Home

Info

Pretplata

Kontakt

Prošli brojevi

Posebna izdanja

Debata

NOVA SRPSKA POLITIČKA MISAO

 

Hronika 17. nov. 01.

hronika vesti (arhiva)

Blic, 17. nov. 2001.

PARIZ/BEOGRAD - Božidar Đelić, ministar finansija, izjavio je za „Blic“ da je sa poveriocima Pariskog kluba dogovoreno da SR Jugoslaviji bude otpisano 66 odsto spoljnog duga, odnosno tri milijrade dolara od ukupno 4,56 milijardi koliko iznosi jugoslovenski dug.

On je istakao da je ovaj dogovor od velikog značaja za našu zemlju, „jer od 1988. godine, pitanje spoljnog duga nije rešavano, niti je bilo šta uplaćivano“. - Rezultat od 66 odsto je izuzetan. To je najveći otpis duga u istoriji Pariskog kluba, kada je reč o jednoj srednje razvijenoj zemlji.

Narodna banka Jugoslavije juče popodne donela je odluku o oduzimanju dozvole za rad i pokretanje postupka likvidacije nad „Astra bankom“ A.D. Beograd, saopšteno je iz kabineta guvernera NBJ Mlađana Dinkića.

Miroslav Prokopijevic

iz Instituta za evropske studije

 U naredne dve godine sledi pad standarda LESKOVAC (Beta) - Viši naucni saradnik Instituta za evropske studije Miroslav Prokopijevic ocenio je juce da ce standard stanovništva opadati u naredne dve godine. „Stvari stoje rdavo“, rekao je on, zbog malih ulaganja u privatni sektor.

B. Tirnanic Svet 17. nov.

Naše medije sada vode prvoborci demokratije od 6. oktobra, koji su još 4. oktobra pisali tekstove o odvratnom novom svetskom poretku koji finansira neke klince sa majicama na kojima piše Otpor. Upravo to je doprinelo da se razotrkrije i profesionalna beda naših medija u cijem je srozavanju veliku ulogu odigrao prethodni režim jer na profesionalnom planu nije ništa uradeno. Tako imamo citavu generaciju novinara koja ne zna ništa, osim da ode na konferencije za štampu i prenese šta je neki mudonja iz neke "kombi-stranke" izjavio.

U ovakvoj situaciji, gde su sada svi politicki korektni, svi su demokrate, cak i oni koji su 4. oktobra pisali miloševicevske tekstove, ja težim skandalu. Moja priroda je takva, težim da budem šampion politicke nekorektnosti. Uopšte ne želim da budem demokrata na nacin na koji je to sada poželjno i profitabilno.

...

Ali, Hadži Antic mi ne drži lekcije iz demokratije, on mi je ponudio da radimo novi posao jer 5. oktobar je bio i prošao. Ako je Hadži Antic ucinio neki zlocin, molim lepo, ima bandera na Terazijama, ja cu doci da izmaknem klupicu. Ali, ako nije - zašto mu ne dozvoliti da radi novi posao? Što se mene tice, osim što volim takve borce koji idu protiv struje i koji su sa stanovišta politicke korektnosti odvratni i nemoralni, moram da kažem da je to jedina ponuda koju sam dobio. Nije bilo drugih ponuda za mene u ovom sistemu grešnika, gde ja moram da budem otpadnik. Ali, da se ne lažemo, kod nas profesionalizam u novinama podrazumeva moralno-politicku podobnost, pa se ta podudarnost naplati kod nekog: bilo da je u pitanju americka asocijacija za pomoc medijima, ili Slobodan Miloševic juce ili Zoran Đindic danas.

ĐINĐIC ILI KOŠTUNICA?

"Nažalost, Đindic. Sve moje simpatije su na strani plemenite, mirne, principijelne, nekorumipirane licnosti kao što je Voja Koštunica, ali u ovoj situaciji, kada je pitanje biti ili ne biti - onda Đindic. On ima akrobatske zahvate, njegovo kršenje zakona, što on naziva neformalnošcu u radu Vlade, nešto je što nece dati efekta, ali daje nadu da ce se stvoriti proces koji ce dati efekte. Neosporno je da ce Đindiceva vlada pasti kad tad, možda vrlo brzo, ili ce on izvršiti rekonstrukciju, ali ce ekspertski deo Vlade preživeti zahvaljujuci Đindicu. Onda ce taj ekspertski deo Vlade biti klica jedne prave strukture promena. Više volim, mada se sve u meni buni, Đindicevo razbojništo nego Koštunicino cepidlacenje seoske mlade."

Dan uoci zakljucenja ovog broja stigla je i vest da je firma "Treci milenijum" koja je bila osnivac "Dnevnih novina" rešila da iste ugasi. Pitali smo Tirketa za komentar:

"Gašenje 'Dnevnih novina' je ocigledan primer da je novinarstvo biznis kao i svaki drugi i da ovaj list nije pokazao da može da opstane na tržišnim principima. Izgleda da se ovde kriterijumi menjaju i da dolazi do uspostavljanja ozbiljnijeg tržišta.

 hronika vesti (arhiva)

 

Copyright by NSPM