ostavka Novakovica pere ljagu               

Blic, 12. dec. 2001.

Nema legitimne osnove za oduzimanje poslanickih mandata DSS 

Vanredni izbori su gubljenje vremena 

Zahtev DSS da se raspišu vanredni izbori na republickom nivou ide u pravcu dalje eskalacije sukoba u DOS i taj zahtev vidim kao jedan nerazuman akt. Prica o izborima nema šanse jer prvo ne postoji vecina koja bi izglasala takav predlog. Takode ne verujem ni da je Vlada Srbije, koja je dužna da obrazloženje zahteva za vanrednim izborima dostavi predseniku Srbije, spremna to i da ucini, rekao je u razgovoru za „Blic“ Dragoljub Micunovic, lider Demokratskog centra i predsednik Veca gradana u Skupštini SRJ.

Blic“ saznaje - Plan Svilanovic-Labus za rešenje krize u DOS

 Smena Pavkovica do januara 

BEOGRAD - Plan rešenja krize u vladajucoj koaliciji koji su na prekjucerašnjoj sednici Predsedništva DOS predložili lider GSS Goran Svilanovic i clan G17 plus Miroljub Labus, kako je „Blic“ saznao posle sednice lidera DOS, predvida da se u narednih godinu dana uspostavi moratorijum na sukobe u DOS, odnosno da sukoba ne bude do okoncanja rekonstrukcije federalne države.

Pored toga plan predvida i povratak DSS iz opozicije u vlast, zatim rekonstrukciju Vlade Srbije i izbor novog predsednika Skupštine Srbije. Ovim predlogom bio bi utvrden i precizan mandat Vlade Srbije i poslanicke grupe DOS/DSS u srpskom parlamentu. Usvajanje novog ustava Srbije, kao i sankcije prema partijama koje prekrše dogovor. Pored toga plan koji su Svilanovic i Labus izneli na Predsedništvu DOS podrazumeva i dogovor o solidarnosti DOS i sindikata u cilju „srazmernog nošenja tereta reformi“.

Planom je predvideno da DSS ucini ustupak u smislu povratka u Vladu Srbije, dok bi DOS pristao na rekonstrukciju Vlade na osnovu analize rada svakog od ministara. DSS bi takode bio obavezan da u Skupštini Srbiji glasa u skladu sa novim mandatom, dok bi DOS zauzvrat omogucio ponovni izbor predstavnika DSS za predsednika parlamenta po otvaranju prolecnog redovnog zasedanja.

Od DSS bi se ocekivala i puna stvarna i zakonska saradnja sa Haškim sudom, a DOS bi u tom slucaju pristao da predsednik DSS Vojislav Koštunica predsedava koalicijom.

Izbor novog nacelnika Generalštaba VJ je poslednji u nizu ustupaka koje je DSS trebalo da ispuni u cilju rešenja krize u DOS, dok bi ostale stranke u vladajucoj koaliciji pristale na punu saglasnost o spornim ministarstvima.

Koalicionom sporazumu, koji su clanice DOS potpisale u novembru prošle godine, ovim planom bio bi dodat i aneks koji bi konkretizovao pomenute odredbe. Tako bi bilo predvideno da moratorijum na sukobe u vladajucoj koaliciji traje od decembra ove godine do kraja 2002. godine.

Izbor novog predsednika Skupštine Srbije ovim aneksom predviden je za mart sledece godine, dok bi rekonstrukcija Vlade, odnosno povratak DSS u Vladu Srbije trebalo da se sprovede u periodu od januara do marta sledece godine.

Novim sporazumom bilo bi predvideno da do kraja godine dode do usvajanja Zakona o saradnji sa Tribunalom i izbora novog nacelnika GŠ VJ. Pored toga bio bi usvojen i omnibus zakon o Vojvodini, a Koštunica bi preuzeo predsedavanje koalicijom.

Aneks sporazuma predvida i da se do juna 2002. godine donese novi ustav Srbije, a dugorocna odredba ovog aneksa podrazumevala bi da do kraja naredne godine na saveznom nivou dode do sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa EU.

Predlog DSS za razrešenje krize u koaliciji 

Izbori krajem sledece godine 

BEOGRAD - Demokratska stranka Srbije predložila je liderima DOS da se u slucaju dogovora o prevazilaženju krize u toj koaliciji usvoji plan koji sadrži sledece tacke:

1. Moratorijum na sve izjave vezane za trenutnu krizu u odnosima clanica DOS.

2. Prihvatanje zahteva predsednika DSS za izbor novog predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, u skladu sa postojecim koalicionim sporazumom. 3. Redefinisanje postojeceg ili zakljucenje novog sporazuma kojim ce se urediti odnosi medu clanicama DOS, što podrazumeva i sankcije prema prekršiocima. Sporazum treba da predvida:

a) izbor nove DOS vlade Republike Srbije, koja po kvantitetu i strukturi funkcija odražava procentualni sastav skupštinske vecine; b) preciziranje mandata vlade; v) utvrdivanje nacina usaglašavanja stavova o predlozima zakona i drugih akata; g) preciziranje obaveza svih poslanickih grupa skupštinske vecine; d) stavljanje van snage protivustavnih i protivzakonitih uredbi vlade Republike Srbije i donošenje odgovarajucih zakona; d) izradu predloga novog ustava Republike Srbije do kraja juna 2002. godine; e) raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora do kraja septembra 2002. godine; ž) dogovor o izboru clanova Ustavnog suda Srbije i svih nosilaca pravosudnih funkcija koji su sada vršioci dužnosti.

Dejan Mihajlov podneo zahtev republickom parlamentu za hitno usvajanje zakona o saradnji sa Haškim tribunalom

DSS traži vanredne izbore u Srbiji 

BEOGRAD - Poslanici Demokratske stranke Srbije zatražili su juce u Skupštini Srbije da se po hitnom postupku na dnevni red uvrsti Predlog preporuke o nacinu rešavanja krize u Republici i da se u zemlji raspišu vanredni izbori, što parlamentarna vecina nije prihvatila. DSS je zatražio da parlament, po hitnom postupku, uputi preporuku Vladi Srbije da podnese predsedniku države Milanu Milutinovicu obrazloženi predlog za raspuštanje Skupštine i raspisivanje vanrednih republickih izbora. „Nacinom i rezultatima svog rada Narodna skupština na održava volju birackog tela. Reformski zakoni nedopustivo kasne, usled cega se socijalne i ekonomske prilike u zemlji pogoršavaju iz dana u dan, dok je parlamentarna i ustavna kontrola izvršne vlasti obesmišljena, normalan skupštinski rad onemogucen je cestim nedostatkom kvoruma, a gotovo stalne zloupotrebe poslanickih kartica dovode u pitanje legitimitet najvišeg predstavnickog tela“, stoji u oblazloženju zahteva DSS.

Šef poslanicke grupe DSS Dejan Mihajlov zatražio je juce da se po hitnom postupku uvrsti na dnevni red i otvori javan pretres o Predlogu zakona o saradnji sa Haškim tribunalom. Poslanicka grupa DSS je podnela te predloge juce u 12.45 casova, nakon višesatnog sastanka i nakon dan i po pauze vratila se u poslanicke klupe.

Predsednik Skupštine Nataša Micic obrazložila je da ne može da uvrsti u dnevni red sednice predlog za raspisivanje vanrednih izbora, jer se po hitnom postupku donose samo zakoni, ali ne i predlozi u formi preporuke.

- Vi ste podneli predlog preporuke, dakle, ne radi se o zakonu. Što se tice drugog akta - predloga zakona o saradnji sa Haškim tribunalom, to ispunjava uslov, ali je prethodno predsednik parlamenta obavezan da ga dostavi narodnim poslanicima - rekla je Nataša Micic. Poslanici DSS potom su napustili skupštinsku salu, a Mihajlov je izjavio da ce ta stranka ucestvovati u raspravi o Predlogu zakona o radu, iako nije prihvacena njena inicijativa za rešavanje parlamentarne krize. On je dodao da DSS ostaje u DOS.

Mihajlov je istakao da Predlog zakona o saradnji sa Medunarodnim sudom za krivicno gonjenje lica odgovornih za teško kršenje medunarodnog humanitarnog prava pocinjenog na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine predvida i izrucenje jugoslovenskih državljana tom sudu, kao i da je podnet i na saveznom nivou. Potpredsednik DSS Dragan Maršicanin je rekao da vanredne izbore u Srbiji treba održati kada se reše odnosi izmedu Srbije i Crne Gore. Maršicanin je rekao da ce zahtev za raspisivanje prevremenih izbora ubuduce biti osnovni pravac delovanja DSS, dodajuci da ostaje otvoreno i pitanje izglasavanja nepoverenja Vladi, zbog kršenja koalicionog sporazuma.

Poslanik DOS Goran Vesic ocenio je da su inicijative DSS za raspisivanje vanrednih izbora i hitno donošenje zakona o saradnji sa Hagom „marketinški potezi“, jer ih, po poslovniku o radu, nije moguce staviti na dnevni red skupštinskog zasedanja. Vesic je rekao da DSS, ako pokrene poverenje Vladi Srbije, više nece biti u DOS nijednog trenutka, jer je Vlada Srbije vlada DOS. Odgovarajuci na pitanje da li ce DSS biti oduzeti mandati, Vesic je rekao da ce za pocetak biti iskljuceni iz DOS.

Šef poslanicke grupe DOS Cedomir Jovanovic izjavio je juce da ce DOS prouciti predlog zakona o saradnji sa Haškim tribunalom, koji je danas Skupštini Srbije predložio DSS i utvrditi da li je to „zakon o saradnji ili zakon kojim se izbegava bilo kakav konkretan oblik saradnje“.

 

Velimir Ilic za „Blic“ govori o preksinocnoj sednici Predsedništva DOS 

Vecina bila za iskljucenje DSS 

BEOGRAD - Uslovi za moj ulazak u Republicku vladu su normalizacija stanja u DOS i povratak u Vladu Demokratske stranke Srbije - rekao je juce za „Blic“ Velimir Ilic, predsednik Nove Srbije. On je dodao da to podrazumeva rekonstrukciju Vlade.

Ilic za „Blic“ nije želeo da odgovori da li ce poslanici Nove Srbije podržati eventualni zahtev DSS da se raspravlja o poverenju Vladi. On je sinoc, medutim, za B92 izjavio da ce se „svim silama boriti“ protiv rušenja Vlade Srbije.

- Na sednici DOS nismo razgovarali o mom ulasku u Vladu, niko mi nije ništa ponudio, niti sam ja nešto tražio da bih postao clan Vlade - rekao je Ilic i podsetio na takvu ponudu koju je odbio ranije. Prema njegovim recima, vladajuca koalicija mora da prevazide problem kojim je ugrožena i sama država i da ne dozvoli da se kriza prenese i u Saveznu skupštinu „gde DOS ima tanku vecinu“.

- Potrebno je da donesemo novi ustav i nekoliko zakona, pa da se džentlmenski razidemo i pripremimo za nove izbore jer je DOS u velikoj krizi i on fakticki ne postoji - rekao je Ilic. On je napomenuo da se o predlozima promene koalicionog sporazuma na preksinocnoj sednici nije previše raspravljalo jer je „jedan deo DOS na tu sednicu došao spreman da DSS izbaci iz vladajuce koalicije“.

- Tacno je da je na sednici DOS stvorena klima da se oduzmu mandati poslanicima DSS za šta je postojala dvotrecinska vecina, ali se nas nekoliko založilo da se situacija smiri - rekao je Ilic i naveo da su „pomirljiv“ stav osim njega zastupali predsednik DC Dragoljub Micunovic i predsednik SDP Rasim Ljajic.

Prema njegovim recima, predsednici stranaka u DOS nisu prihvatili da Dragan Maršicanin bude vracen na mesto predsednika republickog parlamenta jer je sam podneo neopozivu ostavku, ali je i srpski premijer Zoran Đindic prihvatio da „ima mesta za razgovore sa DSS da mesto predsedavajuceg Skupštine Srbije ponovo dobije ova stranka od cije bi odluke zavisilo koga bi postavili na to mesto“. - Nismo protiv rušenja DOS u ovom trenutku i zbog toga je potrebno pustiti da stvari prenoce i pružiti svima još jednu šansu i ponovo razgovarati, a ne amputirati deo DOS - rekao je Ilic. On je istakao da od predstavnika DSS ocekuje da prihvate da „još jednom razgovaraju“ i dodao da predstavnici ove stranke nisu prisustvovali sednici Predsedništva DOS „zato što su uvredeni, možda i suviše tvrdoglavi i zato što su sebe izbacili u prvi plan“.

- Verovatno su brzoplete obe odluke, i ona da se zahteva smena Maršicanina i kontraultimatum DSS - rekao je Ilic i dodao da je situaciju „prvo trebalo smiriti jer niko u trenutku ne može da donese prelomnu odluku koja ce sve razrešiti“.

- Ne treba zaboraviti oštre kritike medunarodne zajednice koja može da digne ruke od nas i prepusti nas sebi samima - zakljucio je Ilic.

Bolje izbori nego „ciganisanje“ 

Velimir Ilic je istakao da je zatecen i iznenaden zahtevom DSS za vanredne izbore. Prema njegovom mišljenju, još uvek ima mesta za razgovore jer se do sada nije išlo u tom pravcu, ali „ako ne ide i ako su problemi previše veliki i nerešivi, bolje je ici na izbore nego se ciganisati, svadati, izbacivati nekoga i komplikovati situaciju“.

- Prvo moram da se konsultujem sa clanovima Nove Srbije da bih znao kako da se postavimo prema tom zahtevu - rekao je Ilic i napomenuo da je on, ipak, prvo ocekivao donošenje novog ustava pa onda izbore, a „ne obrnuti redosled i izbore po Miloševicevom Ustavu koji smo svi kritikovali“.

 

Zoran Đindic, premijer Srbije, juce u poseti Švedskoj, porucio 

Nema razloga za izbore 

STOKHOLM (Beta) - Premijer Srbije Zoran Đindic izjavio je juce da bi raspisivanje vanrednih republickih izbora bilo loše jer bi zaustavilo proces redefinisanja federacije i ukocilo ekonomske procese. Đindic je rekao da se vanredni izbori sprovode po odredenoj proceduri.

- Ako DSS bude uspeo da sprovedu tu proceduru, bice vanredni izbori - rekao je premijer, dodajuci da je „siguran da bi te izbore dobio reformski deo DOS“. Premijer Srbije pozvao je DSS da preuzme odgovornost i da u skladu sa tim prihvati ucešce u vlasti. Upitan kakva ce situacija nastati u DOS ako DSS izade iz te koalicije, Đindic je odgovorio da bi „pre šest-sedam meseci izlazak DSS bio tragican za DOS, a danas bi to bilo tragicno za DSS“. On je dodao da DSS „zaslužuje šansu da ostane u timu koji pobeduje“.

Na pitanje da li je ovo što se dešava u DOS negativan politicki marketing i za njega i za Vojislava Koštunicu, Đindic je odgovorio da prema istraživanja javnog mnjenja DSS i Koštunica u ovom trenutku imaju podršku 21 odsto biraca, a DS i on 18 odsto, dok je pre šest meseci taj odnos bio jedan prema cetiri u korist DSS. On je naglasio da DSS zato više ne može da ucenjuje Vladu.

U izjavi za „Glas Amerike“, Đindic je rekao da iza programa Vlade Srbije stoji 131 poslanik, a da je za vecinu potrebno 126, što je „sasvim jasna skupštinska vecina“. On je rekao da „zaista ne postoji ni u jednoj zemlji na svetu situacija gde skupštinska vecina raspisuje izbore mimo roka“.

Đindic je naveo da je jedna od konsekvenci i mogucnost da DSS izgubi mandate u Skupštini Srbije „jer su oni dobijeni na listi DOS, a ta lista nije samo zbir stranaka, nego i obecanje da ce se izvesne reforme u našoj zemlji sprovesti i ta obecanja obavezuju sve one koji su na toj listi dobili mandate“.

Premijer Srbije juce je u Stokholmu, posle susreta sa švedskom ministarkom spoljnih poslova Anom Lind, izrazio nadu da ce posle dogovora sa Pariskim klubom Srbija postati privlacnija za investitore. U tom kontekstu srpski premijer posebno je spomenuo buducu saradnju sa švedskim kompanijama „Ikea“, „Erikson“ i ABB. Na pitanje novinara da li se bivši vojni lider bosanskih Srba Ratko Mladic nalazi u Srbiji Đindic je odgovorio odrecno. Osim sa ministarkom spoljnih poslova, Đindic se u Stokholmu sastao i sa potpredsednicom švedske vlade Lenom Hjelm Valen, predsednikom švedske vlade Joranom Peršonom i ministrom trgovine Lejfom Pagrotskim.

Poziv Velji Ilicu i dalje otvoren 

Srpski premijer Zoran Đindic potvrdio je da je sa predsednikom Nove Srbije Velimirom Ilicem ponovo razgovarao o njegovom ulasku u Republicku vladu. - Taj poziv je otvoren. Imali smo mali nesporazum, sada smo razgovarali ponovo - rekao je Đindic. Prema njegovim recima, Ilic je „pogrešno verovao da u Vladi postoji animozitet prema njemu, da neko hoce da koci njegove projekte, što apsolutno nije tacno“.

- Glasanje njegovih poslanika u poslednje vreme pokazalo je da je uprkos verbalnim carkama Velja Ilic u važnim trenucima ostao na strani reforme i ja to cenim - dodao je srpski premijer.

Ostavka Novakovica pere ljagu

Ako je tacno da gradonacelnik Novog Sada Borislav Novakovic nije bio na glasanju, kao sto sve indicije govore, onda je laz dovoljan razlog da napusti funkcije i spere ljagu sa Novog Sada - ocenio je predsednik RV Miodrag Isakov, dodajuci da bi u tom slucaju trebalo da odgovaraju i ostali koji su u tome ucestvovali. Isakov je juce rekao da je krajnji cas da neko iz Skupstine Novog Sada iznese cinjenice o tome da li je gradonacelnik Borislav Novakovic spornog dana, kada se u Skupstini Srbije glasalo o zakonu o radu, bio u Beogradu ili u Solunu. On je ocenio da je duznost svakog cinovnika u Skupstini grada da o tome obavesti javnost.

Isakov je izjavio da se vecina clanica DOS saglasila da se odluka o eventualnom oduzimanju mandata DSS ne donosi "preko kolena", osim predsednika LSV Nenada Canka, koji je bio za to resenje. - Svaka jednostrana odluka napravice velike probleme drzavi, a skupo ce kostati onoga ko se za nju odluci - rekao je Isakov.

 

hronika vesti (arhiva)

 

Copyright by NSPM