Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

SVE HRONIKE

Hronika ukratko 2005 / 2 , Hronika ukratko 2005 / 1

   

 

30. decembar

Savet kao u Hrvatskoj
Boris Tadić je predložio formiranje Saveta za nacionalnu bezbednost po hrvatskom modelu. Savetu bi predsedavao Tadić, a odluke potpisivali predsednik i premijer države, javlja Beta.

29. decembar

Vlada oduzela „Mobtel“ Kariću i Austrijancima

Vlada Srbije oduzela je juče licencu za obavljanje telekomunikacionih usluga „Mobtelu“ jer je ta kompanija nanela štetu državi potpisivanjem ugovora sa firmom „Mobikos“ sa Kosova, čiji vlasnik je Ekrem Luka. Licenca je oduzeta zbog nezakonite odluke Bogoljuba Karića da bez saglasnosti Vlade ustupi licencu „Mobikosu“.

„Iako je imao izričitu obavezu da traži saglasnost Vlade pre nego što je sklopio ugovor sa „Mobikosom“, „Mobtel“ je to izbegao, znajući da Vlada nikada ne bi dozvolila da Ekrem Luka koristi državnu licencu“, saopštava Vlada. U Vladi tvrde da su ugovor o saradnji Karića i Luke dobili od Unmika ovih dana i da je iz njega jasno da se njime na najteži mogući način oštećuje ekonomski interes države Srbije. Ministar policije Dragan Jočić izjavio je da je potpisivanje ugovora sa „Mobikosom“, osim finansijske, Srbiji nanelo i bezbednosnu štetu. (Blic)

23. decembar

Petoro poslanika Skupštine Srbije formiralo je juče novi poslanički klub pod nazivom „Za evropsku Srbiju“ iz redova SDP, SDPO, SPO i PSS, i tako skupštinsku većinu koja podržava kabinet premijera Vojislava Koštunice sa 131 istanjila na 129 poslanika. Šef tog poslaničkog kluba je Ljiljana Nestorović iz SDP, a njeni zamenici su Slobodan Živkucin, donedavni poslanik SDPO, i Blagica Kostić, poslanica SPO.

- Nemojte dozvoliti da vas zbuni naziv poslaničkog kluba, potpuno je jasno da se radi o Bogoljubu Kariću i njegovoj stranci, jer je jasno da su okosnice njegovog kluba pripadnici stranke Bogoljuba Karića - rekao je o novom klubu Šef poslanika DSS Miloš Aligrudić.

Upitan da li Vlada sada ima većinu, Aligrudić je rekao da vladajuća većina u Skupštini ima 129 poslanika, ali je dodao da Karić na ovaj način može imati 60 poslanika ukoliko je moguće da postoji toliko ljudi koji su u stanju da pogaze datu reč biračima i koji su toliko nemoralni.

- Ako je to moguće i ako se to desi, to je refleksija vremena u kojem živimo i ponor pred kojim se nalazimo - dodao je on. (Blic)

Politički analitičar Slobodan Antonić kaže da su dešavanja oko novog poslaničkog kluba na neki način bruka za sadašnji saziv Parlamenta, ali i udarac za Vladinu većinu. "Ipak, ta većina od 129 poslanika nije ni tako mala, vlada Mirka Marjanovića s toliko poslanika iznela je ceo mandat, od 1993. do 1997. Ovo sada je u nekom smislu i drugačija situacija jer je sada nastao poslanički klub privlačnog imena i s resursima moći, u finansijskom i medijskom smislu, finansijskim i medijskim resursima Bogoljuba Karića. Mnogo bi bilo teže preći iz svoje stranke u Karićevu stranku, mnogo je lakše preći u neki novi poslanički klub, koji ima tako privlačno ime, a u kom možete, bar u prvo vreme, zadržati svoj stranački status", kaže on.

"Mislim da je u javnosti sazrela svest o potrebi donošenja novog izbornog zakona, koji će striktno regulisati tu oblast, ali da bi bio postignut dogovor oko toga, stranke se moraju dogovoriti oko nekih drugih stvari", kaže Antonić. (B92)

Šef radikala u parlamentu Tomislav Nikolić pravdao je juče svog poslanika Nemanju Šarovića rečima da „Šarović želi da živi u Vranju, da tamo ima iznajmljeni stan i da bar tri puta nedeljno boravi u tom gradu“.

Za tog poslanika smo prekjuče naveli da je je, prema podacima do kojih je došao „Blic“, za 11 meseci sa skupštinske blagajne podigao 1.639.088 dinara na ime troškova za putovanje iz Vranja, a zapravo živi u Beogradu. Na primedbu da je Šarović takođe i odbornik SRS u Skupštini opštine Stari grad u Beogradu, Nikolić je rekao da „pretpostavlja da će Šarović da se ženi u Vranju, a da je izabran za odbornika zato što je u to vreme bio prijavljen u Beogradu i ispunjavao je uslove za izbor“. Samo da građanima još ne ispostavi račun i za svadbu. Ostaje nejasno kako je na zvaničnom sajtu Skupštine Srbije kao prebivalište Šarovića naveden Beograd, a u izveštaju Skupštine Srbije dotični radikal je Vranjanac. (Blic)

21. decembar

Ko treba da odlučuje o Kosmetu?

- Jedino Vlada i njen tim treba da pregovaraju o statusu Kosova i donesu odluku na kraju tog procesa. Zašto DS i predsednik Srbije da se hvataju u kolo jedne politike koju, kako tvrde, ne podržavaju. A Kosovo je samo deo te politike. Ako je tako, onda treba pustiti Vladu da obavi taj posao i da snosi i punu odgovornost.

Kako će se rešiti ovo pitanje?

- To je teško proceniti, ali sigurna sam da se neće rešiti na način kako to očekuje Vlada koja sada gradi jednu oštriju poziciju kao odgovor na nezavisnost Kosova koju zahtevaju Albanci. Iza toga stoji eksplicitno zalaganje za kompromis, pri čemu se ne zna šta bi taj kompromis trebalo da bude. Po mojoj proceni, Kosmet će dobiti uslovnu nezavisnost, pretpostavljam da će međunarodna zajednica nešto slično tome smatrati kompromisom.

17. decembar

Beba Popović je samo delić, samo važan šraf u velikom strašnom mehanizmu čiji je osnovni zadatak da Srbiju što duže zadrži u što jadnijem stanju. Popović je, da se razumemo, medijski izvršilac radova, onaj koji sprovodi pakleni, destruktivni plan osmišljen u tajkunsko-mafijaško-politikantsko-separatističkim krugovima. Ćuran u delo sprovodi plan prema kome je slaba, ponižena i podeljena Srbija jedina moguća opcija. - Dragan J. Vučićević (Press)

13. decembar

U ime vladajuće koalicije juče nešto posle 16 časova, nakon celodnevnih konsultacija, poslanicima Srpske radikalne stranke izvinio se šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić. Kako je rekao, izvinjava se svima onima koji su mogli da pomisle da se uvrede ministra finansija Mlađana Dinkića odnose na njih.
- U ime vladajuće koalicije želim da kažem da Vlada Srbije, vladajuća koalicija i nijedan ministar u vladi nije nikada želeo da uvredi poslanike, niti su reči jednog ministra namenjene ijednom poslaniku, a pogotovo biračima koji su ih birali - rekao je Aligrudić, priznajući da je "u žaru diskusije" bilo grubih reči, ali da ih je bilo i u ranijim sazivima, odnosno da su upotrebljene reči koje su se doživljavale kao uvredljive.

 

Ako je to stav svih vas, prihvatam izvinjenje Srpskoj radikalnoj stranci - izjavio je u odgovoru Tomislav Nikolić, dodajući da će radikali nastaviti da rade u Skupštini, a da ovo treba da posluži kao "opomena svima vama".
Jer, kako je rekao, ovo sve što se dogodilo "čeka vas sutra kada budete u opoziciji". Nikolić je pri tom rekao da, kada radikali budu na vlasti, neće sadašnjoj vlasti to isto prirediti.

 

Niko u moje ime ne može da se izvini Srpskoj radikalnoj stranci i njenim poslanicima u Skupštini. Ne pada mi na pamet da im se izvinjavam zbog bilo čega - mislim da su oni dužni da se izvine svima nama, kazao je za Danas Mlađan Dinkić, ministar finansija u Vladi Srbije povodom izvinjenja koje je šef Poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić uputio SRS u njegovo ime.

Srpska radikalna stranka duguje izvinjenje našim građanima i zbog toga što je u politički život Srbije uvela mržnju, psovke, prostakluke i laži. Srbija koja se izvinjava ovoj antipameti i primitivizmu ispisuje najtežu anticivilizacijsku optužnicu protiv sebe same. - Vuk Draskovic. (Danas)

12. decembar

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković prekinuo je juče sednicu parlamenta, nakon što su radikali dva i po sata insistirali na tome da je povređen poslovnik, tražeći izvinjenje i zaštitu povodom uvreda koje je, kako tumače, na njihov račun izneo ministar Mlađan Dinkić.

Šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić saopštio je da radikali više neće učestvovati u radu skupštinskih odbora dok se premijer Vojislav Koštunica ne izvini u ime ministra finansija Mlađana Dinkića. Poslanici SRS redom su izlazili za govornicu protestujući zbog Dinkićeve izjave da se „ne svađa sa barabama i primitivnim ljudima“.

Predrag Marković je pozvao sve koji su želeli nekoga da uvrede ili su pogrešno protumačeni da svakako upute izvinjenje onima koji mogu da budu povređeni ili su pogrešno protumačili.

Poslanik Socijaldemokratske partije Meho Omerović izjavio je da će ta stranka predložiti radikalima da podnesu inicijativu za smenu ministra Dinkića.

- Naći ćemo mnogo više od 84 poslanika koji smatraju da nisu barabe i koji će hteti da se pitanje poverenja Dinkiću nađe na dnevnom redu najhitnije - rekao je Omerović. (Blic)

06. decembar

U Prištini je visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio da u Evropi ima mesta za druge države, iako je samo dan pre u Beogradu govorio o tome da će rešenje kosovskog problema zadovoljiti sve strane.

Solana je u Prištini kazao da se otvara nova strana u istoriji Kosova i da će stoga Evropska unija pomoći da ovaj region dobije evropsku prespektivu. Solana je na konferenciji za novinare istakao da Vlada Kosova mora da nastavi sa sprovodjenjem procesa decentralizacije i da uloži više napora u primeni standarda kako bi bilo izgradjeno poverenje sa svim ljudima na Kosovu, svim zemljama regiona, uključujući, kako je kazao, i Beograd.

U poruci Solane ističe se takodje da su pregovori o statusu dug proces koji neće biti završen preko noći: "Biće komplikacija, biće tenzija, rešenje će biti možda bolno za neku stranu", rekao je visoki predstavnik Evropske unije.

On je naglasio da medjuanrodna zajednica neće tolerisati nasilje bilo koje vrste, jer je, kako je kazao, ovo politički proces i da su zbog toga politička sredstava jedino dozvoljena. "Vi ste započeli svoje putovanje i ako sve bude u redu, možete završiti u Briselu", poručio je Havijer Solana u Prištini. (B92)

 

01. decembar

Građani Srbije najmanje poverenja imaju u političare i institucije vlasti, a najviše u institucije od javnog značaja kao što su zdravstvo i školstvo, pokazalo je istraživanje CeSID.

Profesor FPN Zoran Stojiljković kazao je da su rezultati istraživanja pokazali da građani Srbije natpolovično poverenje poklanjaju tradicionalnim institucijama kao što su crkva, škola, zdravstvo i vojska. Prema njegovim rečima, u drugu grupu spadaju institucije kao što su policija, sindikati, nevladine organizacije, predsednik Srbije, Evropska unija i mediji, u koje građani imaju znatno poverenje, ali ono i dalje ne prelazi polovinu anketiranih. U treću grupu sa veoma malim poverenjem građana spadaju sudije, institucija premijera, političke stranke, dok političari imaju najmanje poverenje građana. Oko dve trećine građana Srbije nezadovoljno je stanjem u privredi, institucijama i procesom privatizacije.

Istraživanje je pokazalo i da bi građani želeli da se na vlasti nalaze eksperti a ne političari, koji bi uspostavili više discipline u društvu. Dve trećine građana nezadovoljno je funkcionisanjem demokratije, ali svega deset odsto želi povratak autoritativnog režima. Čak 46 odsto ispitanika veruje da je komunizam, u osnovi, dobar model uređenja koji se nije ostvario zbog istorijskih okolnosti. (Blic)

28. novembar

Poslanici Skupštine Srbije danas su u načelu usvojili Predlog budžeta Srbije za narednu godinu.

Za predlog je glasalo svih 130 prisutnih poslanika. Glasanju nisu prisustvovali poslanici Demokratske stranke, koji već neko vreme ne učestvuju u radu Skupštine, ali ni Srpske radikalne stranke. Izglasavanje budžeta bio je uslov da Srbija uspešno okonča trogodišnji aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom.

25. novembar

Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici, kao prvu tačku dnevnog reda, jednoglasno donela odluku o ustanovljenju i sastavu tima za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Tim čine glavni pregovarači, operativni deo tima i stalni savetnik. Glavni pregovarači su predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, kao kopredsednik tima i glavni pregovarač po funkciji, predsednik Republike Srbije Boris Tadić, kao kopredsednik tima i glavni pregovarač po funkciji i ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković.

Operativni deo tima čine Leon Kojen, savetnik predsednika Republike, direktno odgovoran kopredsedniku tima Borisu Tadiću, koga je imenovao predsednik Republike, Slobodan Samardžić, savetnik predsednika Vlade, direktno odgovoran kopredsedniku tima Vojislavu Koštunici, Dušan Bataković, savetnik predsednika Republike, koga je imenovao predsednik Republike, Aleksandar Simić, savetnik predsednika Vlade.

U operativnom timu su Radomir Diklić, Kabinet predsednika Srbije i Crne Gore, Predrag Simić, ambasador Srbije i Crne Gore, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, Sanda Rašković-Ivić, predsednik Koordinacionog centra Srbije i Crne Gore i Republike Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Jakšić, predsednik Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji i Goran Bogdanović, član 'Srpske liste za Kosovo i Metohiju', koga je imenovao predsednik Republike.

Stalni savetnik tima je Tomas Flajner, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Friburu [Švajcarska] i direktor Instituta za federalizam, navodi se u saopštenju. (VOA)

21. novembar

Povelja Ujedinjenih nacija garantuje suverenitet i nezavisnost, garantuje i nemešanje u unutrašnje poslove, ali velike sile su odavno pogazile taj princip, ali za Srbe to ne važi. Međutim, i “Stara dama” je ozbiljno uzdramana, zato što je svima drugima nametala rešenja koja za nju nisu prihvatljiva, a nevolja je zakucala i na evropska vrata. Ne možete vi da gajite, pomažete, direktno utičete na separatizam u drugim zemljama, a da ne mislite na to da i u vašoj zemlji to može da vas snađe.

Vidite kako se u Francuskoj uvodi vanredno stanje. Zašto? Nametali su nam kao ideal francusko uređenje. Sve je tamo savršeno, nikad neće biti sukoba. Što se vi Srbi borite za državu, što se ne ugledate na nas, Francuze, kako smo to sredili? A kako su sredili, ne znaju. Šta sad, ko će da kritikuje Francusku što sprečava nemire i što suzbija vandalizam na svojim ulicama? Ko će da bombarduje Francusku, ili neku drugu državu? Kuca im to na vrata. Ko zna kako će da se proširi. ...

Tako da znate ko nam odgovara. Odgovaraju nam Boris Tadić i Vojislav Koštunica, trećeg nema. Nema njihovih saradnika koji prihvataju loše rešenje, a ova dvojica možda nisu znali šta će oni to da rade. Isključivi i zaslužni i krivi biće Tadić i Koštunica. Ako su dorasli zadatku, moći će da ga obave, a ako nisu, onda ćemo imati jako lošu situaciju u Srbiji. - Tomislav Nikolic (www.srs.org.yu)

- Svaka politika meri se rezultatima do kojih je dovela, a ne željama i faktorima koji na tu politiku utiču. Ovde se politika prema KIM kreira samo prema tim željama. Stvoreno je prividno jedinstvo koje ima zajedničke, ali suštinski različite interese. Jedni žele da amnestiraju staru katastrofalnu politiku, a drugi da zadrže pozicije, a svi zajedno da izbegnu odgovornost. Najvažnije je da u modernoj politici 21. veka u centru mogu biti samo ljudi, a ne teritorije i da država Srbija treba da vodi politiku koja će pomoći ljudima na KIM da žive bolje i kao manjina i kao pojedinci, a da se u pregovorima izbori eksteritorijalnost za manastire i zaštitu kulturnih dobara. Ovakva pogrešna politika dovešće do iseljenja i ono malo preostalih Srba - rekla je Nataša Mićić novinarima. (Danas)

Đorđe Vukadinović je takođe ocenio da je stav DS posledica "žestokog  razmimoilaženja" unutar stranke po tom pitanju i posledica  "unutarstranačkog kompromisa koji je onemogućio unutarskupštinski konsenzus".
  Objašnjenje demokrata da u rezoluciji postoji veliko ograničenje - da se bilo kakav dogovor mora smestiti u postojeći ustavni okvir Srbije, Vukadinović je ocenio kao "formalističko i neuverljivo".
  Prema njegovim rečima, činjenicom da ipak niko nije glasao protiv usvajanja Rezolucije izbegnuta je "potpuna bruka i fijasko" u republičkom parlamentu. (BETA)

 

20. novembar

AMERIČKI stav o Srbiji i o pitanju statusa Kosmeta značajno je promenjen. Kongres i Stejt department više nisu neosvojive albanske tvrđave. Ovakve utiske je Sanda Rašković-Ivić, šef Koordinacionog centra za KiM, donela iz Amerike. Na pitanje - šta je uticalo na ovako radikalnu promenu odnosa, kada se zna da su baš u Beloj kući bili najotvoreniji zagovornici nezavisnog Kosova i da se verovalo da će upravo Amerikanci odraditi glavni posao za albansku stranu, Raškovićeva objašnjava:
- Ključno je to što je Srbija pokazala svoju konzistentnost i demokratski potencijal. To ih je motivisalo da počnu da razmišljaju o svim parametrima za pregovore.

- Ali, moja osnovna poruka javnosti posle ovog puta je da će pregovora biti, da nema šanse da postoji već dogovoreno rešenje koje samo čeka na implementaciju. To otpada kao opcija i ja to odgovorno tvrdim.

- Pregovori će biti teški baš zato što polazimo od tako različitih pozicija. Biće "čupavo". Ali, uverena sam da će oni biti principijelni. A upravo to nam daje veliku šansu, jer imamo garancije da će se poštovati norme međunarodnog prava, principi ustanovljeni Rezolucijom 1244, Povelja UN.

16. novembar

- Tima nema. Predsednik i premijer sedeće zajedno preko puta Albanaca, Ahtisarija, NATO i koga već. SRS je tražila da ne snižavamo nivo. Prvobitni tekst predviđao je da Skupština ovlasti Vladu da oformi pregovarački tim. Mi smo se pobunili protiv toga i zapretio sam da ćemo biti protiv cele rezolucije. Postoji mogućnost da mi, recimo, Koštunica odredi Vladetu Jankovića kao pregovarača, pa da posle kaže: „Ej, pogrešio je Janković“. Ne. Hoću da, ako pogreši, neka pogreše Tadić i Koštunica. Skupština traži od Vlade i predsednika Srbije da razgovaraju i da na kraju podnesu izveštaj koji ćemo prihvatiti ili odbaciti ako narušava teritorijalni integritet - objašnjava Tomislav Nikolić. (Blic)

14. novembar

Pregovaračka platforma koju bi trebalo da usvoji Narodna skupština mora sadržati mnogo više od pozivanja na suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje. Ona mora da u jasnim obrisima odredi sadržinu formule „više od autonomije, manje od nezavisnosti“ i na taj način pokaže da spremnost Srbije na kompromis nije prazna fraza već ozbiljno političko opredeljenje s kojim ulazimo u pregovore o budućem statusu Kosmeta. Ako to ne učinimo, daćemo argumente onima koji tvrde da je nametnuto rešenje jedini način da se premosti razlika između albanskog zahteva za nezavisnost Kosmeta i našeg pozivanja na teritorijalni integritet Srbije i SCG. - Leon Kojen (Blic)

13. novembar


Noam Čomski, najpoznatiji svetski anarhist, i po nekima najuticajniji živi intelektualac, već 10-ak dana je u žarištu pažnje hrvatske i bosansko-hercegovačke javnosti. Povod je tekst Eme Broks u Gardijanu, u kojem je Čomski navodno izneo neke velike kontroverze. Na primer, onu da je tokom rata u Bosni masakr u Srebrenici najverovatnije preuveličan. U intervjuu za Radio 10, Noam Čomsky negira verodostojnost članka u Gardijanu: "Gotovo da nema ni retka u intervjuu koji bi bio tačan. Veliki deo su čiste laži. Onde ima nekoliko mojih rečenica koje su zapravo tačno prenesene, ali one su stavljene kao odgovori na pitanja koja ona nije pitala i izvađene su iz konteksta. Video sam dosta prilično groznog novinarstva u četrdeset godina aktivizma, ali ovo je verovatno najgore" . (www.monitor.hr)

12. novembar

Liberalno-demokratska partija predlaže da se status Kosova reši tako što će Srbija prepustiti svim građanima Kosova pravo upravljanja teritorijom na kojoj žive, saopštio je predsednik te nedavno osnovane stranke Čedomir Jovanović, koji je na pres konferenciji predstavio plan te stranke "2 K - Teritorija za ravnopravnost".
- Srbija treba da prepusti svim građanima Kosova pravo upravljanja teritorijom na kojoj žive, a kosovske vlasti da omoguće Srbima da ostvaruju to pravo u istoj meri kao i Albanci - kazao je Jovanović, dodavši da se to pravo ostvaruje kroz konstitutivnost Srba i Albanaca što podrazumeva garanciju da će se do svakog rešenja na Kosovu doći međusobnim dogovorom, a ne samovoljom većine. (Danas)

09. novembar

Svaka vrsta nametanja rešenja i otimanja naše teritorije je
nezamislivo, kaže Vojislav Koštunica za B92.

"Neoborivi su argumenti Srbije za razgovor o budućem statusu Kosova i
Metohije, jer predstavljaju načela na kojima počiva međunarodni poredak,
mir i stabilnost
. Svaka vrsta nametanja rešenja i otimanja naše teritorije
je nezamislivo.

Sada je najvažniji korak da se što pre ostvari puno nacionalno i državno
jedinstvo u Skupštini Srbije za poznata načela na kojima se mora rešavati
budući status pokrajine"
, kaže premijer Srbije Vojislav Koštunica.

"Sa postignutim jedinstvom svako očekivanje da Kosovo može dobiti uslovnu
nazavisnost pada u vodu. Jasna je poruka međunarodne zajednice da nema
nametnutog rešenja što znači da mi najviše u svojim rukama držimo sudbinu
Kosova i Metohije", rekao je premijer. (B92)

Evropska komisija je ocenila da je ekonomski rast u SCG osnažen,
uz smanjenje trgovinskog deficita i porast deviznih rezervi.

Evropska komisija u godišnjem izveštaju upozorava, međutim, na manjkavosti
u delovanju demokratskih ustanova i vladavini zakona, uz stav da "sveukupno
delovanje demokratskih institucija i dalje trpi zbog strukturalnih slabosti". (B92)

03. novembar

Baškim Musa, komentator albanskog lista Fakti koji izlazi u Skoplju, piše da jedini način da se spreči raspad Makedonije predstavlja “zvanično priznavanje procesa nezavisnosti Kosova... Prva stvar koja bi se desila u slučaju podele Kosova je raspad Makedonije”. Albanci shvataju da je neophodan dodatni pritisak da bi dobili sve što žele. Međunarodna zajednica je već pokazala da se ne usuđuje da kazni njihovo nasilje. Albanci su uspeli da status kvo učine neodrživim za iscrpljenu, frustriranu i uplašenu međunarodnu zajednicu i da spreče pomirenje. Američki podsekretar Nikolas Berns je rekao da kosovski Albanci “neće tolerisati da još pet godina ne znaju ko su, u kojoj zemlji žive i kakva im je budućnost. (NIN)

9.septembar

Premijer Vojislav Koštunica zatražio je da mu ministar finansija Mlađan Dinkić podnese izveštaj o spornoj nabavci vojne opreme, saznaje Srpski Nacional. - Vojislav Koštunica je obavešten da Tužilaštvo nije pronašlo nikakve elemente za podizanje tužbe protiv bilo koga u Vojsci Srbije i Crne Gore, kao ni protiv odgovornih lica u preduzeću "Mile Dragić". Čak i da je spornim ugovorom napravljen neki propust, to može da se tretira samo kao "prekršaj u pokušaju", a nema nikakvih relevantnih dokaza da je državi naneta bilo kakva šteta. Dakle, nema ništa od "pljačke veka". S druge strane, Koštunica je veoma nezadovoljan načinom na koji je Dinkić ušao u sukob s Crnogorcima. - Srpski nacional.

10 septembar

Nudili su mi da budem izdajnik i plaćenik, ali sam odbio. I zato mi sve uništavaju, ali nema veze tu je narod. Živela Srbija! - Bogoljub Karić.

3. septembar

Kako je medije obavestio ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, predsednik BK grupe Bogoljub Karić nalazi se u inostranstvu. Dok u njegovoj stranci tvrde da je hapšenje moguće kako bi se eliminisao opasan politički protivnik, u javnosti se spekuliše da su u pitanju malverzacije sa zaradom od "Mobtela".

Dok PTT Srbija od osnivanja "Mobtela" nije dobio ni dinara zarade, iako je vlasnik 49 odsto kompanije, Bogoljubu Kariću je samo u 2003. godini isplaćena plata od dva miliona evra, a njegovoj braći, Sretenu i Zoranu Kariću 1,3 miliona, odnosno 64.000 evra.

Željko Ivanji iz PTT Srbija kaže da je sva dokumentacija sa dokazima dostavljena tužilaštvu i policiji. PTT za isplatu dividendi traži 52 miliona evra: "Ako saberete sva plaćanja koja su vršena ostalim članovima porodice Karić: Jeleni, Danici, Danijeli, Marijani, Oliveri, Bojanu dođete do sume koja je otprilike približna našem potraživanju dividende". (B92)

31. avg.

U nastavku svedočenja na suđenju Slobodanu Miloševiću, Vojislav Šešelj se odrekao mnogih svojih javnih izjava iz protekle decenije Šešelj se posebno odrekao onih izjava u kojima je napadao i optuživao Slobodana Miloševića, Jovicu Stanišića i druge tadašnje srpske zvaničnike, ili ih hvalio za pomoć u organizovanju, naoružavanju i opremanju dobrovoljaca Srpske radikalne stranke, čiji je on predsednik.

Šešelj ne negira da je u izjavama domaćim i stranim medijima govorio da je “tesno sarađivao” sa Miloševićem dok je ovaj bio “vodeći patriota”, ili da je od Jovice Stanišića dobio nalog da okupi dobrovoljce, kojima je zatim deljeno oružje i oprema iz magacina JNA, ali tvrdi da te izjave treba sagledati “u kontekstu političkog života u Srbiji” i da one predstavljaju deo “srpskog političkog folklora.”

Naime, Šešelj sada tvrdi da je, nakon što se 1993. razišao sa Miloševićem, pokrenuo “žestoku propagandnu kampanju” u kojoj je koristio “sva raspoloživa sredstva” kako bi ga što više “ocrnio, iznervirao, provocirao” i naveo ga da preuzme “nepromišljene represivne mere” protiv njega lično i protiv SRS, pošto mu je to tada “politički odgovaralo.” Iz istih razloga i na isti način Šešelj je, kako sada tvrdi, “provocirao” i tadašnjeg šefa tajne policije Jovicu Stanišića, ne uzdržavajući se od “bombastičnih izjava” i lažnih optužbi. Jer, rekao je danas Šešelj, ako njega napadaju lažnim optužbama, on će se “lažnim optužbama braniti.”

Milošević je Šešelju pružio priliku da objasni i svoju čuvenu izjavu o “klanju zarđalim kašikama”, za koju su pojedini svedoci optužbe tvrdili da je izgovorena na nekom mitingu ili na privatnom sastanku u kući nekog radikala. Šešelj je objasnio da je to izgovorio u jednoj humorističkoj emisiji na televiziji, odgovarajući na pitanje “da li vi četnici i dalje koljete?.” Pitanje mu je, tvrdi, postavljeno u “šaljivom tonu”, a on je na isti način odgovorio: “Da, ali smo promenili metod, pa više ne koljemo noževima već zarđalim kašikama za cipele”. To je, objašnjava Šešelj, bio “crni humor”, koji on veoma voli.

Pojavljujući se kao svedok odbrane Slobodana Miloševića, Šešelj je u značajnoj meri “otvorio karte”, odnosno pokazao kako će se na svom suđenju braniti od optužbi za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini. Objašnjavajući, danas, svoj poznati govor u Hrtkovcima, Šešelj je rekao da u njemu nije pozivao na proterivanje Hrvata – kako ga tereti tužilaštvo – već se zalagao za “princip retorzije.” Naime, rekao je, “pošto je Tuđmanov režim proterao stotine hiljada Srba”, on je tražio da “Srbija primeni princip retorzije”, kao i da se olakša “razmena imovine” između prognanih Srba i Hrvata. No to je, kako je objasnio, bilo “predizborno obećanje” i “izraz ljutnje i očajanja u tom trenutku”, a radikali su ubrzo odustali od “principa retorzije.” (B92)

25. jun

Predstavnici SRS, DSS i SPS su optužili nevladine organizacije za antisrpsku kampanju, a posebno izvršnog direktora Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić, da bez dokaza osuđuje zamenika predsednika SRS Tomislava Nikolića za zločin u hrvatskom selu Antin. Debatu je otvorio Aleksandar Vučić (SRS) navodeći da Nataša Kandić optužuje Nikolića, a sama priznaje u TV emisiji da nema dokaza osim priča iz kuloara koje šire "psihopate, lopuže, banditi"

Dragoljub Kojčić (DSS) ocenio je da postoji antisrpska histerija i kampanja protiv državnih interesa Srbije koju vodi nevladin sektor "za koji, uvidom u finansijske sponzore, možemo da kažemo da su instalacije centara moći izvan naše zemlje". Po Kojčiću, obaveza je Skupštine da se odredi prema tom fenomenu i predložio formiranje "komisije za ispitivanje istine o Srebrenici, u onom delu u kome postoje insinuacije NVO za umešanost države Srbije". (Danas)

 

Srpski premijer Vojislav Koštunica i predsednik i premijer Republike Srpske Dragan Čavić i Pero Bukejlović najoštrije su osudili ratne zločine počinjene prema pripadnicima drugih naroda, uključujući "masovni zločin u Srebrenici", kao i sve zločine počinjene nad srpskim narodom. Na sastanku u Beogradu "istaknuto je da srpski narod ima posebnu moralnu obavezu, kao narod koji je u ratovima tokom prošlog veka pretrpeo najveće žrtve, da se rasvetle i osude svi ratni zločini", saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima. "Zbog toga se najoštrije osuđuju i svi izvršeni zločini tokom građanskog rata prema pripadnicima drugih naroda i počinjeni masovni ratni zločin u Srebrenici", navedeno je u saopštenju. (Danas)

 

Moje veze sa DS ne zavise od odnosa sa rukovodstvom stranke ili Borisa Tadića prema meni. U Srbiji treba da se uradi posao koji on uglavnom komentariše i to, po pravilu, na pogrešan način. Očigledno je da postoji potreba za političkom alternativom koja bi preuzela obaveze od kojih su se svi drugi distancirali. Potrebna nam je stranka ledolomac koja će krenuti događajima u susret tako što će dati teške odgovore i biti spremna da ih ostvari. Mi smo najstarije evropsko stanovništvo, s najvećim procentom mladih ljudi koji žele da ga napuste, najsiromašniji građani s najlošijom tehnologijom i najnefunkcionalnijim obrazovanjem. Ljudi koji nas danas vode o tome čak i ne govore. Njihovi prioriteti su nacionalni projekti 19. veka. Kandilo umesto kompjutera, običajno pravo umesto zakona, feudalizam umesto berze i slobodnog tržišta. Neću da pravim kompromise u tom živom blatu kohabitacije. - Čedomir Jovanović (Blic)

22. jun

Aleksandar Simić, jedan od savetnika srpskog premijera Vojislava Koštunice u intervjuu datom kosovskom dnevniku na albanskom jeziku Koha Ditore, kaže da je Srbija spremna da ponudi Kosovu status međunarodno priznate autonomne teriorijalne jedinice na vremenski period od 25 godina. Prema Simiću reč je o širokoj autonomiji unutar Srbije i državne zajednice SCG.
- Ova autonomija bila bi garantovana sporazumom i moćnim međunarodnim akterima kao što su Sjedinjene američke države, Evropske unija i Rusija. U isto vreme bila bi pod kišobranom Ujednjenih nacija. Postoje neke opcije u Beogradu da bi ovaj sporazum važio u narednih 20 do 25 godina, nakon čega bi moga da bude obnovljen, ili promenjen - objašnjava Simić.
Kako je Simić objasnio u pomenutom intervjuu objavljenom u utorak 21. juna, ovakva autonomija sadrži u sebi punu zakonodavnu, izvršnu i sudsku moć za Kosovo, ali i određene elemenata koji su važni za međunarodni suverenitet i zaštitu postojećih granica na Balkanu.
- To znači da južna pokrajina ne bi imala svoju vojsku, ali ni da kosovski Albanci ne bi bili u obavezi da služe vojni rok u Srbiji ili SCG. Ovo bi dalje impliciralo ostanak NATO snaga u pokrajini - kaže Simić. On, međutim, dodaje da bi neki drugi elementi državnog suvereniteta ostali pod kontrolom Beograda.
Prema Simiću, široka autonomija bi omogućila srpskoj populaciji, kao i drugim manjinskim zajednicama na Kosovu koje vide Beograd kao centar da zadrže svoje specijalne i direktne veze sa maticom, pogotovo u oblastima kao što su obrazovanje, zdravstvo, socijalna pomoć i kultura.
Savetnik srpskog premijera u razgovoru za Kohu Ditore nije odbacio mogućnost da politički predstavnici kosovskih Albanaca u budućnosti po tom sporazumu, budu zastupljeni u srpskom parlamentu u reciprocitetu sa veličinom njihovom populacije. Ipak, Simić je rekao da zvanični Beograd ne gaji iluzije o ovom predlogu, te da zna da on neće biti prihvaćen tako lako od strane kosovskih Albanca.
- Istorija je proces u kojem se stvari menjaju i pozicija zvaničnog Beograda je da ozbiljni razgovori između Beograda i Prištine, Albanaca i Srba, treba da vode ka kompromisnom rešenju - zaključuje Simić. J. Bjelica (Danas)

14. jun.

Po svemu sudeći, teško ćemo doći do dokumenta koji će podržati svi, već ćemo naći neku većinu koja će podržati neki predlog - bio je prvi komentar Tomislava Nikolića, zamenika predsednika SRS, posle jučerašnjeg sastanka. On navodi da postoje dva različita viđenja osude ratnih zločina.

- Prvi koncept je onaj koji podržavamo a to je da se osude svi ratni zločini, a ne da izdvajamo samo Srebrenicu, iako od nje ne bežimo. Drugi je da postoji posebna deklaracija o Srebrenici i to zastupa DS. Postoji mogućnost da se nađe većina koja bi glasala za jedan tekst. Tadić pokušava da drma Skupštinom, ali on je predsednik Srbije i poznate se njegove nadležnosti - kaže Nikolić i procenjuje da bi čak i za demokrate bila prihvatljiva verzija teksta koju je na jučerašnji sastanak doneo Miloš Aligrudić iz DSS.

Aligrudić za „Blic“ kaže da je DSS samo dopunio verziju koju je predložio Marković. - U tekstu koji smo predložili nema komplikovanih izraza, a pojačana je poruka, odnosno taj političko-deklarativni deo. Ono što predlažu demokrate ne valja, jer bi ocena o genocidu državu i narod mogla da dovede u tešku poziciju - rekao je Aligrudić odbijajući da nam kaže šta to konkretno znači. (Blic)

Status kvo je neodrživ i zato će pregovori o budućem statusu krenuti do kraja ove godine - rekao je juče Šef Umnika Soren Jesen-Petresen otvarajući u prištinskom Grand hotelu dvodnevnu konferenciju pod nazivom "Budući status Kosova", u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Obraćajući se prisutnima, on je naveo da Beograd "daje izjave o Kosovu koje ne odgovaraju stvarnosti" i da "Srbi na Kosovu neće imati slobodu kretanja sve dok Beograd tako tvrdi i dok ih sprečava da uđu u kosovske institucije". (Danas)

Hronika ukratko 2005 / 1
 

  

 
     
     
 
Copyright by NSPM