Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika 30. nov. 2001.

hronika vesti (arhiva)

Reporter, 28. nov. 2001.

Stanovi Srba u Hrvatskoj: Kazna zbog "dobrovoljnog" odlaska 

Strogo kontrolisana prevara "Hrvatska nece vratiti izbjeglim Srbima 50.000 stanova, na koje su imali stanarsko pravo, a samovoljno su ih napustili" - potpredsjednica hrvatske vlade Željka Antunovic 

Drago Pilsel 

Snažno je i negativno odjeknula izjava potpredsjednice hrvatske vlade Željke Antunovic da "Hrvatska nece vratiti izbjeglim Srbima 50.000 stanova, na koje su imali stanarsko pravo, a samovoljno su ih napustili". Odnosno, da "predstavnici OEBS-a, tražeci da se Srbima vrate stanovi ili ih se obešteti, pokazuju da uopce ne razumiju institut stanarskog prava". 

Medutim, nisu predstavnici OEBS-a ti koji ne razumiju pravo nego je to socijaldemokratkinja Antunovic, jer je u istoj izjavi za Hrvatski radio rekla da "Srbi žele materijalizirati, unovciti stanarsko pravo: kupiti stan za vrlo male novce i prodati ga skuplje". Bez obzira na to što je to pravo konzumiralo mnoštvo hrvatskih gradana, pa i autor ovih redaka, dodala je da je to "prevara" i da na to "Vlada nece pristati", cime je dala do znanja da nema pojma što je to privatno vlasništvo, jer se ono zove kako se zove, da bi s njim svatko mogao raditi što hoce. "Zašto nitko ne pita što su Hrvati napravili s otkupljenim stanovima?", napisao je uvodnicar Feral tribjuna Marinko Culic. 

Afera oko stanarskih prava Srba obnovila se nakon što je OEBS u svom ovogodišnjem izvještaju, opravdavajuci potrebu da misija te organizacije u Hrvatskoj bude produžena (što se i dogodilo), optužio hrvatsku vladu za nastavak diskriminacije Srba. "Hrvatska je vlast u zadnje dvije godine propustila donijeti ili ispraviti gotovo sve zakone koji ce ukinuti diskriminaciju izbjeglica", navodi se u izvještaju, a što sprecava povratak izbjeglih Srba na lokalnoj razini. 

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Žarko Puhovski smatra da Vlada krši jedno od kljucnih nacela - jednakost svih gradana pred zakonom - uskracujuci dijelu svojih gradana pravo na korišcenje stana, odnosno mogucnost da oni koji opravdano nisu mogli na vrijeme podnijeti zahtjeve za otkup stanova, kao korisnici stanarskog prava, dobiju dodatni rok da dokažu kako to nisu mogli uciniti na vrijeme. Opasan je cinizam, rekao je Puhovski, o ljudima kojima je bio nož pod grlom ili su im clanovi obitelji odvedeni u Pakracku Poljanu ili druga stratišta govoriti da nisu morali otici. Predsjednik HHO-a takoder demantira Antunovicku i kaže da je spornih najviše 15.000 slucajeva. 

Vlada je pak sigurna u sebe i zbog toga što na posljednjoj pravnoj instanci, na Evropskom sudu za ljudska prava Vijeca Europe u Strazburu, do danas je na razlicitim nacinima u šest slucajeva žalbi hrvatskih gradana odlucio negativno, a u korist vlasti, uglavnom zbog toga što Konvencija o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, a po kojoj radi spomenuti sud, Hrvatsku obavezuje tek od 5. novembra 1997. 

"Postoje dvije kategorije ljudi koji su onemoguceni u otkupu stana", objašnjava Tonci Majic, predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava. U prvu kategoriju spadaju oni kojima je skupina pripadnika Hrvatske vojske došla na vrata i jednostavno ih izbacila iz stana. Prema njegovim procjenama takvih je slucajeva bilo oko tri hiljade. U drugu kategoriju spadaju obitelji koje su 1991. zajedno s JNA napustile Hrvatsku. Njima su stanarska prava oduzimana u odsutnosti i na temelju clana 102. Zakona o stambenim odnosima, koji govori o "neprijateljskoj djelatnosti nositelja stanarskog prava", ili na temelju toga što obitelj duže od šest mjeseci nije boravila u stanu. "Izjava potpredsjednice 

Vlade RH dobiva fakticki i legalno isto etnicko likvidatorsko, uistinu rasisticko i moralno-politicko znacenje kakvo su u Trecem rajhu imale akcije oduzimanja imovine iz Njemacke 'samovoljno' iseljenih Židova", izjavio je Feralu doktor pravnih nauka iz Splita Nikola Viskovic, pitajuci se: "Kako je moguce da nakon ovog moralnog i politickog skandala g-da Antunovic bude i dalje pripadnica jedne socijaldemokratske stranke i clanica vlade jedne civilizirane države?"

Tako što Hrvatska zasigurno nije toliko civilizirana kakvu je predstavlja šef hrvatske vlade i SDP-a Ivica Racan, koji je zbog Antunovickeve izjave pokupio aplauz HDZ-a i ekstremne desnice pokazujuci da je i SDP na tragu HDZ-a, odnosno da se u Hrvatskoj i dalje dogada pužuci apartheid.

Vreme, 29. nov. 2001.

Teofil Pancic

Još je, pak, zanimljiviji spisak stranaka i parastranaka koje su uvelicale skup (Velika narodna skupstina Srpskog narodnog pokreta "Svetozar Miletic", 25. nov. u Srpskom narodnom pozoristu, Novi Sad): SPS, SRS, SSJ i nesrecni, monumentalno dezorijentisani SPO kao, dakle, gotovo cela "legitimna" politicka scena sramne Miloševiceve epohe; osim njih, bili su tu i predstavnici ljoticevsko-profašisticke falange "Obraz" (koja je ovih dana najavila "oružani ustanak" ako se Vojvodani i ostali ne opamete), te s njima obraz uz obraz – Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije... Zbrdozdolisani miš-maš babetina i žabetina? Ni slucajno. Izbor po srodnosti: "Mileticu" su u goste došli baš svi kojima je tamo mesto, i niko osim njih. To je, dakle, serkl gubitnika demokratske tranzicije. Nacionalisticki populizam otuda je njihov jedini moguci program: to je, uostalom, a ne nekakva šupljeljušturasta kreatura iz Požarevca, bilo na vlasti svih onih bestijalnih godina. I to je psiho-fotorobot frankenštajnovskog ceda te epohe u "narednom periodu": glasa za DSS, clanska karta mu je u SRS-u, srce mu je kod Slobe, a ratni raspored u "Obrazu". Osim ako nije kod profesora Pelevica, Arkanovog oficira i džentlmena.

hronika vesti (arhiva)

Copyright by NSPM