Home
Komentari
Kulturna politika
Ekonomska politika
Debate
Prikazi
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
NSPM Analize
Linkovi
   
 

DEBATE

Srbija i Crna Gora

   

 

Miša Đurković

SRPSKA LISTA

Nakon što se Crna Gora kao stara srpska zemlja odvojila od centra srpskog korpusa, danas počinje odsudna bitka za opstanak Srba i srpskog elementa na tim prostorima. U naletu dukljanizacije kao državno propagirane, izrazito antisrpske ideologije, postoji ozbiljna pretnja da se ukine srpski jezik, da se sva deca obrazuju na istorijskim udžbenicima koji tvrde da su Nemanjići okupirali Crnu Goru, i da Srbi u novom ustavu izgube bilo kakva prava iako sa 32 % čine čak trećinu građana Crne Gore. Dukljanstvo kao vladajuća crnogorska ideologija jeste izrazito šovinistički, asimilatorski i agresivno usmereno protiv osnovnih prava srpskog naroda i stoga se Srbi moraju organizovati da mu se na sve moguće nenasilne načine suprotstave.

Po prvi put Srbi u CG imaju svoju političku organizaciju, čiji se konstruktivni program bazira na konkretnim zahtevima i predlozima za zaštitu prava srpskog naroda u skladu sa svim validnim evropskim konvencijama i normama. To je Srpska lista, okupljena oko Srpske narodne stranke, na čelu sa Andrijom Mandićem.

Ova stranka je jedina ozbiljna stranka u CG koja zastupa srpska prava i koju Đukanovićev režim ne kontroliše. Godinama su se Srbi povodili za neokomunističkom strankom Crnogorca Predraga Bulatovića, Socijalističkom narodnom partijom, kao što su iz Beograda stalno nagonjeni da podržavaju nesrećnu Narodnu stranku. (o bogatoj istoriji ovih aktera videti www.istina.at) Braćo Srbi u Crnoj Gori, okrenite se sebi i glasajte za svoja prava i svoju budućnost. Glasajte za Srpsku listu.

SNS-u se prigovara što su na listi razni kontroverzni akteri poput SRS-a CG ili partije Momira Bulatovića. Na ovo se mora reći da lista održava relano stanje srpskog naroda u CG i da je dobro došao svako ko se oseća Srbinom i hoće da zaštiti prava svog naroda. Liberalniji krugovi u Beogradu koji sa indignacijom napadaju udruživanje SNS-a sa radikalima moraju da shvate da je najpre ključno ne prosipati srpske glasove (radikalna stranka ima 2%) i drugo da srpska stranka van Srbije mora iz više razloga imati neku vrstu kontakata sa političkim subjektima iz Srbije. Tehnička koalicija sa radikalima (koji su uradili najpametniji posao u istori prihvatajući vrlo konstruktivan i na evropskim vrednostima baziran program SNS-a kao osnovu liste) postaje još razumljivija kada se pogleda u najmanju ruku kontroverzna politika druge dve velike srbijanske stranke prema CG.

Dok Koštuničin DSS iz neznano kojih razloga i dalje podržava Narodnu stranku i SNP čija koalicija postaje sve štetnija po srpske interese, nastavljajući istu politiku koja je Milu donela samostalnost, dotle su demokrate otišle korak dalje u direktnoj podršci antisrpskom Đukanovićevom režimu. Malo im je bilo što je prošle godine Nenad Bogdanović išao da direktno podrži DPS na lokalnim izborima u Budvi, nego je u ponedeljak 28. 8. portparol DS-a Đorđe Todorović ispred svoje partije dao izjavu koja je verovatno najveća sramota u istoriji Demokratske stranke. I Dan i Vijesti su preneli njegovo upozorenje »građanima CG« da se čuvaju od štetnog delovanja SRS-a i založio se za nenarušavanje »harmoničnih odnosa« dve države i njihovih građana. Time je direktno napao Srpsku listu na kojoj su radikali, a boga mi i direktno ugrozio srpske interese.

Ako je ovo pozicija zvanične politike DS-a, onda je teško naći odgovarajuću kvalifikaciju za takav stav. »Sramota« je nedovoljna. Za njih dakle ne postoji srpski narod a harmonično je to što se zatire srpski narod te u cilju njihovih dobrih odnosa sa Milom treba Srbe pustiti niz vodu! Nije nego! I to kaže stranka čiji je predsednik direktnim poreklom iz CG, isti onaj čovek koji je pred predsedničke izbore 2004. godine otišao sa majkom u Republiku srpsku i napao one »koji smatraju da se treba odreći srpskog naroda s one strane Drine«!? Uvaženi predsedniče, Vaša je dužnost da u skladu sa evropskim i civilizacijskim normama i metodama, štitite Srbe i van srpskih granica, a ne da ih se odričete zarad harmoničnih odnosa sa onima koji hoće da ih izbrišu!

Stoga braćo Srbi skupite sve svoje snage takvi kakvi jeste da budete bolji i jači i da opstane srpsko ime u Crnoj Gori. Svi na izbore i svi za srpsku listu!

 

 

 
 
Copyright by NSPM