Home
Komentari
Debate
Hronika
Polemike
Prenosimo
 
Impresum
Pretplata
Kontakt
Oglašavanje
Novi broj
Prošli brojevi
Posebna izdanja
Prikazi
Linkovi
   
 

DEBATE

Debate: Normalizacija, pomirenje i uspostavljanje poverenja na Ex/Yu prostorima

   


Sevko Kadric

PENTAGON, MUDŽAHEDINI I GARAŠANIN


U britanskom listu "Spektar", politicki komentator Brendan O`Nill objavio je interesantan komentar sukoba na Balkanu pod naslovom "Mudzahedine je iz Afganistana u BiH doveo Pentagon". Tekst vec u naslovu naglasava medjunarodnu dimenziju, ali i prljavost posljednjeg rata, agresije i genocida u Bosni. Mudzahedini su iz Afganistana dovodjeni u Bosnu na prostor pod kontrolom britanskih snaga UNPROFOR-a kojim je zapovjedao major John McColla. Ovih dana smo iz Haga culi i vidjeli potresno svjedocenje zrtava zlocina koje su pocinili upravo mudzahedini na prostoru Travnika 1993. godine.

Problem radikalizacije islama u Bosni i Hercegovini je jedan od znacajnih problema sa kojim se svaki ozbiljan istrazivac konflikta na Balkanu mora suociti. Podsjetimo da je jos Ilija Garasanin 1844. godine u zagovaranju Velike Srbije njeno prosirenje vidio prije svega na racun "muslimana" pod kojima je podrazumjevao sve one koji su za vrijeme Otomanske imperije primili islam kao imidz tadasnje vlasti (Srbe, Albance, Bosance, Madjare, Hrvate...). Ali ce Vasa Cubrilovic, nastavljajuci ideju Garasanina, predloziti da se kod muslimana velica Turska kao obecana zemlja, da se sa Turskom sklopi sporazum da ih primi i na kraju da se organizuju oko radíkalnog islamskog pokreta i da se to iskoristi kao povod da se protjeraju sa ovih prostora.

Da se tog principa, radikalizacije muslimana, niti jedan od srpkih lidera nije odricao od Garasanina do Milosevica, (ako je suditi po posljednjim izborima i pobjedi radikala, i poslije njega), nije neophodno naglasavati, ali takođe, i da se prostor Srbije uvecavao od beogradskog pasaluka do teritorije koju danas Srbi smatraju svojom, ukljucujuci i onih 49% u Bosni, dobijenih Deytonskim sporazumom. (Istina i Tudjman nije odolio tom izovu karikaturalnog nabijanja fesova na glave Bosnajka, podizanja dzamije u Zagrebu, i preuzimanja istorijske uloge da se ”uvedu u krug civiliziranog svijeta”). Podsjetimo samo na cinjenicu da je Milosevic naprimjer eliminisanjem Hamdije Pozderca i kompromitovanjem Branka Mikulica, te bagatelisanjem Ante Markovica omogucio dovodjenje na politicku scenu "paketa" vjerskonacionalnih paritja (SDS, HDZ i SDA) pa i samog Alije Izetbegovica.

Medjutim cijeloj prici dodajemo jos jednu radikalizaciju muslimana, samo ovog puta onu iza koje zadnjih dvadesetak godina stoji niko drugi vec Pentagon i svijet kapitala. Podsjetimo da je Henri Kisindzer (siva eminencija americke administracije u svim mandatima zadnjih tridesetak godina) uz rijec "teror" prvi dodao i rijec "islam" pa je ispalo "islamski terorizam". Da je Margaret Thatcher 7 juna 1990. godine na sastanku NATO -a na pitanje: "Ima li NATO buducnost?" odgovorila glasno "Da", a na pitanje zasto i kako, u istom govoru ustvrdila: "Potrebno je da identifikujemo prijetnje sa kojima cemo se suociti u buducnosti, te sile i strategije, sa kojima treba da se susretnemo.." Malo iza Tacereve Willy Clark je "te sile, strategije i bauke i definirao": "Militantni islam je danas isto tako vazan kao strateska prijetnja kao sto je bio Sovjetski Savez u komunistickom vremenu."

Brandan O´Nill u svom tekstu fanstasticno ilustrira dio te price u praksi gdje Pentagon podstice radikalizaciju islama u Afganistanu (izmedju ostalog i Bin Ladina) u borbi protiv Ruske agresije. Poslije rata u Afganistanu iz istih razloga radikalizacije muslimana ali i vjestackog formiranja slike o ratu u Bosni, grupu od nekoliko stotina vjerskih ratnika (mudzahedina) prebacuje u Bosnu. Zbog cega to rade bas Amerikanci i Englezi danas i nije neophodno obrazlagati. Tesko bi bilo zamisliti politicku mirovnu inicijativu Amerike u Deytonu, uz ”mirotvorce” Milosevica, Tudjamana i Izetbegovica da nije bilo price o "gradjanskom ratu" a nje bi tesko bilo bez mudzahedina i vjerskonacionalnih partija kojima je "vazno da pobjede komuniste a kasnije ce se dogovoriti". Tesko bi bilo zamisliti bombardovanje Srbije i vojni dolazak Amerike na Kosovo i izgradnju velike vojne baze da opet nije bilo bosnjacke, kosovarske, pa i srpske i hrvatske krvi, ali bi isto tako jos teze bilo zamisliti agresiju Amerike na Afganistan i Irak da nije bilo cudnog teroristickog napada na Njujork i nicim potvrdjenog napada na Pentagon i irackog oruzja za masovno unistenje.

Kad su mudzahedini i Bosna u pitanju podsjecam na nekoliko reakcija bosanskih zvanicnika cija sam reagovanja zabiljezio. Sefer Halilovic, tada komandant Armije BiH, je javno rekao: ´Mi ne trebamo ratnike iz islamskih zemalja vec oruzje.´ Ejup Ganic se javno pitao: "Ko nam uvozi mudzahedine kad smo mi u okruzenju da ni ptica izletiti ne moze." General Stjepan Siber je pretpostavljene javno pitao da li znaju za zlocine koje cine jedinice mudzahedina na prostoru Travnika uz vjerske rituale. Oni cije oglasavanje se ocekivalo, na zalost nisu se oglasili, naprotiv... oni su mudzahedine docekali kao dar sa neba poslat, posebno novac iz tog dijela svijeta, koji je po pravilu koristen za vjerske obrede i vjerska obiljezja, te licno bogacenje. Napadno podizanje dzamija sa novom arhitekturom i bez ukusa je samo dio te price.

Ocito da je vise faktora u svijetu kreiralo izgled rata u BiH i davalo mu zeljenu dimenziju. Vise je onih koji su htjeli svebosasnkom otporu dati dimenziju radikalnog islamizma, ali je problem da nije bilo mnogo onih koji su joj se suprostavljali. Da je mudzahedine u Bosnu doveo Pentagon nije bez argumenata, ali to daje i jednu sasvim novu dimenziju konflikta na Balkanu. To je ona po kojoj je bosanski konflikt bio samo dio permanentnog neoiperijalistickog konflikta koji u ovom kontekstu pocinje sa Afganistanom, pa Balkanom, pa Izraelom, te opet Afganistanom, Irakom...

Tragika cijele price je da je davno umrli srpski politicar Ilija Garasanin postao idejni tvorac nove neoimperijalisticke svjetske strategije po kojoj se carstva prosiruju i sopstvene slabosti prikrivaju na racun muslimana. Velike Srbije na prostoru Balkana, Americkog ali i Engleskog, Francuskog i ko zna cijeg jos neoimperijalizma u cijelom svijetu. Garasanin je koristio slabosti i raspad Otomanske odnosno Turske imperije Pentagon slabosti i pad komunisticke imperije. Prvi smatrajuci se prirodnim nasljednikom Turaka drugi prirodnim nasljednjikom SSSR-a, ali i da bi odrzali enormnu silu NATO pakta i prosirili svoje uticaje u svijetu i uspostavili temelj apsolutne dominacije.

Dio te tragike je i upravo objavljena informacija da se ovih dana sprema britanski general da preuzme duznost sefa misije Ujedinjenih nacija u Afganistanu. U informaciji nebi bilo cuda da spomenuti general nije major s pocetka ove price John McColl odgovoran za dovodjenje, primanje i vjerovatno politicku kontrolu nad mudzahedinima u srednjoj Bosni.

 
     
     
 
Copyright by NSPM