Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika 8-12 nov. 01.

 

hronika vesti (arhiva)

 

 

Glas Javnosti, 9. nov.

Tražite ista prava za Srbe

O položaju Srba na Kosmetu Đindic je rekao da su ga americki sagovornici upozorili "da ne koristi naziv kolektivna prava, jer to u americkoj politickoj istoriji podseca na izolacionizam". "Onda sam rekao da je to na Balkanu prirodan proces, ako vi tražite kolektivna prava za Albance u Makedoniji, zašto mi ne bismo tražili ista prava za Srbe na Kosmetu. Oni su rekli - tražite ista prava", rekao je Đindic.

Glas javnosti, 12. nov.

Vesic povodom neusvajanja haškog zakona 

Koštunica je najodgovorniji 

BEOGRAD (Beta) - Visoki funkcioner Demokratske stranke Goran Vesic optužio je juce jugoslovenskog predsednika Vojislava Koštunicu da je "najodgovorniji" za neusvajanje zakona o saradnji s Haškim tribunalom.

"Za situaciju u kojoj se nalazi naša zemlja da saradujemo sa Haškim tribunalom na osnovu njegovog Statuta, a bez zakona - najodgovorniji je predsednik Koštunica", rekao je Vesic za agenciju Beta. On je kazao da je jugoslovenski predsednik najpre "omalovažavao Haški tribunal govoreci da je Hag 'za njega deveta rupa na svirali', a da je zatim od Predsedništva DOS-a tražio da sam vodi pregovore s Crnom Gorom o saradnji s Hagom".

Vesic je dodao da je Koštunica nakon povratka iz SAD, ipak, saopštio da SRJ treba da donese zakon o saradnji s Tribunalom.

"Od tog trenutka, Koštunica ne uspeva da obezbedi vecinu za izglasavanje zakona. Predsednik veoma dobro zna da bez saradnje s Hagom nema povratka u svet, strane pomoci i boljeg života. Zato njegov neuspeh njegova stranka krije napadajuci Vladu Srbije", rekao je zvanicnik DS-a.

 

Danas, 8. nov. 2001.

Nebojsa Medojevic, Centar za tranziciju Crne Gore
Korupcija trese Crnu Goru
    Podgorica - Prema rezultatima ovogodisnjeg istrazivanja podgorickog Centra za tranziciju, kojim je obuhvaceno 700 ispitanika iz osam opstina, fenomen korupcije i podmicivanja nasao se na cetvrtom mjestu liste najvecih drustvenih problema u Crnoj Gori. Osim toga, ispitanici su kao najznacajnije probleme drustva istakli: nezaposlenost, politicku nestabilnost, niska primanja i kriminal.
    Prema rijecima direktora Centra Nebojse Medojevica, anketa je dokazala da je tabu tema korupcije u Crnoj Gori konacno otvorena, te da je 90,9 odsto gradjana potvrdilo da korupcija postoji. Kako su ocijenili ispitanici, na listi stepena korumpiranosti prvo mjesto zauzima crnogorska carina, potom drzavni vrh, finansijska policija, opstinske i inspekcijske sluzbe, te drzavni medijiAnalizirajuci problem korumpiranosti i mita u pojedinim profesijama, vecina gradjana slozila se da u tome prednjace drzavni funkcioneri i ljekari, zatim direktori drzavnih preduzeca, carinici i policajci.
    "Kao osnovne razloge postojanja korupcije na ovim prostorima, gradjani su naveli siromastvo, bezakonje i nepostajanje pravne drzave. Ti podaci potvrdjuju sazrijevanje crnogorskog javnog mnjenja, kojem sve teze mozete prodati maglu i politicke floskule", rekao je Medojevic na danasnjoj konferenciji za novinare.
    Prema njegovim rijecima, istrazivanje je pokazalo da korupcija u potpunosti ne moze biti iskorijenjena, "jer je dio karaktera i genetskog koda ovdasnjih ljudi", ali da do odredjenog stepena moze biti ogranicena i suzbijena.
    Kao najuspjesnije metode borbe protiv mita i korupcije, crnogorski gradjani su istakli edukaciju i podizanje svijesti o stetnosti tih pojava, kao i objavljivanje slucajeva korupcije u novinama i na televiziji. 
    

 

 

Blic, 10. nov. 2001.

 

 

 

 

Zoran Živkovic, potpredsednik Demokratske stranke, porucio Srbiji ne treba novi Bidža

 BEOGRAD - Lokalni izbori su pokazali da gradani osuduju ideje pojedinih stranaka DOS o samostalnom izlasku i proveri stranackog rejtinga, istakao je juce Zoran Živkovic, potpredsednik Demokratske stranke, i dodao da su one stranke iz DOS, koje su mislile da krenu samostalno, dobile od biraca nalog da se vrate u zajednicku koaliciju. Živkovic je izrazio nadu da "više nece biti egzibicionizma tog tipa i da ce DOS ostati monolitan i nastaviti sa reformama, jer to od njega zahtevaju gradani".

Potpredsednik DS je istakao da DOS "nije potreban novi JUL koji je zainteresovan za povlastice koje donose državne funkcije, ali ne želi da preuzme odgovornost koju te funkcije donose".

Komentarišuci izjave lidera Nove Srbije Velimira Ilica da Zoran Đindic blokira poslove izgradnje autoputa Beograd-Cacak-Crnogorsko primorje i fabrike cigareta, Živkovic je rekao da u Srbiji niko ne brani nikome da gradi i ocenio da je Srbija imala jednog Bidžu i da joj novi ne treba. Povodom najave predsednika vojvodanske skupštine Nenada Canka da ce tražiti da Vojvodina postane republika, Živkovic je rekao da ga ne interesuju izjave onih koji ih daju samo da bi nešto rekli. On je istakao da se DS zalaže za autonomiju Vojvodine, ali da je ideja o statusu republike neprihvatljiva.

Živkovic je izrazio ocekivanje da ce do kraja godine biti usvojen zakon o saradnji sa Haškim tribunalom.

Govoreci o predstojecim izborima na Kosovu, Živkovic je rekao da "izbori daju mnogo više šansi za opstanak Kosova u SRJ, za povratak Srba na Kosovo i za rešenje sudbine nestalih".

On je istakao da za DS nije bitan broj kandidata te stranke na listi Koalicije "Povratak" koja ce predstavljati Srbe na izborima.

- Price o tome da je bilo neslaganja o tome ko ce imati koliko kandidata, ako su tacne, nemaju inicijatora u DS, jer se mi nismo cenjkali oko tih mesta - rekao je Živkovic.

hronika vesti (arhiva)

Copyright by NSPM