Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

Hronika

Linkovi

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika 11.dec. 2001.

hronika vesti (arhiva)

Zoran Sami: Ostatak DOS je na potezu

Intervju premijera Djindjica francuskom listu Figaro 

G17 plus poboljsala rejting

Slobodan Vuksanovic: Sibicarenje u parlamentu

Danas, 11. dec. 2001.

Zoran Sami, potpredsednik Demokratske stranke Srbije

Ostatak DOS je na potezu

Beograd - Neophodan je bar povratak u pocetno stanje, predvidjeno postojecim koalicionim sporazumom, prema kome predsednik Skupstine Srbije mora biti iz DSS. Tek nakon toga, a i usvajanja zakona o Hagu, mozemo razgovarati o redefinisanju odnosa unutar DOS, funkcionisanju parlamenta i republicke vlade - saopstio je potpredsednik Demokratske stranke Srbije Zoran Sami na jucerasnjoj konferenciji za novinare.

Dragor Hiber (GSS), predsednik Odbora za pravosudje i upravu Skupstine Srbije, objasnio je novinarima da koalicioni sporazum nije isto sto i svaki drugi ugovor, nemoguce zatraziti prinudno izvrsenje sporazuma. - Politicki ugovori, kakav je sporazum clanica DOS, ne podlezu nikakvoj pravnoj, vec politickoj zastiti, a radi se o tome da onaj ko krsi politicki sporazum gubi politicko poverenje, sto prepoznaju biraci - rekao je Hiber.

Intervju premijera Djindjica francuskom listu Figaro 

Evropski horizont srpskog premijera

Od dopisnika Danasa, Pariz

 - "Evropski horizont Zorana Djindjica" naslov je opsirnog teksta koji je ugledni pariski konzervativni dnevnik Figaro u jucerasnjem broju posvetio srpskom premijeru Zoranu Djindjicu. U tekstu,objavljenom u formi prepricanog intervjua, premijer Djindjic iznosi stavove i ocene vaznih problema Srbije i Jugoslavije. "Djindjic ima samo jednu veliku ambiciju za svoju zemlju: da je reformise do nivoa koji se u Briselu trazi za kandidate za Evropsku uniju", pise autor teksta, specijalni izvestac lista Figaro iz Beograda, Reno Zirar, citirajujuci srpskog premijera koji je rekao da ce "uspostavljanje trzisne privrede zahtevati mnogo zrtava" i da ce put ka integraciji u EU biti "dug i bolan." 

"Da bi se pilula reformi progutala bez socijalne eksplozije", kako je objasnio Djindjic, Vlada Srbije ocekuje u naredne tri godine od EU i medjunarodnih finansijskih institucija neophodnu finansijsku pomoc, koja bi idealno iznosila 1,5 milijardu dolara godisnje. "Kada bi ljudi ovde bili malo manje siromasni, mogli bi lakse da zaborave velike nacionalne probleme", rekao je Djindjic nabrojavsi tu "crnogorsku neizvesnost, razdiruci gubitak Kosova i klimu terora protiv Srba, neprestano ponizenje od strane Tribunala u Hagu." 

Sto se stanja u jugoslovenskoj federaciji tice, srpski premijer je rekao da "ne razume sta hoce Djukanovic", jer se "u politici postaje stvarni lider ujedinjenjem, a nikada podelama." Dodao je da "necemo razbijati glavu zbog 600.000 ljudi" i da "ako zele da idu, to i ucine, samo neka nam kazu brzo." Djindjic je Haski sud uporedio sa meteoroloskom prognozom, rekavsi da "posto ne mozete da je promenite, mozete samo da joj se prilagodite." Ali, premijer Srbije nije krio da je sokiran istragama koje je Karla del Ponte nedavno pokrenula protiv generala Lukica i Pavkovica. "Uz duzno postovanje prema dami iz Haga, nikada je necu pratiti na tom terenu", porucio je premijer Djindjic. 

I on je, poput jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice, sa kojim je Figaro objavio intervjuu proslog petka, upozorio da Tribunal u Hagu "nije optuzio nijednog albanskog vodju iz OVK" i da "nije pravedna prema nama." 

G17 plus poboljsala rejting

Istrazivac javnog mnjenja Srbobran Brankovic ocenio je da dva kljucna politicka aktera srpski premijer Zoran Djindjic i predsednik SRJ Vojilsav Kostunica vode negativni politicki marketing, a da iz toga profitira treca strana. Poboljsan je polozaj ekspertske grupe G17 plus, dok su dva glavna aktera izgubila po procenat. Na osnovu istrazivanja javnog mnjenja, Brankovic kaze da podelom DOS na tri frakcije DSS gubi 2 odsto, DS 1 odsto, dok G17 plus dobija 4 odsto.

Goati je rekao da je svaka prognoza regulisanja krize u DOS neizvesna i dodao da je DOS prestao da postoji jos 17. avgusta, kada je "DSS postao opoziciona stranka". Navodeci da je biracko telo podeljeno na blok okupljen oko DSS, blok blizak DS i blok koji cine partije bivseg rezima, on je ocenio da bi na eventualnim izborima svaka od ovih opcija osvojila od 20 do 40 odsto mandata u parlamentu.

Prema misljenju analiticara Slobodana Antonica najbolje resenje novonastale krize je upravo rapisivanje izbora za ustavotvornu skupstinu ili vanrednih izbora. Postizanje kompromisa izmedju strana u sukobu je moguce, ali to nece resiti problem, smatra Antonic i podseca da je ova vlada izabrana na programu rusenja Slobodana Milosevica. " DS, DSS i lista G17 plus svakako ce imati ubedljivu vecinu na izborima. Dve od te tri grupe zajedno ce imati parlamentarnu vecinu", procenio je Antonic. On je ostro kritikovao srpskog premijera Zorana Djindjica zbog izjave da ce DSS biti oduzeti mandati ako pokusa da obori Vladu Srbije. "To je nedopustivo i suprotno elementarnim normama parlamentarizma", istakao je Antonic i dodao da se predstavnici politicki elite ponasaju zabrinjavajuce osiono, pokusavajuci, izmedju ostalog, da ubede javnost da je "glasao, covek koji nije glasao".

Slobodan Vuksanovic: Sibicarenje u parlamentu

Krusevac - Poslednja desavanja u Skupstini Srbije su najveca sramota za srpski narod, jer je pred licem javnosti organizovana kradja. Nismo mogli ni da zamislimo da ce se to posle 5. oktobra dogoditi, ali je vlast - prevelika slast, rekao je u Krusevcu Slobodan Vuksanovic, predsednik Narodne demokratske stranke. On je dodao da situacija u Parlamentu podseca na sibicarenje, jer se stalno postavlja pitanje - gde je kuglica? 

"Marsicanin je smenjen jer bio svedok kradje. Srbijom vlada privatni krug ljudi, na celu sa malim Slobom. Izuzimam Djelica i Pitca kao profesionalne, strucne ministre. Pozivanje na reforme ne moze biti opravdanje za odlaganje izbora koji su neminovni. DOS ne postoji i mogu da ga podrzavaju na aparatima", smatra Vuksanovic.

hronika vesti (arhiva)

 

Copyright by NSPM