Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika 20. nov. 2001.

hronika vesti (arhiva)

Blic. 20.nov. 2001.

Nenad Puhovski, istaknuti hrvatski intelektualac i filmski stvaralac, profesor na zagrebackoj Akademiji dramske umetnosti i programski direktor Centra za dramsku umetnost „Factum“, i ranijih godina doživljavao je razne neugodnosti i napade zbog svog demokratskog, antinacionalistickog opredeljenja i delovanja. No, najvece napade je doživeo poslednjih meseci kao producent filma „Oluja nad Krajinom“, koji je u prolece prvi put javno prikazan na Danima hrvatskog filma u Zagrebu, a pocetkom oktobra i u emisiji „Latinica“ Hrvatska televizije.

Kako objašnjavate reagovanja na film? - Tzv. obicna publika reagovala je nekom vrstom šoka, nevjerice, a što je posljedica pre svega cinjenice da predašnja vlast, a i mediji, tu publiku nisu informisali o zlocinima i na hrvatskoj strani, niti su je pripremili za takvu mogucnost. Prvi je put na HTV-u prikazan neki takav film.

Jeste li se teško odlucili za film o zlocinima vezanim za „Oluju“? - Ne, u tom smislu nismo imali dilema. Bavili smo se necim za što prije svega mislimo da je neki javni interes, neko opšte dobro.

Šta kažete na reakcije nekih visokih predstavnika sadašnje vlasti? - Kada je u parlamentu potegnuto pitanje tog filma, sadašnja se vlast nije htjela izjasniti. Po mom uvjerenju, postojale su dvije moguce reakcije - ili rijeci: „Oprostite, mi smo dobili izbore, izabrali ministre, raspisali izbore i sl. pa je film napravljen posve legalno i legitimno“, ili je bivšoj politickoj eliti, sada opoziciji, trebalo govoriti: „Gospodo, vi skrecete razgovor na krivu stranu. Nije problem u tome o cemu film govori, vec u tome što ste vi ucinili i u tome da ste odgvorni za ono o cemu taj film govori!“ Bilo je fascinantno da u hrvatskom parlamentu nitko ništa od tog nije izgovorio.

Kako ce film biti primljen u drugim sredinama? - Nadam se da ce se izvan Hrvatske izbjeci, barem do neke granici, da se taj film upotrebljava u licitiranju zlocina. „Oluja nad Krajinom“ se ne bavi time. Taj film govori o jednoj situaciji, o jednoj tamnoj strani rata, o jednom malom segmentu, o tome što se dešavalo u podrucjima gde je bila „Oluja“, nakon nje itd. O interpretacijama se naravno može razgovarati, ali ostaje cinjenica da su sela spaljena i da su ljudi poubijani. No, treba ipak naglasiti da smo takav film na podrucju bivše Jugoslavije mi prvi i jedini do sada napravili. Jer, film o Srebrenici napravio je Bi-Bi-Si. Dakle, još uvijek ni u Srbiji, ni na citavom prostoru bivše Jugoslavije nitko drugi nije smogao hrabrosti da napravi takvo nešto. Ne mislim da je to bio nekakav naš herojski cin, vec samo konstatujem tu cinjenicu. Prema tome, i ostale sredine na podrucju bivše Jugoslavije ocekuje situacija u kojoj ce se i same morati uhvatiti u koštac s temom ratnih zlocina. Što pre, to bolje.

Odmah nakon smrti Bože Kneževica najavili ste da cete realizovati filmski projekat o govoru mržnje, na kojem je i on trebalo da radi. - Želimo napraviti taj film, koji ce se baviti govorom mržnje na citavom prostoru bivše Jugoslavije i pokazati kako su mediji, pre svega elektronski, podgrevali atmosferu rata.

Solana uskoro dolazi u SRJ da upozori na rizik odvajanja

EU protiv nezavisnosti

BRISEL (Beta) - Evropska unija juče je jasno poručila da je protiv nezavisnosti Kosova i naglasila da se budući konačni položaj Kosova može odrediti samo kroz direktan dogovor Beograda i pokrajine, kako je to na zasedanju šefova diplomatija EU precizirao portugalski ministar Žaime Gama.

U nacrtu zaključaka, o kojima raspravljaju ministri evropske petnaestorice, podvlači se da je izborima na Kosovu „učinjen važan korak ka ispunjenju Rezolucije 1244 SB UN“ i od novoizabranih predstavnika se traži da „svoje nove dužnosti ostvaruju uz strogo poštovanje Rezolucije 1244 i Ustavnih okvira za privremenu autonomiju“. Izvori iz Saveta ministara EU kazali su agenciji Beta da će evropska petnaestorica na određeno vreme uputiti u Beograd jednog bliskog saradnika Havijera Solane.

Zadatak tog saradnika biće da što je moguće više pomogne saradnju i zbližavanje SRJ sa EU, isto kao i povoljan razvoj događaja na Kosovu posle izbora, rekli su ti izvori. Prema nacrtu zaključaka o Kosovu, ministri EU će pozvati novoizabrane vlasti na Kosovu da „u potpunosti sarađuju s Unmikom i vlastima u Beogradu, u skladu sa zajedničkim dokumentom od 5. novembra“, koji su potpisali Unmik i zvaničnici Srbije i SRJ.

- Izbori na Kosovu sigurno nisu bili izbori za nezavisno Kosovo. To je mišljenje svih nas - izjavila je ministarka inostranih poslova Austrije Benita Ferero-Valdner. Ona je naglasila da „Rugova veoma dobro zna da je međunarodna zajednica protiv nezavisnosti, ali da su oni i dalje privrženi toj ideji“.

- Evropska unija je „protiv novih podela na Balkanu koje bi ugrozile bezbednost cele jugoistočne Evrope“ i zato će vrlo uskoro uputiti svog visokog predstavnika Havijera Solanu u Beograd i Podgoricu, ne bi li „pospešila demokratski i konstruktivan dijalog“ između Srbije i Crne Gore.

Cilj EU je da Beograd i Podgorica „brzo postignu za sve prihvatljiva ustavna rešenja“ u okviru savezne jugoslovenske države. To je jedan od zaključaka o kojima raspravljaju šefovi diplomatija EU u Briselu, rekli su agenciji Beta funkcioneri EU, naglasivši da evropska petnaestorica ponovo naglašavaju da „žele demokratsku Crnu Goru u demokratskoj SRJ“.

EU, kako stoji u pripremljenom dokumentu, „ističe da bi novi ustavni sporazum osnažio usklađivanje napora Srbije i Crne Gore sa ciljem da se SR Jugoslaviji i dvema republikama omogući da u punoj meri iskoriste međunarodnu pomoć i proces reformi, posebno u okviru Procesa stabilizacije i asocijacije“, pridruženja EU. Šefovi diplomatija EU navode da, „ako bi tekući razvoj zbivanja morao da se okonča referendumom, onda bi taj referendum morao da bude održan u skladu sa demokratskim normama pravne države i ustava Crne Gore“.

U nacrtu završnog dokumenta ministarskog zasedanja EU se dodaje da je „Savet ministara Evropske unije, s tim u vezi, primio k znanju kritičke primedbe Ureda za demokratske institucije i prava čoveka OEBS, kao i Venecijanske komisije Saveta Evrope u odnosu na nacrt crnogorskog zakona o referendumu, i skreće pažnju stranama na ta dokumenta“.

Goran Svilanovic, ministar inostranih poslova

Nemojmo da se zavaravamo, saradnja sa Haškim sudom je stalni preduslov realizacije naših nacionalnih interesa.

Danas, 20. nov. 2001.

Velimir Ilic o Nacrtu zakona o duvanu Vlada legalizuje kriminalne radnje

Beograd - Velimir Ilic, lider Nove Srbije, na jucerasnjoj konferenciji za novinare optuzio je Vladu Srbije da Nacrtom zakona o duvanu zeli da "u legalne tokove uvede kriminalne radnje", kao i da formiranjem Uprave za duvan namerava da "pod direktnu kontrolu stavi trziste vredno 1,4 milijarde maraka godisnje", sto po njegovim recima, "otvara mogucnosti za mnoge kriminalne radnje". - Pitamo se ko ce biti u toj Upravi, kako ce ona biti organizovana i kome ce podnositi racune. Takodje, Nacrt zakona dozvoljava dva distributera duvana i duvanskih proizvoda, pa se postavlja i pitanje da li Vlada unapred zna koje firme ce podeliti profit od najmanje 36 miliona maraka godisnje - rekao je lider NS i izneo da svercovane cigarete predstavljaju 65 odsto uvezenih duvanskih proizvoda i donose profit od 48 miliona maraka mesecno, dodavsi da su ove brojke poznate i premijeru i svim srpskim ministrima. "Posle stroge kontrole uvoza energenata, Vlada Srbije zloupotrebljava ovlascenja praveci monopole i stvarajuci uslove za mito i korupciju. Ako je u sve umesana samo jedna stranka, sta li ce biti sa tolikim milionerima koji ce na sledecim izborima moci da kupe prakticno sve", upitao je Ilic.

Nenad Canak najavio beskompromisnu borbu za autonomiju i izjavio

Kostunici odgovaraju pretnje Milosevicevih beretki

Novi Sad - Kome odgovara da jedinice pravljene u Milosevicevo vreme i za njegove potrebe sada postaju pretnja miru u ovoj zemlji? Mislim da je jasno da se taj covek zove Vojislav Kostunica. Isto tako mislim da je jasno da Zoranu Djindjicu smeta da se vojvodjanska imovina preda u ruke gradjana Vojvodine. I sasvim je jasno da na pogodbe i trgovine ta dva, u sustini podjednako retrogradna sistema - gde bi jedan da nas zatvori u pravoslavnu, a drugi u konvertibilnu dzamahiriju - ne moze i ne sme da bude u Vojvodini. Cetiri petine gradjana Vojvodine zele samo jedno - da njihova imovina bude njihova", rekao je juce predsednik vojvodjanske Skupstine Nenad Canak, najavljujuci da ce se zaloziti da se sto pre raspise referendum u Vojvodini na kojem ce gradjani moci da se izjasne o vojvodjanskoj imovini, resursima i autonomnim pravima.

Beogradska politika preko vojvodjanskih ledja

Canak je izjavio da je sa Zoranom Djindjicem i u DOS- u bilo dogovoreno da bude imenovan za predsednika UO NIS-a "zbog iskustva u naftnoj privredi i da kao predstavnik Vojvodine ne sme da dozvoli zloupotrebe resursa vojvodjanske petrohemije, kao sto je bilo ranije". - Doslo je do obrta i odjednom Vlada Srbije odlucuje o tome, a Zoran Djinidjic trguje sa nama i onim sto nije njegovo. To je stil nesolidnog politicara, nesolidne politike, a u biznisu se to zove lopov. Sada je doslo do toga da predsednik UO NIS-a bude resenje DSS-a, zato sto je to truli kompromis da se kupi akciono jedinstvo DS-a i DSS-a. E, to je ta principijelna beogradska politika koja se opet lomi preko vojvodjanskih para i firmi. To je ta prica gde cu ja da povucem "crvene beretke", a ti ces da nama dati "Naftagas"- ocenio je Canak.

U Osnovnoj skoli u selu Rabovce kod Lipljana Srbi i Albanci zajedno u klupama

Lipljan - Osnovna skola u selu Rabovce kod Lipljana jedna je od retkih na Kosovu gde nastavu zajedno pohadjaju deca srpske i albanske nacionalnosti. Ranije je bilo incidenata,a ove skolske godine nastava se odvija po planu i bez vecih problema. U Rabovcu je ostalo oko 300 Srba koji imaju slobodu kretanja i nesmetano obradjuju svoja imanja. Pratnju Kfora traze samo kada idu u druga sela. Predsednik MZ Rabovce Zoran Spasic kaze da su tamosnji Srbi "svasta preziveli", ali im je najteze pala otmica trojice sunarodnika: Miodraga Djukica, Mladena Vasica i Dragoljuba Slavkovica cija sudbina nije razjasnjena do danasnjeg dana.(Sanapress)

Hrvatska ne vraca stanove Srbima

Zagreb - Potpredsednica hrvatske vlade Zeljka Antunovic je izjavila da Hrvatska nece vratiti oko 50.000 stanova izbeglim Srbima, iako to trazi i OEBS. "Vladu Hrvatske niko ne moze prisiliti da Srbima vrati stanove, pa ni OEBS, jer su oni tokom rata dobrovoljno napustili svoje stanove i, kako u njima nisu boravili vise od sest mjeseci, izgubili su pravo na njih", rekla je ona na Hrvatskom radiju. Antunoviceva je dodala da Srbi "zele da iskoriste pritisak medjunarodne zajednice na Hrvatsku i jeftino otkupe svoje stanove, da ih zatim skupo prodaju i odu da zive na neko drugo mjesto". (FoNet)

Feral tribjun, Kolumna Petra Lukovica, 20. nov. 2001.

Interesovanje Haga za Lukovica (Milorada, ne Petra) i njegovu jedinicu nikako nije slucajno; ono što se dogadalo u Hrvatskoj i Bosni - postoje svedoci - toliko je strašno da paralela sa svakodnevnim ratnim zlocinima ima ukus egzotike; "frenkijevci" nisu bili samo Skup Odlicno Placenih Ubica, vec i Pokretno Pljackaško Preduzece koje je "cistilo" zlato i devize. U jedno od mešovitih sela, blizu Vukovara, krajem 1991., upali su "frenkijevci"; Stana Joksimovic, danas u izbeglickom kampu u Železniku, blizu Beograda, prica za Feral kako je to izgledalo:

"Njih dvadeset s crvenim beretkama upalo je u kucu i odmah su poceli da otvaraju fioke i da pitaju - gde su pare. Kad sam im dala pare, pitala sam ih ko su oni: Srbi ili Hrvati, tek da znam. Rekli su da štite Srbe i da brinu o Srbima, a kad sam im rekla da sam i ja Srpkinja - odgovorili su da im je žao, ali da je kasno; svaka Srpkinja - kazali su mi - sad mora da je u Srbiji; ko ostane ovde, ostaje uz Hrvate. Sve su mi uzeli, nakon što su me dobro išamarali i izudarali - rekli su: a sad cuti, ako progovoriš docicemo po tebe... zapalicemo ti kucu i reci da su ti to Hrvati uradili".

...

Prica o Hagu - hajde da za trenutak zaboravimo JSO svoj je nastavak prošlog tjedna imala kad je u Haag, s bgd-airporta, dobrovoljno, krenuo ex-admiral JNA Miodrag Jokic, optužen za zlocine nad Dubrovnikom. Predaja penzionisanog jna-oficira koji je bio najlicnije odgovoran za mnoga zla glede Dubrovnika-na-dlanu (kad gledaš s crnogorsko-srpsko-bradatih položaja), iz medijsko-pravoslavne vizure ucinila se kao Žrtvovanje; covek se sam predao, odlucio da raskrinka antisrpsku pricu o Dubrovackom ratištu i - odleteo u Hag.

Heroj? Samoubica? Seljak? Budala? Šta god bilo, cirilicne Vecernje novosti su mi to objasnile naslovom: "Admirale, dobro more."

Covek bi, naivno, pomislio da admiral ide u ribolov, ne u Hag. Jokic, recimo, kaže: "Vec u prvom susretu, sa ratištem u Konavlima, bio sam zaprepašcen 'ucinkom' - spaljeno, zgarište, opljackano. Bio sam depresivan. Kad sam to izneo na sastanku, Božidar Vucurevic, predsednik Trebinja, mi je rekao: 'Admirale, nikad ljepše nisu izgledali.' Bila je tada ta hercegovacko-nikšicka struja koja je želela da se Dubrovnik osvoji..."

Na pitanje da li je u Dubrovniku bilo "veceg rušenja", Jokic kaže: "Ne. To su minimalna rušenja i oštecenja. Grad je malo tucen i malo rušen."

Autor ovog teksta (Lukovic Petar) pre mesec dana bio je u Dubrovniku i video "mala rušenja"; je li malo rušenje - do jaja - hotela "Libertas", krstaricama s mora, toliko "malo rušenje" da hotel izgleda kao avet, sjeban do koske, uništen, poništen i vracen u zemlju? Što admiral ne kaže koju rec o hotelu "Belvedere" ili "Imperijal" ili o desetinama ubijenih u Dubrovniku? Njegova izjava ("Bio sam komandant - ali protiv rata"; V. novosti, strana 11, šesti stubac, deseti red), prevazilazi Greatest Shits samom cinjenicom da posla imamo sa covekom koji ovako razmišlja ("Ocekujem da Vlada Srbije izda garanciju za mene. Nadam se da ce Haški tribunal biti pravedan, da cu se uskoro vratiti kuci i da cu se vratiti sa slobode").

hronika vesti (arhiva)

>vrh strane

Copyright by NSPM