Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

Hronika

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika 10. dec. 2001.

 

hronika vesti (arhiva)

 

 

Vojislava Koštunica liderima DOS: Vratiti Maršicanina na celo Skupštine

Uskoro dogovor DOS i SNP o Hagu

Zoran Djindjic: DSS da se izjasni da li je vlast ili opozicija

Zarko Korac: U DSS nije postignuta saglasnost 

Dragan Marsicanin: Djindjic je izazvao skandal

SPO trazi vanredne izbore

Blic 10. dec.

Pismo predsednika DSS Vojislava Koštunice liderima DOS 

Vratiti Maršicanina na celo Skupštine 

BEOGRAD - Predsednik DSS Vojislav Koštunica uputio je sinoc Predsedništvu DOS pismo u kom odgovara na poziv za prisustvovanje današnjoj sednici tog tela. Prenosimo pismo u celini.

- Poštovana gospodo, povodom poziva koji ste mi, kao predsedniku DSS uputili za sastanak Predsedništva DOS želeo bih da vas podsetim na nekolike cinjenice. Koalicionim sporazumom od 28. novembra prošle godine precizno je utvrdeno (cl. 8) da ce na predlog nosioca liste Vojislava Koštunice DSS dati kandidata za predsednika Narodne skupštine i da ce, takode na predlog nosioca liste, kandidat za premijera Republike Srbije biti predsednik DS Zoran Đindic. Sporazumom nije predvidena mogucnost promene clana 8, niti bilo kog drugog clana tog dokumenta. Sporazumom je takode propisano (clan 9) da "Program vlade obavezno sadrži stavove predsednika SRJ i nosioca liste Vojislava Koštunice koji glase: 1. DOS i Vlada Republike Srbije ostaju cvrsto opredeljene za opstanak i jacanje savezne države kroz ustavnu rekonstrukciju, koja podrazumeva ucešce saveznih organa i organa republika Srbije i Crne Gore u skladu sa ustavnom procedurom, kao i najširu javnu raspravu. 2. DOS i Vlada Republike Srbije ostaju opredeljeni za izgradnju pravne demokratske države, što podrazumeva i preispitivanje svih nezakonitih postupaka pre, ali i posle 5. oktobra 2000. godine.

Pokretanjem postupka za smenu potpredsednika DSS Dragana Maršicanina sa mesta predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Koalicioni sporazum je prekršen na najgrublji moguci nacin. Sve što je potom usledilo nastavak je tog kršenja. Zato je jedino logicno da se, kao nužni uslov za bilo kakav razgovor o eventualnom redefinisanju Koalicionog sporazuma, stari prvo vrate u predašnje stanje. Jedino logicno rešenje je da to bude ucinjeno na pocetku nastavka tekuce sednice Narodne skupštine.

Vama prepuštam da razmislite koliko je sve ovo, kao i mnogi prethodni postupci Vlade Republike Srbije, u skladu sa pomenutim clanom 9. Koalicionog sporazuma. I koliko je u skladu sa realnim odnosom snaga na politickoj sceni Srbije.

Uzgred, u clanu 10. Koalicionog sporazuma kaže se da su "stranke clanice DOS cvrsto opredeljene da DOS ostane i posle izbora od 23. decembra politicka koalicija koja ce u svom politickom, parlamentarnom, medijskom i ukupnom delovanju podržavati rad republicke vlade, do sledecih redovnih ili vanrednih parlamentarnih izbora". Prethodnim clanom su, ponavljam, utvrdena dva nužna elementa programa i rada te vlade. Stvari postaju još jasnije ako se pogleda i drugi stav clana 10. "Obaveza podrške koalicionoj vladi ne ometa pravo svake stranke na samostalno politicko delovanje".

Teško da bih tome imao šta da dodam. Ostajem, dakle, u ocekivanju vašeg odgovora u vidu konkretnog cina na pocetku nastavka tekuce sednice Narodne skupštine (Skupština nastavlja rad danas u 10 sati - n. r.). Od tog odgovora zavisice dalji koraci DSS i njene poslanicke grupe u Narodnoj skupštini. Uveren sam da ste svesni koliko je kriza duboka i u kojoj meri nalaže hitno rešenje.

 

Savo Markovic, savezni ministar pravde, najavio 

Uskoro dogovor DOS i SNP o Hagu 

BEOGRAD (Tanjug) - Savezni ministar pravde Savo Markovic izjavio je da bi zakon o saradnji sa Haškim tribunalom mogao biti donet odmah po postizanju politickog dogovora koalicionih partnera na saveznom nivou.

Ocenjujuci da se "stvari krecu u pravcu postizanja dogovora" i da je, po svemu sudeci, "došlo do približavanja stavova DOS i crnogorske koalicije "Za Jugoslaviju", Markovic je kazao da ne može precizno reci kada ce zakon biti donet, ali da se "to vreme približava, i to vrlo, vrlo brzo". On je naglasio da se donošenje zakona namece kao nužnost, unutrašnje politicka potreba i doprinos pravnoj sigurnosti gradana na koje se odnose optužnice Haga.

"Donošenje zakona je i stav medunarodne zajednice", rekao je Markovic, naglasivši da saradnja SRJ sa Haškim tribunalom mora biti dvosmerna i da je bez zakona skoro nemoguca. Navodeci da bi ako se postigne politicki dogovor izrada zakona mogla trajati vrlo kratko, on je kazao da vec postoji odredeni zakonski predlog koji je sacinila prethodna vlada, kao i mogucnost korišcenja iskustava Hrvatske i Republike Srpske. Markovic smatra da bi zakon po hitnom postupku mogao da bude uvršcen na dnevni red Savezne skupštine, ali je dodao da ni resorno ministarstvo, ni vlada ne mogu uticati na dužinu trajanja skupštinske rasprave. Navodeci da u Ministarstvu "postoji spisak optuženih", on je rekao da je u razgovoru s glavnim tužiocem Tribunala Karlom del Ponte "dobio uveravanja da ce se sa optužnicama stati".

Danas, 10 dec. 

Zoran Djindjic: 

- Tema ce biti odnosi u DOS. Ocekujem da se definise sta je to DOS, da li je to vladajuca koalicija ili koalicija vlasti i opozicije, sto bi u potpunosti uvelo konfuziju u politicki zivot i bilo bi stetno za zdravlje naroda u ovoj zemlji - izjavio je Zoran Djindjic prekjuce na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. 

Pozivajuci se na politcku abecedu Djindjic je naglasio da "ne postoji zemlja u kojoj vlada nema kao saradnika predsednika skupstine, niti ima primera u istoriji parlamentarne demokratije da predsednik skupstine glasa sistematski protiv predloga vlade... Potpuno je logicno da ako smo mi vladajuca koalicija, svi koji su na njenoj listi saradjuju u sprovodjenju programa na osnovu koga je Koalicija dobila vlast. Dopustamo da program sa kojim smo pobedili ne sprovodimo nedovoljno dobro, da to kritikujemo, trazimo bolja resenja, ali ne dopustamo mogucnost da neko na listi vladajuce koalicije sistematski glasa protiv svega sto spovodi vlada i to u nacelu", rekao je srpski premijer. Djindjic je ocenio da na DSS da se izjasni da li je vlast ili opozicija, kao i da pitanje povlacenja mandata poslanicima DSS zavisiti "iskljucivo od ponasanja ove stranke".

U DSS nije postignuta saglasnost

Zarko Korac, lider Socijaldemokratske unije, smatra da to sto DSS nije izdala saopstenje posle sastanka Predsednistva te stranke koliko ima veze sa posetom francuskog predsednika Siraka, toliko i sa cinjenicom da u ovoj stranci nije postignuta saglasnost. - Veliki broj stranaka je jedinstven da reforme treba nastaviti. Pravo pitanje je sta DSS zeli i kako on vidi svoju podrsku reformama kad glasa protiv sistemskih zakona - kaze Korac.

Dragan Marsicanin, donedavni predsednik Skupstine Srbije 

Djindjic je izazvao skandal

Pancevo - Otvaranjem parlamentarne krize u Srbiji u momentu kada u posetu Jugoslaviji dolazi predsednik Francuske Sirak, Zoran Djindjic je izazvao medjunarodni skandal. Neverovatno je da neko ko sebe smatra i predstavlja reformistom povuce jedan takav potez koji ugrozava odnose nase zemlje sa jednom od najvecih i najjacih drzava u svetu. Djindjica bi trebalo pitati da li je, i zasto je izgubio sve kriterijume kada je povukao takav potez - izjavio je Dragan Marsicanin, donedavni predsednik Skupstine Srbije gostujuci u emisiji RTV-Panceva "Intervju nedelje". 

On je rekao da napadi na DSS pocinju od zahteva ove stranke da se u republickom parlamentu razgovara o radu svih republickih ministara i celokupne Vlade. Po recima Marsicanina, ti napadi su doziveli kulminaciju kada je Skupstina usvojila DSS-ov paket zakona o pravosudju i posebno, kada je ova stranka najavila da ce podneti predlog zakona o saradnji sa Haskim tribunalom. Odgovarajuci na pitanje novinara sta ce biti u slucaju da DSS bude iskljucena iz DOS-a i da joj se oduzmu mandati u Skupstini Srbije, Marsicanin je rekao da ga od Djindjica ne bi nista iznenadilo, jer on pretpostavlja sve licnim i partijskim interesima, pa cak i moral i odgovornost prema gradjanima. Govoreci o opredeljivanju poslanika DSS-a kada se u Skupstini Srbije bude glasalo o zakonu o radu, Marsicanin je rekao da ce oni glasati za njega samo ako se usvoje amandmani koje su predlozili. - Ono sto se trenutno desava unutar DOS je duboka politicka kriza. To je nesto sto ce morati da rese sami gradjani Srbije, a to ce najbolje da urade na prevremenim izborima - istakao je Marsicanin. M. Gligoric

SPO trazi vanredne izbore

Kragujevac - Jedini izlaz iz trenutne katastrofalne situacije u koju je gradjane Srbije i nas narod uvukao nemoralni dosovski rezim, SPO vidi u raspisivanju vanrednih lokalnih, parlamentarnih i predsednickih izbora u Srbiji, rekao je Vuk Draskovic, predsednik SPO, otvarajuci sednicu Glavnog odbora ove stranke odrzanu prekjuce u Kragujevcu. 

Ovaj stav ugradjen je u zakljucke Glavnog odbora usvojene na ovoj sednici. "Uspostavivsi svoju licnu partijsku vlast nad pravosudjem i centralnim medijima, Zoran Djindjic i njegovi vazali iz malih stranaka izvrsili su parlamentarni puc i uz podrsku takozvanih "crvenih beretki" otvorili sebi prostor za nesmetanu spregu sa mafijom i enormno bogacenje od poslova koji se finansiraju iz medjunarodnih kredita i donacija", naglasio je Draskovic i dodao da krivicu za bezakonje, kriminal i moralno propadanje naroda snosi i predsednik SRJ Vojislav Kostunica zbog, kako je predsednik SPO naveo, visemesecne zastite Radomira Markovica i pasivnosti pred samovoljom Zorana Djindjica. Osvrnuvsi se na trenutno stanje u Crnoj Gori, Vuk Draskovic je rekao da najavljeni referendum nema nikakve veze sa izborima u Srbiji i njihovo povezivanje je jos jedna podvala u reziji Vlade Srbije.

hronika vesti (arhiva)

Copyright by NSPM